SEED DIVERSITY IN NATIVE MEXICAN Jatropha curcas L. AND THEIR ENVIRONMENTAL CONDITIONS

Ofelia Andrea Valdés-Rodríguez, Arturo Pérez-Vázquez, Olivia Margarita Palacios-Wassenaar, Odilón Sánchez-Sánchez

Abstract


This study presents an assessment of 51 provenances of Jatropha curcas L. collected in Mexico during a four-year period. Morphological (weight, length, width and thickness) and chemical characteristics (oil, protein and phorbol ester contents) were evaluated. Correlation and cluster analysis were performed to identify similarities among provenance´s characteristics. Long term climatic data (30-year), and accumulative rain and average temperature during the previous 12 months were collected to determine climatic implications on seed characteristics by a principal component analysis. The results indicated that Mexican seeds are heavier and have greater morphological and chemical variability than those reported in other countries, with positive correlation between seed weight and accumulative rain during the previous seven months. The highest correlation between seed parameters was found among length and weight, while protein and oil contents had no correlation with morphological data. Principal component analysis showed that phorbol ester content was negatively correlated with temperature, rain and seed weight. It was concluded that due to their high seed weight, oil and protein contents, native Mexican provenances are valuable germplasm for genetic breeding programs with commercial purposes.Este estudio presenta una evaluación de 51 procedencias Jatropha curcas L. colectadas en México durante un periodo de cuatro años. Se evaluaron características morfológicas (pesos, longitud, ancho y grosor) y químicas (contenido de aceites, proteínas y ésteres de forbol). Se realizaron análisis de conglomerados y correlación para identificar similitudes entre las características de las procedencias. Se tomaron datos climáticos de largo plazo (30 años), y precipitación acumulada y temperatura promedio durante los 12 meses previos, para determinar, mediante un análisis de componentes principales, las implicaciones climáticas sobre las características de las semillas. Los resultados indicaron que las semillas mexicanas son más pesadas y tienen mayor variabilidad morfológica y química que las reportadas en otros países, y una correlación positiva entre el peso y la lluvia acumulada en los siete meses previos. La mayor correlación entre parámetros se encontró entre longitud y peso, mientras que el contenido de proteínas y la toxicidad no estuvieron correlacionadas con la morfología de las semillas. El análisis de componentes principales indicó que el contenido de ésteres de forbol tuvo correlación negativa con la temperatura, la lluvia y el peso de la semilla. Se concluye que, dado el elevado peso y contenido de aceite y proteínas, las procedencias mexicanas constituyen un germoplasma valioso para programas de mejoramiento genético con fines comerciales. 

Keywords


non-toxic Jatropha curcas; seed characteristics; climatic influence; Jatropha curcas no tóxica; características de semillas; influencia climática

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URN: http://www.revista.ccba.uady.mx/urn:ISSN:1870-0462-tsaes.v21i3.2528

DOI: http://dx.doi.org/10.56369/tsaes.2528



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