Sustainability of coffee farms in beneficiaries of the Bagua-Rodriguez de Mendoza Coffee Project in the town of La Palma, Copallin, Amazonas, Peru

Carlos Raúl Poémape Oyanguren, William Chavez Espinoza, Adilson Suarez Terrones, Oscar Chavez Espinoza, Jean Peter Eduardo De Rutte Gonzalez

Abstract


Background. Coffee production is an important source of income for millions of farmers in all parts of the world. Objective. To evaluate the sustainability of the coffee farms of the beneficiaries of the Bagua-Rodriguez de Mendoza Coffee Project in La Palma, Copallin district. Methodology. The multi-criteria methodology was used, in which economic, environmental and social indicators were analyzed, with quantifiable sub-indicators adapted to coffee cultivation, assigning values from 0 to 4 and weightings based on their relative importance and a farm was considered sustainable if the general sustainability index was higher than two, the information was collected through the questionnaire. Results. The results showed that 72.7% of the farms were economically sustainable (ISK > 2), highlighting the quality of coffee and the diversity of marketed products (coffee, cocoa and banana). In terms of environmental sustainability, only 39.4% of the farms reached adequate levels (ESI > 2), showing deficiencies in conservation areas and in soil and vegetative cover management practices. In social sustainability, 87.9% of the farms were socially sustainable (ISS > 2), reflecting good access to education, health and basic services, as well as significant ecological awareness without the use of agrochemicals. Implications. Knowing the sustainability index of coffee farms contributes to the need to implement agricultural strategies that reinforce environmental sustainability and improve the general conditions of coffee production systems in the region. Conclusion. 78.8% of the farms meet the general sustainability criteria (ISGen > 2), the economic and social dimensions showed good results, while the environmental dimension requires significant improvements, especially in soil conservation and vegetation cover management. (actualizer)

Keywords


sustainability; economic; environmental; social; coffee.

Full Text:

PDF

References


Abigail, O., 2024. El mercado del café en el mundo - Datos estadísticos. Statista. https://es.statista.com/temas/9035/el-cafe-en-el-mundo/#editorsPicks

Alba, L., Peñaloza, M., Gutiérrez, V. and Castillo, J., 2019. Efecto del consumo habitual de café en la salud cardiovascular de la población adulta: protocolo de una revisión de revisiones sistemáticas de la literatura. Universitas Médica, 60(2), pp. 1–6. https://doi.org/10.11144/Javeriana.umed60-2.cafe

Aveiga, A., Cobeña, H., Pinargote, C., Tinoco, O. and Alcántara, F., 2021. Educación ambiental para la disminución del uso de agroquímicos en la comunidad Balsa en Medio (Ecuador). Revista del Instituto de Investigación de la Facultad de Minas, Metalurgia y Ciencias Geográficas, 24(48), pp. 27–33. https://doi.org/10.15381/iigeo.v24i48.20481

Bedoya E. and Julca-Otiniano, A., 2021. Sustentabilidad de las fincas de palto (Persea americana Mill.) en la región Moquegua, Perú. Revista Iberoamericana de Viticultura, Agroindustria y Ruralidad, 8(22), pp. 36–50. https://doi.org/10.35588/rivar.v8i22.4770

Caldas, B.A., Santos, C. and Reategui, R., 2023. Sustentabilidad ambiental de fincas cafetaleras del valle del Monzón - Huánuco. Revista Del Instituto de Investigación de La Facultad de Minas, Metalurgia y Ciencias Geográficas, 26(52). https://doi.org/10.15381/iigeo.v26i52.25096

Campos, J., Murga, L., Rituay A. and García M., 2021. Sostenibilidad del café: revisión sistemática de la literatura. Revista Venezolana de Gerencia, 26(95), pp. 943–961. https://doi.org/10.52080/rvgluz.27.95.30

Cordero, Y., 2018. Evaluación de la producción y sustentabilidad de la actividad cafetalera en la cuenca del río Guanare, estado Portuguesa, Venezuela. Avances de Investigación en Ciencias Agrícolas, Ambientales, Sociales e Ingenierías, p. 105. https://doi.org/10.16925/gcam.1001

DRAA (Dirección Regional Agraria de Amazonas), 2024. Proyecto Café Bagua - Mendoza de la DRAA fortalece su equipo para el logro de nuevas metas y objetivos este 2024. Plataforma Digital Única del Estado Peruano. https://www.gob.pe/institucion/regionamazonas-dra/noticias/896461-proyecto-cafe-bagua-mendoza-de-la-draa-fortalece-su-equipo-para-el-logro-de-nuevas-metas-y-objetivos-este-2024

Fernández-Guarnizo, P., Jumbo-Benítez, M., Guevara-Pérez, A., Julca-Otiniano, M. and Jumbo-Benítez, C., 2020. Sustentabilidad de las fincas cafetaleras de la asociación de productores agropecuarios del cantón Chaguarpamba. Bosques Latitud Cero, 10(2), pp. 111–123. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=9349992

Figueroa, A., 2016. Evaluación de la sostenibilidad de los sistemas de producción de café en fincas-hogar del sector San José, municipio de Linares-Nariño. Tendencias, 17(2), pp. 111–125. https://doi.org/10.22267/rtend.161702.6

INEI (Instituto Nacional de Estadística e Informática), 2017. Sistema de consulta de centro poblados. Instituto Nacional de Estadística e Informática, Perú. http://sige.inei.gob.pe/test/atlas/

Lemus F. and González W., 2020. Análisis de la sustentabilidad de unidades productivas cafeteras en tres municipios de la provincia de Guanentá, Santander. Ciencia y Agricultura, 17(3), pp. 25–36. https://doi.org/10.19053/01228420.v17.n3.2020.11615

León, J., and Delgado J., 2012. Evaluación de la sustentabilidad de cafetales en Caldas Colombia. Ibagué. Universidad del Tolima, 2012. https://repository.ut.edu.co/handle/001/1279

Machado M. and Ríos A., 2016. Sostenibilidad en agroecosistemas de café de pequeños agricultores: revisión sistemática. Idesia (Arica), 34(2). https://doi.org/10.4067/S0718-34292016005000002

Maldonado-Vásquez, D., García-Bautista, A., Ordóñez-Sánchez, A., Alvarado-Ramírez, W. and Arévalo-Gardini, E., 2023. Evaluación de la sostenibilidad socioeconómica y ecológica de los sistemas de producción orgánica y convencional del café en la cuenca del Cumbaza. Revista Amazónica de Ciencias Ambientales y Ecológicas, 2(1), p. e450. https://doi.org/10.51252/reacae.v2i1.450

Márquez, F. and Julca, A., 2015. Indicadores para evaluar la sustentabilidad en fincas cafetaleras en Quillabamba, Cusco, Perú. Saber y Hacer, 2(1), pp. 128–137. https://revistas.usil.edu.pe/index.php/syh/article/view/45

Márquez, F., Julca, A., Canto, M., Soplín, H., Vargas, S. and Huerta, P., 2016. Sustentabilidad ambiental en fincas cafetaleras después de un proceso de certificación orgánica en la convención (Cusco, Perú). Ecología Aplicada, 15(2), p. 125. https://doi.org/10.21704/rea.v15i2.752

Merma, I. and Julca, A., 2012. Caracterización y evaluación de la sustentabilidad de fincas en alto Urubamba, Cusco, Perú. Ecología Aplicada, 11(1), pp. 1–11. http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1726-22162012000100001

MINAGRI (Ministerio de Desarrollo Agrario y Riego), 2023. Café peruano conquista 52 mercados en el mundo y es el sustento de 223 mil familias. Gop.Pe. https://www.gob.pe/institucion/midagri/noticias/822680-cafe-peruano-conquista-52-mercados-en-el-mundo-y-es-el-sustento-de-223-mil-familias

Naranjo, M., Vélez, L. and Rojano, B., 2011. Actividad antioxidante de café colombiano de diferentes calidades. Revista Cubana de Plantas Medicinales, 16(2), pp. 164–173. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1028-47962011000200005

Ocampo-Lopez, O. and Alvarez-Herrera, L., 2017. Tendencia de la producción y el consumo del café en Colombia. Apuntes del Cenes, 36(64), pp. 139–165. https://doi.org/10.19053/01203053.v36.n64.2017.5419

Ordoñez-Jurado, H. and Castillo-Marín, J., 2021. Evaluation of the sustainability in coffee production systems (Coffea Arabica L) in La Unión, Nariño, Colombia. Revista de Ciencias Agrícolas, 39(1), pp. 110–122. https://doi.org/10.22267/rcia.223901.177

Oviedo-Celis, R. and Castro-Escobar, E., 2021. Un análisis comparativo de la sostenibilidad de sistemas para la producción de café en fincas de Santander y Caldas, Colombia. Ciencia & Tecnología Agropecuaria, 22(3), p. e2330. https://doi.org/10.21930/rcta.vol22_num3_art:2230

Parada-Molina, P., Barradas-Miranda, V., Ortiz, G., Cervantes-Pérez, J. and Cerdán, C., 2022. Climatic suitability for Coffea arabica L. front to climate events extreme: Tree cover importance. Scientia Agropecuaria, 13(1), pp. 53–62. https://doi.org/10.17268/sci.agropecu.2022.005

Ramírez, D., 2010. Café, cafeína vs. Salud: Revisión de los efectos del consumo de café en la salud. Universidad y Salud, 12(1). http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0124-71072010000100017

Rojas R., Alvarado, L., Borja, R., Carbonell, E., Castro, V. and Julca, A., 2021. Sustentabilidad en fincas productoras de café (Coffea arabica L.) convencional y orgánica en el Valle del Alto Mayo, Región San Martín, Perú. Rivar, 8(23), pp. 1–13. https://doi.org/10.35588/rivar.v8i23.4916

Santistevan, M., Borjas, R., Alvarado, L., Anzules, V., Castro, V. and Julca, A., 2018. Sustainability of lemon (Citrus aurantifolia Swingle) farms in the province of Santa Elena, Ecuador. Peruvian Journal of Agronomy, 2(3), p. 44. https://doi.org/10.21704/pja.v2i3.1210

Santistevan, M., Julca, A. and Borjas, R., 2017. Sustentabilidad de fincas productoras de café en Jipijapa (Manabí, Ecuador). Saber y Hacer, 3 (1), pp. 23–35. https://revistas.usil.edu.pe/index.php/syh/article/view/183

Sarandón, S. and Flores, C., 2009. Evaluación de la sustentabilidad en agroecosistemas: Una propuesta metodológica. Agroecología, 4, pp. 19–28. https://revistas.um.es/agroecologia/article/view/117131

Sarandón, S., Zuluaga, M., Cieza, R., Gómez, C., Janjetic, L. and Negrete, E., 2006. Evaluación de la Sustentabilidad de sistemas agrícolas de fincas en misiones, Argentina, mediante el uso de indicadores. Agroecología, 1, pp. 19–28. https://revistas.um.es/agroecologia/article/view/14

Silva, E., Gusmão, A., De Barros, M., Da Silva, A., Guimarães, E. and De Castro, L., 2019. Gobernanza privada y sustentabilidad en la industria del café. Agroalimentaria, 25(48), pp. 35–51. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=7389449

Tobasura, I. and Obando, F., 2015. El imperativo de la agricultura hoy: cuidar la tierra. Luna Azul, 41, pp. 385–396. https://doi.org/10.17151/luaz.2015.41.21

Villamil, L. and García-Muñoz, C., 2023. Impactos socioeconómicos de la producción de café en Colombia. Revista Científica de La UCSA, 10(2), pp. 43–54. https://doi.org/10.18004/ucsa/2409-8752/2023.010.02.043




URN: http://www.revista.ccba.uady.mx/urn:ISSN:1870-0462-tsaes.v28i3.57685

DOI: http://dx.doi.org/10.56369/tsaes.5768



Copyright (c) 2025 Carlos Raúl Poémape Oyanguren, Jean Peter Eduardo De Rutte Gonzalez, William Chavez Espinoza, Adilson Suarez Terrones, Ymi Estibes Valqui Guerrero, Jose Manuel Pisco Tello

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.