TYPOLOGY OF BACKYARD CREOLE TURKEY PRODUCTION UNITS IN TEMASCALTEPEC, MEXICO STATE, MEXICO
Abstract
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Aganga, A. A., Omphile, U. J., Malope, P., Chabanga, C.H., Motsamai, G.M. and Motsumi, L. G., 2000.Traditional poultry production and commercial broiler alternatives for small-holder farmers in Botswana. Livestock Research for Rural Development, 12, pp. 30-38. http://www.lrrd.org/lrrd12/4/Aga124a.htm.
Aquino, R., Arroyo, A. L., Torres, H. G., Riestra, D. D., Gallardo, L. F and López, Y. B. A., 2003. El guajolote criollo (Meleagris gallopavo L.) y la ganadería familiar en la zona centro del Estado de Veracruz. Técnica Pecuaria en México, 41(2), pp. 165-173. http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=61341204.
Arshad, S., S. Muhammad, M. A. Randhawa, I. Ashraf, and K. M. Chuadhry., 2010. Rural women’s involvement in decision-making regarding livestock management. Pakistan Journal of Agricultural Sciences, 47(2): pp. 1-4. https://pakjas.com.pk/#/SearchPage/paper_title/Rural%20women%E2%80%99s%20involvement%20in%20decision-making%20regarding%20livestock%20management.
Atkinson, R. and Flint, J., 2001. Accessing Hidden and Hard-to-Reach Populations: Snowball Research Strategies. Social Research Update. No. 33, pp. 1-5. https://sru.soc.surrey.ac.uk/SRU33.html
Avendaño, P.B.L., Avendaño. P.G., Cruz, W. and Cárdenas-Avendaño, A., 2014. Guía de referencia para investigadores no expertos en el uso de estadística multivariada. Revista Diversitas- Perspectivas en Psicología,10 (1), pp. 013-027. http://www.scielo.org.co/pdf/dpp/v10n1/v10n1a02.pdf.
BSTID., 1991. Microlivestock: little-known small animals with promising economic future. Board of Science and Technology for International Development. Washington. DC. National Academy of Sciences.
Camacho-Escobar, M. A., Pérez-Lara, E., García-López, J. C., Arroyo-Ledezma, J. and Sánchez-Bernal, E. I., 2010. Ácaros parásitos en guajolotes de traspatio. Tropical and Subtropical Agroecosystems, 12 (3), pp. 675-679. https://www.revista.ccba.uady.mx/ojs/index.php/TSA/article/view/469
Castellanos, E. I., 2004. Punto de acuerdo con relación a la importación de carne de pavo a México. Gaceta del Senado de la República. México. 85 pp. https://www.senado.gob.mx/64/gaceta_del_senado/documento/3680.
Cigarroa-Vázquez, F., Herrera-Haro, J.G., Ruiz-Sesma. B., Cuca-García, J. M.I., Rojas-Martínez, R. and Lemus-Flores, C., 2013. Caracterización fenotípica del guajolote autóctono (Meleagris gallopavo) y sistema de producción en la región centro norte de Chiapas, México. Agrociencia, 47 (6), pp. 579-591. https://www.agrociencia-colpos.mx/index.php/agrociencia/article/view/1041/1041.
Clendinnen, I., 1982. Yucatec Maya Women and the Spanish Conquest: Role and Ritual in Historical Reconstruction. Journal of Social History, 15(3), pp. 427–442. http://www.jstor.org/stable/3787156
Douglas, D. H., 1997. Respondent-Driven Sampling: A New Approach to the Study of Hidden Populations. Social Problems, 44 (2), pp. 174–199. https://doi.org/10.2307/3096941
Eifediyi, E.K., Adetoro, O.G., Ahamefule, H.E., Ogedegbe, F.O. and Isimikalu, T.O., 2022. Varieties, poultry manure and fertilizer influence on the growth and fibre quality of kenaf (Hibiscus cannabinus L.). Tropical and Subtropical Agroecosystems, 25(36), pp. #036. http://doi.org/10.56369/tsaes.3869
García-Martínez, A., 2008. Dinámica reciente de los sistemas de vacuno en el Pirineo Central y evaluación de sus posibilidades de adaptación al entorno socio-económico. Tesis Doctoral. Universidad de Zaragoza. 264 pp.
García-Martínez. A., Albarrán-Portillo, B. and Avilés-Nova, F., 2015. Dinámicas y tendencias de la ganadería doble propósito en el sur de estado de México. Agrociencia, 49, pp. 125-139. http://www.colpos.mx/agrocien/agrociencia.htm.
Goodman, L., 1961. Snowball Sampling. The Annals of Mathematical Statistics, 32, pp. 148-170. https://doi.org/10.1214/aoms/1177705148.
Guisande, G. C., Barreiro, F. A., Moneiro, E. I., Riveiro, A. I., Vergara, C. A. R. and Vaamonde, L. A., 2006. Tratamiento de datos. Díaz de Santos. España. 356 pp.
Hair, J. F. J., Black, W. C., Babin, B. J., Anderson, R. E. and Tatham, R. L., 2006. Multivariate data analysis. 6th Ed. International Edition. New Yersey. Prentice Hall International.
INEGI., 2020. Censos ganaderos. Instituto Nacional de Estadística, Geografía e Informática. En: https://www.inegi.org.mx/app/areasgeograficas/?ag=150860031 Consultado: abril 2020
Jerez, S. M. P., Herrera, H. J. and Vásquez, D. M. A., 1994. La gallina criolla en los Valles Centrales de Oaxaca. Instituto Tecnológico Agropecuario de Oaxaca. Centro de Investigación y Graduados Agropecuarios (CIGA). 89 pp.
Kugonza, D. R., Kyarisiima, C. C. and Iisa, A 2008. Indigenous chicken flocks of Eastern Uganda: I. Productivity, management and strategies for better performance. Livestock Research for Rural Development, 20 (9), 137-142. http://www.lrrd.org/lrrd20/9/kugo20137.htm.
Magnani, R., Sabin, K., Saidel, T. and Heckathorn, D., 2005. Review of sampling hard-to-reach and hidden populations for HIV surveillance. AIDS, 19 (2), pp. S67-S72. http://doi.org/10.1097/01.aids.0000172879.20628.e1.
Makinde, O.J. and Inuwa, M., 2015. The use of agro industrial by-products in the diet of grower turkeys. Tropical and Subtropical Agroecosystems, 18, pp. 371-378. https://www.revista.ccba.uady.mx/ojs/index.php/TSA/article/view/2135 .
Medrano, J. A., 2000. Recursos animales locales del centro de México. Archivos de Zootecnia, 49 (187), pp. 385-390. a Córdoba, España Disponible en: http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=49518708.
Montoya, A., Caicedo, S. and Montoya, I. A., 2015. Análisis de las oportunidades de aumento de consumo de carne de pavo (Meleagris gallopavo) en Colombia. Suma de Negocios, 6 (14), pp. 183-193. http://doi.org/10.1016/j.sumneg.2015.10.006
Nájera-Garduño, A. de L., Piedra-Matias, R., Albarrán-Portillo, B., Rebollar-Rebollar and García-Martínez, A., 2016. Changes in dual purpose livestock farming system in the dry tropic of estado de Mexico. Agrociencia, 50, pp. 701-710. http://www.colpos.mx/agrocien/agrociencia.htm.
Nava-Reyes, S., Romero-Tapia, C. A., Soriano-Robles, R. and Romero-Ramírez, C. M., 2018. Socio-economic and Productive Indicators of Mexican Turkey (Meleagris gallopavo gallopavo) in the Region of Tehuantepec Isthmus in Oaxaca, Mexico. Realidad, datos y espacio. Revista Internacional de Estadística y Geografía, 9 (1), pp. 49-63. https://rde.inegi.org.mx/index.php/2018/04/01/indicadores-socioeconomicos-productivos-del-guajolote-mexicano-meleagris-gallopavo-gallopavo-en-la-region-del-istmo-tehuantepec-oaxaca-mexico/.
PDMT., 2004. Planes Municipales de Desarrollo Urbano-Temascaltepec. Secretaría de Desarrollo Urbano y Obra. Disponible en: https://seduo.edomex.gob.mx/temascaltepec. Consultado: 28 de enero de 2022.
Pérez, L.C., 2004. Técnicas de análisis Multivariante de datos. Madrid España. Pearson Prentice Hall.
Pérez-Torres, O., Heredia-Nava, D., Esparza-Jiménez, S., Martínez-García, C. G., Albarrán-Portillo, B. and García-Martínez, A., 2021. Factores que influyen en la toma de decisiones para el desarrollo de la ganadería de doble propósito en trópico seco. Tropical and Subtropical Agroecosystem, 24, pp. #112. http://doi.org/10.56369/tsaes.3764.
Portillo-Salgado, R., Herrera-Haro, J. G., Ortega-Cerrilla, M. E., Bárcena Gama, J. R., Bautista-Ortega, J. and Sánchez, V. A., 2018. Análisis descriptivo de las prácticas locales de cría y manejo del guajolote nativo (meleagris gallopavo l.) en Campeche, México. Agroproductividad, 11 (1): pp. 88-94. https://revista-agroproductividad.org/index.php/agroproductividad/article/view/157/132.
Retana-Guiascón, O. G., Cuenca-Villamonte, D. A., Bastar-Sierra, A. and Vargas-Soriano, J., 2021. Composición y estructura de la dieta de pavo ocelado (meleagris ocellata) en un territorio agroforestal, Campeche, México. Tropical and Subtropical Agroecosystems. 24(3): pp. 1-11. http://www.revista.ccba.uady.mx/urn:ISSN:1870-0462-tsaes.v24i3.37157
Rodríguez-Buenfil, J. C., Allaway, C. E., Wassink, G. J., Segura-Correa. J. C. and Rivera-Ortega, T., 1996. Estudio de la avicultura de traspatio en el municipio de Dzununcán, Yucatán. Veterinaria México, 27:215-219. https://biblat.unam.mx/es/revista/veterinaria-mexico/articulo/estudio-de-la-avicultura-de-traspatio-en-el-municipio-de-dzununcan-yucatan.
Rodríguez-Licea, G., Carrillo-Juárez, C., Hernández-Martínez, J. and Borja-Bravo, M., 2017. Análisis diferencial técnico-económico de los sistemas productivos de guajolotes en el Estado de México. CIENCIA ergo-sum. 24 (1), 25-33. https://doi.org/10.30878/ces.v24n1a3.
Rodríguez-Licea, G., 2019. Escolaridad y experiencia laboral en la diferencia salarial del mercado laboral en el Sector Agropecuario Mexicano. RIESED - Revista Internacional de Estudios sobre Sistemas Educativos, 2 (9), pp. 395-416. http://www.riesed.org/index.php/RIESED/article/view/122.
Salah-Elkashef, O. M., Sarmiento-Franco, L., Torres-Acosta, J. F. and Fernández-Souza, L., 2017. Understanding the information acquisition sources of backyard chicken production practices amongst rural mayan women in Yucatán, México. Agricultura, Sociedad y Desarrollo, 14(2), pp. 219-237. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=3605.
Santos-Ricalde, R.H., Segura-Correa1, J.C., Gutiérrez-Triay, M., Cervera-Sandoval, M.A. and Sosa-Blanco, A.A., 2014. Hexamitiasis (Hexamita eleagridis) in turkey commercial farms in Yucatán, México. Tropical and Subtropical Agroecosystems, 17 (3), pp. 483 - 487. https://www.revista.ccba.uady.mx/ojs/index.php/TSA/article/view/2020
Sarmiento-Franco, l., Santos-Ricalde, R., Sandoval-Castro, C.A. and Torres-Acosta, J.F.J., 2021. Aportaciones de la FMVZ-UADY al conocimiento sobre la alimentación de cerdos, aves y conejos con recursos trópicales. Tropical and Subtropical Agroecosystems, 24(66), pp. #66. http://doi.org/10.56369/tsaes.3688
Sarmiento-Franco, L. and Sánchez-Casanova, R., 2019. Producción de aves con acceso al exterior: contribución a la salud pública y al bienestar animal. Bioagrociencias, 12(1), pp. 42-50. https://www.revista.ccba.uady.mx/ojs/index. php/BAC/article/view/3036/1306.
SIAP., 2020. Producción nacional de aves. Servicio de información agroalimentaria y pesquera. En: http://infosiap.siap.gob.mx/repoAvance_siap_gb/pecConcentrado.jsp.
Sponenberg, D.P., Bender, P. M., Johnson, E., Smith, R., Gogal, F.W. and Gómez-Jaramillo, M.A., 2005. La conservación del pavo en los Estados Unidos. Archivos de Zootecnia, 54, pp. 177-183. http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=49520710.
SPP., 1981. Sintesis geografica del Estado de México. Secretaría de Programación de Presupuestos. Mexico.174 pp.
UNA., 2016. Unión Nacional de Avicultores. En: http://www.una.org.mx/. Consultado: marzo 2022.
Urtecho-Novelo, R., Sarmiento-Franco, L. A., Guillermo-Cordero, J.L., Aranda-Cirerol, F.J., Sandoval-Castro, C.A., Santos-Ricalde, R.H., Segura-Correa, J.C. and Gutiérrez-Ruiz, E.J., 2022. Efecto del acceso al exterior sobre el comportamiento etológico, la salud y el comportamiento productivo de pollos de engorda en condiciones tropicales de México. Tropical and Subtropical Agroecosystems, 25 (1), pp. #003. http://doi.org/10.56369/tsaes.3708
Villamar, A.L and Guzmán, V.H., 2007. Situación actual y perspectiva de la producción de carne de guajolote (pavo) en México 2006. Claridades Agropecuarias, 161, pp. 3-7.
Yakubu, A., 2010. Indigenous chicken flocks of Nasarawa state, Nigeria: their characteristics, husbandry and productivity. Tropical and Subtropical Agroecosystems, 12(1), pp. 69 -76. https://www.revista.ccba.uady.mx/ojs/index.php/TSA/article/view/287
URN: http://www.revista.ccba.uady.mx/urn:ISSN:1870-0462-tsaes.v26i1.43482
DOI: http://dx.doi.org/10.56369/tsaes.4348
Copyright (c) 2022 ANASTACIO GARCÍA MARTÍNEZ, LESLIE ARBELI CRUZ LIJAN, BENITO ALBRRÁN PORTILLO, XOCHITL JASSO ARRIGA
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.