Productive variables and meat quality of specialized turkeys fed with commercial diet and added with Zea mays or Leucaena spp.
Abstract
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Aguilar, R.J., Santos, R.R., Pech, M.V. and Montes, P.R., 2000. Utilización de la hoja de Chaya (Cnidoscolus chayamansa) y de Huaxín (Leucaena leucocephala) en la alimentación de aves criollas. Revista Biomédica, 11(1), pp, 17-24. https://doi.org/10.32776/revbiomed.v11i1.215
AOAC, 2005. Association of Official Analytical Chemists Official Methods of Animals, 18th ed. Washington, DC, USA.
Apetroaei, C.A., Lazar, R., Ciobanu, M.M. and Bois?teanu, P.C., 2013. Research on the Physical and Chemical Characterization of Meat Resulting from B.U.T. Big 6 Turkey Hybrid. Bulletin of University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine Cluj-Napoca. Animal Science and Biotechnologies, 69, pp. 30–35. https://doi.org/10.15835/BUASVMCN-ASB:69:1-2:8384
Bautista, Y., Narciso, C., Pro A., Hernández, A. S., Becerril, C. M. Sosa, E. and Velasco, J., 2016. Efecto del estrés por calor y tiempo de espera ante mortem en las características fisicoquímicas y la calidad de la carne de pollo. Archivos de Medicina Veterinaria, 48(1), pp, 89-97. http://dx.doi.org/10.4067/S0301-732X2016000100011
Boakey, J. R. and Mittal, G.S., 1993. Changes in pH and water holding properties of Longissimus dorsi during beef ageing. Meat Science, 34(3), pp, 335-349. https://doi.org/10.1016/0309-1740(93)90082-S
Buenaño-Buenaño, J., Nuñez-Torres, P., Barros-Rodríguez, M., Rosero-Peñaherrera, M., Lozada-Salcedo, E., Guishca-Cunuhay, C. and Zurita-Vásquez, H., 2018. Efecto de la inclusión de Azolla en la dieta de codornices japonesas sobre el consumo voluntario, digestibilidad aparente y producción de huevos. Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú, 29(1), pp. 161-168. http://dx.doi.org/10.15381/rivep.v29i1.14081
Camacho-Escobar, M.A, Lira-Torres, I., Ramírez-Cancino, L., López-Pozos, R. and Arcos-García, J.L, 2006. La avicultura de traspatio en la costa de Oaxaca, México. Ciencia y Mar, 10(28), pp. 3-11. https://bibliotecas.umar.mx/publicaciones/avicultura%20Ciencia%20y%20Mar%202006.pdf
Camacho-Escobar, M.A., Lezama-Núñez, P.R., Jerez-Salas, M.P., Kollas J., Vásquez-Dávila, M.A., García-López, J.C., Arroyo-Ledezma, J., Ávila-Serrano, N.Y. and Chávez-Cruz, F., 2011. Avicultura indígena mexicana: sabiduría milenaria en extinción. Actas Iberoamericanas de Conservación Animal, 1, pp. 375-379. https://www.uco.es/conbiand/aica/templatemo_110_lin_photo/articulos/2011/Camacho2011_1_375_379.pdf
Camacho-Escobar, M.A., Mijangos-Matus, L., Gamboa-Alvarado, J.G., Ramírez-Rivera, E., Ávila-Serrano, N.Y., López-Garrido, S.J. and Galicia-Jiménez, M.M., 2023. Effect of fresh kitchen waste and vegetable additives on the productive performance of backyard creole hens. Tropical and Subtropical Agroecosystems, 26(3). pp. http://dx.doi.org/10.56369/tsaes.4968
Carmona, A.J.C., 2007. Efecto de la utilización de arbóreas y arbustivas forrajeras sobre la dinámica digestiva en bovinos. Revista Lasallista de Investigación, 4(1), pp. 40-50. http://www.scielo.org.co/pdf/rlsi/v4n1/v4n1a07.pdf
Chan, J.T.Y., Omana, D.A. and Betti, M., 2011. Functional and rheological properties of proteins in frozen turkey breast meat with different ultimate pH. Poultry Science, 90(5), pp. 1112-1123. https://doi.org/10.3382/ps.2010-01185
Church, D.C. and Pond, W.G., 1998. Basic Animal Nutrition Feeding. 5a edition. John Wiley & Sons. New Jersey, pp. 438.
CIE (Commision Internationale pour I’Eclairage)., 1976. Colorimetrie - Partie 4: Espace chromatique LabCIE 1976. Standard colorimetric systems international, Vienna, Austria. https://cie.co.at/
Cuca, G.J.M., Gutiérrez, AD.A. and López, P.E., 2015. La avicultura de traspatio en México: historia y caracterización. Agroproductividad, 8(4), pp. 30-36. https://revista-agroproductividad.org/index.php/agroproductividad/article/view/669/537
Dottavio, A.M. y Di Masso, R.J., 2010. Mejoramiento avícola para sistemas productivos semi-intensivos que preservan el bienestar animal. Journal of Basic & Applied Genetics, 21(2). pp. http://www.scielo.org.ar/pdf/bag/v21n2/v21n2a12.pdf
Favero A., Maiorka A., Fischer da Silva, A.V., de Paula Valle, F.L., dos Santos, S.A. and Muramatsu, K., 2012. Influence of feed form and corn particle size on nutrient digestibility and energy utilization by young turkeys. Revista Brasileira de Zootecnia, 41(1), pp. 86-90. https://doi.org/10.1590/S1516-35982012000100013
Flores, K.R. and Grimes, J.L. 2022. Performance and processing yield comparisons of Large White male turkeys by genetic lines, sources, and seasonal rearing. Poultry Science, 101, 101700. pp. https://doi.org/10.1016/j.psj.2022.101700
Garcia, R.G., De Freitas, L.W., Schwingel, A.W., Farias, R.M., Caldara, F.R., Gabriel, A.M.A., Graciano, J.D., Komiyama, C.M. and Almeida Paz, I.C.L., 2010. Incidence and physical properties of PSE chicken meat in a commercial processing plant. Brazilian Journal of Poultry Science, 12, pp. 233-237. https://doi.org/10.1590/S1516-635X2010000400003
García-Melo, K.S., Jerez-Salas, M.P., Vásquez-Dávila, M.A., López-Luis, D. and Camacho-Escobar, M.A., 2020. Parámetros productivos en guajolotes (Meleagris gallopavo) con dietas a base de quelites. In: R.A. Perezgrovas-Garza, M. A. Camacho-Escobar, and A. Juárez-Caratachea, Eds.. El guajolote nativo de México: estudios recientes y perspectivas (pp. 165-188). Puebla, México: Benemérita Universidad Autónoma de Puebla - Red Mexicana sobre Conservación y Utilización de los Recursos Zoogenéticos, A.C. https://www.iei.unach.mx/images/publicaciones/libro_guajolotes.pdf
Garrido, M.D, Bañon, S., Pedauye, J. and Laencina, J., 1994. Objective meat quality measurements of ham: a practical classification method on the slaughter line. Meat Science, 37(3), pp. 421-428. https://doi.org/10.1016/0309-1740(94)90057-4
Gaviria, X., Naranjo, J.F. y Barahona, R., 2015. In vitro fermentation kinetics of Leucaena leucocephala and Megathyrsus maximus and their mixtures, with or without energy supplementation. Pastos y Forrajes, 38(1), pp. 55-63. http://scielo.sld.cu/pdf/pyf/v38n1/pyf06115.pdf
Gómez, R.S., Ángeles, M. de L. and Ramírez, R.E., 2012. Productividad y eficiencia de uso de nitrógeno y energía en pollos de engorda alimentados con pasta de soya o pasta de canola. Revista Mexicana de Ciencias Pecuarias, 3(3), pp. 313-330. https://www.scielo.org.mx/scielo.php?pid=S2007-11242012000300004&script=sci_arttext
Grau, R. and Hamm, R., 1953. A simple method for the determination of water binding in muscles. Naturwissenschaften, 40(1), pp. 29-30.
Honikel, K.O. and Kim, C.J. 1986. Causes of the development of PSE pork. Fleischwirtsch Devis California, 66, pp. 244-252.
Izaguirre, F.F. and Martínez, T.J.J., 2008. El uso de árboles multipropósito como alternativa para la producción animal sostenible. Tecnología en Marcha, 21(1), pp. 28-40. https://www.redalyc.org/pdf/6998/699878338003.pdf
Klasing, K., C., 2005. Poultry Nutrition: A comparative approach. Journal of Applied Poultry Research, 14, pp. 426-436. https://doi.org/10.1093/japr/14.2.426
Lázaro, R., Mateos G.G. and Latorre, M.A., 2002. Nutrición y alimentación de pavos de engorde. XVIII Curso de especialización FEDNA. Barcelona, España. https://www.produccion-animal.com.ar/produccion_aves/produccion_pavos/54-nutricion_pavos.pdf
Le Bihan-Duval, E., Debut, M., Berri, C.M., Sellier, N., Santé-Lhoutellier, V., Jégo, Y. and Beaumont, C., 2008. Chicken meat quality: genetic variability and relationship with growth and muscle characteristics. BMC Genetics, 9, pp. 1-6. https://doi.org/10.1186/1471-2156-9-53
Lee, S., Norman, B.J.M., Gunasekaran, S., Van Laack, R.L.J.M., Kim, B.C. and Kauffman, R.G., 2000. Use of electrical conductivity to predict water-holding capacity in post-rigor pork. Meat Science, 55(4), pp. 385-389. https://doi.org/10.1016/s0309-1740(99)00166-7
Losada, H., Rivera J., Cortés, J., Castillo, A., González, R.O. and Herrera, J., 2006. Un análisis de sistemas de producción de guajolotes (Meleagridis gallipavo) en el espacio suburbano de la delegación de Xochimilco al sur de la Ciudad de México. Livestock Research for Rural Development. 18, pp.52. https://www.lrrd.cipav.org.co/lrrd18/4/losa18052.htm
Márquez, O.M., García, M.E., González, R.I.C. and Tarango, A.L.A., 2005. Composición de la dieta del guajolote silvestre (Meleagris gallopavo mexicana, Gould, 1856) reintroducido en “Sierra Fría”, Aguascalientes, México. Veterinaria México, 36(4), pp. 395-409. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=42336403
Mathias-Rettig, K. and Ah-Hen, K., 2014. El color en los alimentos un criterio de calidad medible. Agro Sur, 42(2), pp. 57-66. http://revistas.uach.cl/pdf/agrosur/v42n2/art07.pdf
McKee, S.R. and Sams, A.R., 1998. Rigor mortis development at elevated temperatures induces pale exudative turkey meat characteristics. Poultry Science. 77(1), pp. 169-174. https://doi.org/10.1093/ps/77.1.169
McKee, S.R., Hargis, B.M. and Sams, A.R., 1998. Pale, soft, and exudative meat in turkeys treated with succinylcholine. Poultry Science, 77(2), pp. 356-360. https://doi.org/10.1093/ps/77.2.356
Mendoza-Martínez, G.D., Hernández-García, P.A., Plata-Pérez, F.X., Martínez-García, J.A., Arcos-García. J.L. and Lee-Rangel, H.A., 2022. Nutrición animal cuantitativa. Editorial CBS. 1a Edición. Ciudad de México, México. http://cbs1.xoc.uam.mx/publicaciones_1/docs/Libro_digital_Nutricion_Animal_Cuantitativa.pdf
Milián, R. M., 2003. Harina de Leucaena leucocephala en dietas para pavos en crecimiento-ceba. Revista de Producción Animal, 15(1), pp, 23-28.
Mosquera, M.L., Portilla, S. and López, F.J., 2009. Evaluación del efecto nutricional de quinua (Chenopodium quinoa willdenow) con diferentes niveles de inclusión en dietas para pollos de engorde. Biotecnología en el Sector Agropecuario y Agroindustrial, 7(1), pp. 76-90. http://www.scielo.org.co/scielo.php?pid=S1692-35612009000100010&script=sci_arttext
National Research Council (NRC)., 1994. Nutrient Requirements of Poultry. 8th rev. ed. National Academic Press. Washington D.C., EE. UU. https://nap.nationalacademies.org/catalog/19397/nutrient-requirements-of-poultry-eighth-revised-edition-1984
Ospina-Daza, L.A., Buitrago-Guillen, M.E. and Vargas-Sánchez, J.E., 2017. Identificación y degradación de mimosina, un compuesto tóxico en Leucaena leucocephala (Lam.) de Wit. Pastos y Forrajes, 40(4), pp. 257-264. http://scielo.sld.cu/pdf/pyf/v40n4/pyf01417.pdf
Owens, C.M. and Sams, A.R., 2000. The influence of transportation on turkey meat quality. Poultry Science, 79(8), pp. 1204-1207. https://doi.org/10.1093/ps/79.8.1204
Owens. C.M., Hirschler, E.M., Martinez-Dawson, R. and Sams, A.R., 2000. The characterization and incidence of pale, soft, exudative turkey meat in a commercial plant. Poultry Science, 79(4), pp. 553-558. https://doi.org/10.1093/ps/79.4.553
Paredes, M. and Palomino, A., 2023. Efecto del grano entero de maíz sobre el rendimiento productivo en pavos de engorde. Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú, 34(4), pp. https://doi.org/10.15381/v34i4.25948
Quintana, J.A., 1999. Avitecnia. Manejo de las aves domésticas. Trillas. México. 3a edición. 384 pp.
Rodríguez, I., Osechas, D. and Torres, A., 2007. Respuesta de la harina de hojas de Leucaena leucocephala en la alimentación de pollos de engorde. Agricultura Andina, pp. 71-78. http://www.saber.ula.ve/bitstream/handle/123456789/27877/articulo7.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Rodríguez, Z.J., Aguirre, R.D. Borbón, V.L., 1994. Efecto de diferentes niveles de proteína en la dieta de pollos de engorde sobre su rendimiento biológico y económico. Uniciencia. 11, pp. 3-15. https://www.revistas.una.ac.cr/index.php/uniciencia/article/view/5480/5309
SAS Institute., 2010. SAS education anlytical suite for using Windows release 9.2.
Savón, L., 2002. Alimentos altos en fibra para especies monogástricas. Caracterización de la matriz fibrosa y sus efectos en la fisiología digestiva. Revista Cubana de Ciencia Agrícola, 36(2), pp. 91-102. https://www.redalyc.org/pdf/1930/193018119001.pdf
Serrano, A.V., Silva, S.M.M., Cano, G.M.A., Medina, G.G. and Ruiz, C.A., 2005. Estadísticas climatológicas básicas del estado de Oaxaca (periodo 1961- 2003). INIFAP. SAGARPA. Libro técnico No. 4. Oaxaca, México, 272 pp. https://nautilo.iib.unam.mx/Record/000602606
Singh, A.K., Tiwari, U.P., Berrocoso, J.D., Dersjant-Li, Y., Awati, A. and Jha, R., 2019. Effects of a combination of xylanase, amylase and protease, and probiotics on major nutrients including amino acids and non-starch polysaccharides utilization in broilers fed different level of fibers. Poultry Science, 98, pp. 5571–5581. http://dx.doi.org/10.3382/ps/pez310
Steel, R. G. D. and Torrie, J. H., 1988. Bioestadística: principios. McGraw Hill. México. 622 p.
Steinfeld, H., Gerber, P., Wassenaar, T., Castel, V., Rosales, M. and de Haan, C., 2009. La larga sombra del ganado: problemas ambientales y opciones. Edición en español. Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación (FAO). Roma, Italia. 465 p. https://www.fao.org/4/a0701s/a0701s.pdf
Tasayco, E.S. and Bonifacio, H.S.J., 2021. Gestión de la energía dietaría en la reducción de costo de alimentación en la producción de huevos. ALFA. Revista de Investigación en Ciencias Agronómicas y Veterinarias, 5(15), pp. 509-515. https://doi.org/10.33996/revistaalfa.v5i15.133
Tobajas, A.F., Juárez, C.A., Pineda. S. and Figueroa, J.I., 2011., Arthropod as components of the backyard turkeys’ diet in the State of Michoacan, Mexico. Acta Zoológica Mexicana (n. s.), 27(3), pp. 829-836. https://www.scielo.org.mx/pdf/azm/v27n3/v27n3a16.pdf
Vargas-Cornejo, A., Rodríguez-Ortega, L.T., Rodríguez-Ortega, A. and Ronquillo de Jesús, E., 2025. Requerimientos nutricionales del guajolote doméstico (Meleagris gallopavo): una revisión. Ciencias Veterinarias Y Producción Animal, 3(1), pp. 40-57. https://doi.org/10.29059/cvpa.v3i1.35
Verdecía, D.M., Herrera, H., Ramírez, J.L., Leonard, I., Álvarez, Y., Bazán, Y., Arceo, Y., Bodas, R., Andrés, S., Álvarez, J., Giráldez, F. and López, S., 2012. Valor nutritivo de Leucaena leucocephala, con énfasis en el contenido de metabolitos secundarios. Revista Electrónica de Veterinaria, 13(11), pp. 1-10. https://www.redalyc.org/pdf/636/63624842011.pdf
Vivas-Garay, J.A., 2008. Toxicología Veterinaria. Universidad Nacional Agraria, Facultad de Ciencia Animal, Departamento de Veterinaria. Managua, Nicaragua. https://repositorio.una.edu.ni/2448/1/nl74V856.pdf
Zambrano-Montes, S.A., Vera-Chang, J.F., Suárez-Suárez, G.N., Intriago-Flor, F.G., Vasquez-Cortez, L.H., Naga-Raju, M., Alvarado-Vasquez, K.E. and Rivadeneira-Barcia, C.S., 2023. Alimentación de pavos americanos BIG-6 con una dieta balanceada más la suplementación de nabo (Brassica rapa L.) en la fase de engorde. Revista de Veterinaria y Zootecnia Amazónica, 3(2), pp. https://doi.org/10.51252/revza.v3i2.544
URN: http://www.revista.ccba.uady.mx/urn:ISSN:1870-0462-tsaes.v28i3.63653
DOI: http://dx.doi.org/10.56369/tsaes.6365
Copyright (c) 2025 Guillermo de Jesús González Crespo, Serafín Jacobo López Garrido, José Guadalupe Gamboa Alvarado, Marco Antonio Camacho Escobar, Marta Patricia Jerez Salas, Narciso Ysac Ávila Serrano, Mónica Marcela Galicia Jimenéz

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.