DETERMINATION OF THE SUSTAINABILITY OF SOIL QUALITY AND CROP HEALTH OF TWO VARIETIES OF COFFEE, RIO BLANCO, ECUADOR

Juan Pablo Haro Altamirano, William Estuardo Carrillo Barahona, Luis Marcelo Fernández Quinde, Víctor Miguel Toalombo Vargas, Cristian David Jara Ruiz

Abstract


Background: Population and economic growth worldwide have generated a significant increase in agricultural activity, promoting an extractive production that affects natural resources, especially soil, causing wear, erosion, loss of nutrients and soil biodiversity. The widespread use of pesticides and synthetic fertilizers aggravates this situation, having adverse impacts on both the environment and human health. Objective: Multiparametric evaluation of the sustainability of soil quality and plant health of Catucaí 785 and 2SL coffee varieties in Río Blanco. Methodology: Through the evaluation of physical, chemical, biological and plant growth parameters, indicators adapted to the specific conditions of the Amazon were used, applying field and laboratory techniques and methods for data collection and subsequent analysis of the sustainability of the two varieties. Results: The indicators of texture, infiltration, moisture retention, residue status, organic matter content, color, erosion effect, pH, nitrogen, calcium, copper and iron content have good weightings (10); depth, soil cover, root development, potassium content, moderate values (5); sulfur and boron content have low weightings (1), corresponding to soil quality; indicators of crop appearance, stress resistance, plant diversity, natural have good weightings (10), crop growth, genetic diversity have moderate values (5), and management system has a poor weighting (1) to evaluate the health of the coffee crop. Implications: The conventional management system influences the levels of sustainability of the coffee crop, therefore the incorporation of agroecological practices which favor sustainable management, reducing the progressive degradation of soil and environment, will improve the indicators of soil quality, crop health and therefore the yield of the locality. Conclusions: Comparing the two varieties of coffee, variety Catucaí 785 turns out to be sustainable processes of soil quality management (7.9) and crop health (7.1) on the other hand for the variety Catucaí 2SL, processes of soil quality (6.73) determine to be moderately sustainable and crop health (5.7).

Keywords


indicators; soil quality; plant health; coffee; sustainability.

Full Text:

PDF

References


Alemán, R., Ronnal, J., Bravo, C., Alba, J., Rodríguez, Y., Pico, Ca. and Freile, J., 2020. Desarrollo productivo de dos variedades locales de maíz (Zea mays L.) con la aplicación de fertilizante mineral y orgánico en la Amazonía Ecuatoriana. Revista Ciencia y Tecnología, 13(1), pp. 9-16. Disponible en: https://revistas.uteq.edu.ec/index.php/cyt/article/view/343

Altieri, M.A. and Nicholls, C.I., 2002. Un método agroecológico rápido para la evaluación de la sostenibilidad de cafetales. Manejo Integrado de Plagas y Agroecología 64, pp.17-24. Disponible en: https://repositorio.catie.ac.cr/handle/11554/6866

Benavides, P., Ángel, C. and Rivillas, C., 2021. Sanidad vegetal. 1(1), pp. 133-78. https://doi.org/10.38141/10791/0014_9

Bermeo, T. and Dioses, D., 2020. Influencia de la edad del cultivo de pitahaya amarilla (selenicereus megalanthus en la fertilidad del suelo, Cantón Palora, Provincia Morona Santiago. bachelorThesis, Universidad Estatal Amazónica, Puyo - Pastaza - Ecuador. Disponible en: https://repositorio.uea.edu.ec/handle/123456789/606

Bravo, C., Marín H., Marrero, P., Ruiz, M., Torres B., Navarrete, H., Durazno, G. and Changoluisa. D., 2017. Evaluación de la sustentabilidad mediante indicadores en unidades de producción de la provincia de Napo, Amazonia Ecuatoriana. Bioagro 29(1), pp. 23-36. https://ve.scielo.org/pdf/ba/v29n1/art03.pdf

Cabrera, G., 2012. La macrofauna edáfica como indicador biológico del estado de conservación/perturbación del suelo. Resultados obtenidos en Cuba. Pastos y Forrajes 35(4), pp. 346-63. Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_abstract&pid=S0864-03942012000400001

Cairo, P., Reyes, A., Aro, R. and Robledo, L., 2017. Efecto de las coberturas en algunas propiedades del suelo. Finca La Morrocoya, Barinas, Venezuela. Pastos y Forrajes, 40(2), pp. 127-34. Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03942017000200006

Cardona, D. and Sadeghian, S., 2006. Evaluación de propiedades físicas y químicas de suelos establecidos con café bajo sombra y a plena exposición solar. Cenicafé, 56(4), pp. 348-64. Disponible en: https://biblioteca.cenicafe.org/handle/10778/197

Caviedes, M., Gangotena, D., Albán, G. and León, A., 2018. Primer Simposio de Suelos y Nutrición de Cultivos. Archivos Académicos USFQ (11), pp. 69-69. https://doi.org/10.18272/archivosacademicos.v i11.1479

Corrales, C., Vargas, I., Vallejo, S. and Martínez, M., 2014. Deficiencia de azufre en suelos cultivables y su efecto en la productividad». Biotecnia 16(1), pp. 38-44. https://doi.org/10.18633/bt.v16i1.32

Demidchik, V., Shabala, Isayenkov, S. Cuin, T. and Pottosin. I., 2018. Calcium Transport across Plant Membranes, Mechanisms and Functions, https://doi.org/10.1111/nph.15266

FAO. 2020. Uso de la tierra en la agricultura según las cifras. Food and Agriculture Organization of the United Nations. Recuperado 23 de noviembre de 2023. Disponible en: http://www.fao.org/sustainability/news/detail/es/c/1279267/

FAO. 2022. FAOSTAT. https://www.fao.org/faostat/es/#data/QCL. Recuperado 12 de junio de 2024. Disponible en: https://www.fao.org/faostat/es/#data/QCL

Gerke, J., 2022. The Central Role of Soil Organic Matter in Soil Fertility and Carbon Storage. Soil Systems, 6(2):33. https://doi.org/10.3390/soilsystems6020033

Gómez, R., Palma D., Obrador, J. and Ruiz, O., 2018. Densidad radical y tipos de suelos en los que se produce café (Coffea arabica L.) en Chiapas, México. Ecosistemas y recursos agropecuarios 5(14):203-15. https://doi.org/10.19136/era.a5nl4.1278

González, V., Bravo, C., Romero, M., Andrade, S., Andino, M., Valle, A., Hidalgo I. and Andrade V., 2019. Evaluación de la calidad de los suelos en cultivares de caña de azúcar (Saccharum officinarum L.) en la parroquia Fátima provincia de Pastaza». Ciencia y Tecnología 12(2), pp.15-22. https://doi.org/10.18779/cyt.v12i2.322

Haro, J., Osorio, M., Vivar, M., Jácome S. and Moises J., 2022. Sustainability evaluation of family farming production systems, canton Penipe, Ecuador 2021. Tropical and Subtropical Agroecosystems 25(3), p.131. https://doi.org/10.56369/tsaes.4331

Haro, J., López, S., Haro, C., Jácome, S., Aktam, B., Sapaev, B., Azamat, U., Saytbekova A., Saylaubaevna, S., Temirovich, U. and Dilafruz, J., 2024. Evaluation of Family Agriculture Production Systems through Thresholds for the Construction of Sustainable Proposals, Penipe Canton. Caspian Journal of Environmental Sciences, 22(1), pp. 177-88. https://doi.org/10.22124/cjes.2024.7512

Huera, T., Labrador J., Blanco J. and Ruiz, T., 2020. A Framework to Incorporate Biological Soil Quality Indicators into Assessing the Sustainability of Territories in the Ecuadorian Amazon. Sustainability, 12(7), p. 3007. https://doi.org/10.3390/su12073007

Indacochea, L. and Castro, C., 2018. Análisis de la tolerancia a la presencia de cuatro enfermedades foliares en 20 variedades e híbridos de café arábigo (Coffea arábiga).BachelorThesis, Unesum, Manabí-Ecuador. Disponible en: https://repositorio.unesum.edu.ec/handle/53000/1281

Instituto Nacional de Estadística y Censos. 2022a. Información Agroambiental y Tecnificación Agropecuaria. Instituto Nacional de Estadística y Censos. Recuperado 24 de diciembre de 2023. Disponible en: https://www.ecuadorencifras.gob.ec/informacion-agroambiental

Instituto Nacional de Estadística y Censos. 2022b. Información Productiva Territorial. Recuperado 24 de diciembre de 2023. Disponible en: http://sipa.agricultura.gob.ec/index.php/cifras-agroproductivas

Jiménez, K., Quezada, J. and Vega, A., 2023. Análisis de las exportaciones del café en el Ecuador, periodo 2017-2021. Ciencia Latina Revista Científica Multidisciplinar, 7(1), pp. 84. https://doi.org/10.37811/cl_rcm.v7i1.4909

Jindo, K., Audette, Y., López F., Pasqualoto L., Scott, D. and Voroney, R., 2023. Biotic and abiotic effects of soil organic matter on the phytoavailable phosphorus in soils: a review. Chemical and Biological Technologies in Agriculture, 10(1), p.29. https://doi.org/10.1186/s40538-023-00401-y

Kalra, Y., 1998. Handbook of Reference Methods for Plant Analysis. Vol. 1. Taylor & Francis Group. Estados Unidos: Taylor & Francis Group. Disponible en: https://plantstress.com/wp-content/uploads/2020/03/Handbook_of_Reference_Methods_for_Plant_Analysis-1998.pdf

Krumins, J., Goodey, N. and Gallagher, F., 2015. Plant–soil interactions in metal contaminated soils. Soil Biology and Biochemistry 80:224-31. https://doi.org/10.1016/j.soilbio.2014.10.011

Larkin, R., 2015. Soil Health Paradigms and Implications for Disease Management. Annual Review of Phytopathology (53), pp. 199-221. https://doi.org/10.1146/annurev-phyto-080614-120357

Lindsay, W. and Norvell, W., 1978. Development of a DTPA Soil Test for Zinc, Iron, Manganese, and Copper. Soil Science Society of America Journal 42(3). pp.421-28. https://doi.org/10.2136/sssaj1978.03615995004200030009x

Llanes, G., Rizo, D., Mendoza, R., Avilés, E. and Duarte, H., 2020. Agricultura de conservación de suelos y su efecto en la erosión hídrica y propiedades hidrofísicas en la unidad hidrográfica Quebrada Arriba, Yalagüina, 2017. La Calera, 20(34), pp. 57-63. https://doi.org/10.5377/calera.v20i34.9773

López, O., Ramírez, S., Espinosa, S., Villarreal, J. and Wong, A., 2015. Diversidad vegetal y sustentabilidad del sistema agroforestal de cacao en la región de la selva de Chiapas, Mexico. Revista Iberoamericana de Ciencias, 2(2), pp. 55-63. Disponible en: http://www.reibci.org/publicados/2015/marzo/0800113.pdf

Luzuriaga, C., Haro, J., López, D., Osorio, M. and Moreno, G., 2022. Formulación y Evaluación Integral de un Biocatalizador en el Fitobioma Vegetal de Plantas de Café, Macas 2021. Dominio de las Ciencias, 8(3), pp. 137. Disponible en: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=8635314

Macas, J., Morales, J., Chuquimarca, J., Reinoso, B., Soria, B., Suigla, M., Bravo, C. and Alemán, R., 2020. Sustentabilidad y manejo agroecológico mediante indicadores en un paisaje agrícola: estudio de caso a nivel de finca, Amazonía Ecuatoriana. Revista Ciencia y Tecnología, 13(1), pp. 39-48. Disponible en: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=7563012

Martínez, A., Álvarez, J. and Maass, M., 2017. Análisis y perspectivas del estudio de los ecosistemas terrestres de México: dinámica hidrológica y flujos de nitrógeno y fósforo. Revista Mexicana de Biodiversidad, (88), pp. 27-41. https://doi.org/10.1016/j.rmb.2017.10.008

Montatixe, C. and Eche, M., 2021. Degradación del suelo y desarrollo económico en la agricultura familiar de la parroquia Emilio María Terán, Píllaro. Siembra, 8(1). https://doi.org/10.29166/siembra.v8i1.1735

Moran, N., 2023. Manejo de los factores de producción del cultivo de café (Coffea arabica) en el Ecuador. bachelorThesis, Universidad Técnica de Babahoyo - Los Ríos – Ecuador. Disponible en: https://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/13839

Muhammad, I., Wang, J., Sainju, U., Zhang, S., Zhao, F. and Khan, A., 2021. Cover cropping enhances soil microbial biomass and affects microbial community structure: A meta-analysis. Geoderma, 381:114696. https://doi.org/10.1016/j.geoderma.2020.114696

Nelson, D. and Sommers, L., 1996. Total Carbon, Organic Carbon, and Organic Matter. pp. 961-1010 en Methods of Soil Analysis, SSSA Book Series. Disponible en: https://acsess.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2136/sssabookser5.3.c34

Nguyen, T. and Shindo, H., 2011. Effects of Different Levels of Compost Application on Amounts and Distribution of Organic Nitrogen Forms in Soil Particle Size Fractions Subjected Mainly to Double Cropping. Agricultural Sciences, 2(3), pp. 213-19. https://doi.org/10.4236/as.2011.23030

Noellemeyer, E., Quiroga, A., Fernandez, R., Frasier, I., Alvarez, C., Álvarez, L., Leizica, E., and Gómez, F., 2021. Guía para la evaluación visual de la calidad del suelo. info:ar-repo/semantics/informe técnico. La Pampa: Cátedra de Edafología y Manejo de Suelos, Universidad Nacional de La Pampa. pp. 11-22. Disponible en: https://www.unlpam.edu.ar/images/extension/edunlpam/Gu%C3%ADa%20para%20la%20evaluaci%C3%B3n%20visual%20de%20la%20calidad%20del%20suelo.pdf

Oscco, I., Roldan, E., Quispe, E., Camacho, A., Marmolejo, D. and Marmolejo, K., 2020. Selección, identificación y zonificación de café (Coffea arabica L) por su adaptabilidad, rendimiento, calidad sensorial y resistencia a plagas y enfermedades. en Agroindustrial Science. Vol. 10. Perú: Universidad Nacional de Trujillo. Disponible en: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=8085662

Penagos, A., Osorio, J. and Vidal, C., 2021. Sustainability Improvement of Coffee Farms in Valle Del Cauca (Colombia). Through System Dynamics. AICT-634 (Part V):607. https://doi.org/10.1007/978-3-030-85914-5_64

Peredo, S. and Barrera, C., 2019. Evaluación participativa de la sustentabilidad entre un sistema campesino bajo manejo convencional y uno agroecológico de una comunidad Mapuche de la Región de la Araucanía (Chile). Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias UNCuyo 51(1), pp.323-36. Disponible en: https://revistas.uncu.edu.ar/ojs3/index.php/RFCA/article/view/2454

Pérez, A., Bustamante, R., Viñals, C. and Rivera, E., 2023. Nitrogen critical interval and sampling season in Coffea canephora in Cambisol soils. Agronomia Mesoamericana, 34(2), https://doi.org/10.15517/am.v34i2.51103

Pérez, M., García, F., Hill, M. and Clérici, C., 2011. La Erosión de los Suelos en Sistemas Agrícolas». Art.2. Facultad de Agronomía. pp. 67-88. Disponible en: https://agrocienciauruguay.uy/index.php/agrociencia/article/download/735/768/3975

Pérez, E., 2013. Análisis de fertilidad de suelos en el laboratorio de Química del Recinto de Grecia, Sede de Occidente, Universidad de Costa Rica. InterSedes 14(29), pp. 06-18. Disponible en: https://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2215-24582013000300001

Pinos, D., 2022. Calidad del suelo a partir de indicadores físicos y químicos aplicado a tres usos de suelo para la generación de propuestas de gestión por impactos en el suelo por acciones antrópicas en el bosque y vegetación protectores de Sunsun-Yanasacha. bachelorThesis, Universidad Politécnica Salesiana Sede Cuenca, Cuenca-Ecuador. Disponible en: https://dspace.ups.edu.ec/handle/123456789/21860

Putra, H., Yasuhara, H., Kinoshita, N., Neupane, D. and Wei Lu, C., 2016. Effect of Magnesium as Substitute Material in Enzyme-Mediated Calcite Precipitation for Soil-Improvement Technique. Frontiers in Bioengineering and Biotechnology. https://doi.org/10.3389/fbioe.2016.00037

Rendón, J., Grajales, S. and Salazar, H., 2023. Efecto de la renovación por zoca y podas en la biomasa de raíces de café. Revista Cenicafé 74(1): pp. e74105-e74105. https://doi.org/10.38141/10778/74105

Rosales, L., Pérez, M., Herrera, J., González, J. and Cid, G., 2020. Efecto del manejo del suelo sobre la infiltración en un suelo Ferralítico Rojo compactado. Revista Ingeniería Agrícola, 10(4). Disponible en: https://www.redalyc.org/journal/5862/586264983003/html/

Russi, D., Gutierrez, H., Prystupa, P. and Rubio, G., 2010. Comparación de mediciones turbidimétricas de sulfatos utilizando distintos extractantes y tratamientos del extracto». P. 5 en. Rosario - Argentina: Cátedra de Fertilidad y Fertilizantes, Facultad de Agronomía, UBA. Disponible en: https://www.magyp.gob.ar/sitio/areas/proinsa/informes/_archivos/002011_Ronda%202011/000004_Ing.%20Agr.%20Flavio%20Gutiérrez%20Boem%20%20y%20Daniela%20Russi.%20AACS-FAUBA/000004_Comparacion%20extractantes%20sulfatos.pdf

Sadeghian, S., 2017. Síntomas visuales de deficiencias nutricionales en café: Diagnóstico y manejo. Avances Técnicos Cenicafé, (478), pp. 1-12. https://doi.org/10.38141/10779/0478

Sadeghian, S., 2018. Interpretación de los resultados de análisis de suelo Soporte para una adecuada nutrición de cafetales. Avances Técnicos Cenicafé, 1-8. https://doi.org/10.38141/10779/0497

Sánchez, L. and Gamboa, E., 2004. Control de malezas con herbicidas y métodos mecánicos en plantaciones jóvenes de café. Bioagro 16(2), pp.133-36. Disponible en: https://ve.scielo.org/scielo.php?pid=S1316-33612004000200008&script=sci_abstract

Silva, A., Rodríguez, B. and Vargas, N., 2020. Análisis textural en la regulación de funciones ecosistémicas en sistemas agroforestales de un oxisol de Piedemonte Llanero en época seca, Colombia. Idesia (Arica), 38(3), pp. 43-51. https://doi.org/10.4067/S0718-34292020000300043

Somoza, A., Vázquez, P. and Zulaica, L., 2018. Implementación de buenas prácticas agrícolas para la gestión ambiental rural. RIA. Revista de investigaciones agropecuarias, 44(3), pp. 398-423. Disponible en: https://www.scielo.org.ar/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1669-23142018000300018〈=es

Suarez, J., 2020. Análisis de cultivos hortícolas como alternativa en la producción agrícola en la región costa del Ecuador. bachelorThesis, Babahoyo:UTB,2020, Babahoyo – Los Ríos – Ecuador. Disponible en: https://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/8429

Subía, C., Calderón, E., Díaz, A. and Congo, C., 2018. Estudios de casos sobre los suelos en fincas cafetaleras, cacaoteras y ganaderas en la Amazonía ecuatoriana. Sacha,EC: INIAP, Estación Experimental Central de la Amazonía, 2018. Disponible en: https://repositorio.iniap.gob.ec/handle/41000/5451

Tello, L. and Vega, R., 2015. Metodologías para determinar la retención de humedad y la densidad en el compost. Anales Científicos, 76(1), pp. 186-92. https://doi.org/10.21704/ac.v76i1.780

Tigrero, G., Vásconez, G., Ferrer, Y., Cedeño, A., Nieto, C. and Abasolo, F., 2022. Identificación del potencial agrícola de suelos en la Amazonía Ecuatoriana, a partir de variables físico-químicas, microbiológicas y ambientales. Terra Latinoamericana, (40), pp.1-16. https://doi.org/10.28940/terra.v40i0.1294

Vallejo, V., Afanador, L., Hernández, M. and Parra, D., 2018. Efecto de la implementación de diferentes sistemas agrícolas sobre la calidad del suelo en el municipio de Cachipay, Cundinamarca, Colombia. Bioagro, 30(1), pp. 27-38. Disponible en: https://ve.scielo.org/scielo.php?pid=S1316-33612018000100003&script=sci_abstract

Villalón, H., Ramos, J., Vega, J., Marino, M., Muños, A. and Garza, F., 2016. Indicadores de calidad de la planta de Quercus canby Trel. (encino) en vivero forestal. Revista Latinoamericana de Recursos Naturales, 12(1), pp. 46-52. Disponible en: https://revista.itson.edu.mx/index.php/rlrn/article/view/250

Vivar, M., Haro, J., Carrillo, W., López, S., Aktam, B., Usmonov, B. and Shokhina, M., 2023. Multicriteria Evaluation of Ancestral Family Agricultural Systems, Chimborazo Province, Ecuador. Caspian Journal of Environmental Sciences. 21(5), pp. 1123-34. https://doi.org/10.22124/cjes.2023.7400

Yang, J., Bai, J., Liu, M., Chen, Y., Wang, S. and Yang, Q., 2018. Determination of Phosphorus in Soil by ICP-OES Using an Improved Standard Addition Method. Journal of Analytical Methods in Chemistry, 2018:1324751. https://doi.org/10.1155/2018/1324751




URN: http://www.revista.ccba.uady.mx/urn:ISSN:1870-0462-tsaes.v28i1.55207

DOI: http://dx.doi.org/10.56369/tsaes.5520



Copyright (c) 2025 Juan Pablo Haro Altamirano, William Estuardo Carrillo Barahona, Luis Marcelo Fernández Quinde, Víctor Miguel Toalombo Vargas, Cristian David Jara Ruiz

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.