Nutritional value of Agave angustifolia Haw. in wild habitat in Guerrero, Mexico
Abstract
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Albasha, R., Mailhol, J. C., and Cheviron, B. 2015. Compensatory uptake functions in empir-ical macroscopic root water uptake mod-els–experimental and numerical analysis. Agricultural Water Management, 155, pp: 22-39. https://doi.org/10.1016/j.agwat.2015.03.010
Arba, M. 2020. The Potential of Cactus Pear (Opuntia ficus-indica (L.) Mill.) as Food and Forage Crop. In Hirich A, Choukr-Allah R, Ragab R. (eds.). Emerging Research in Alternative Crops, Springer, Cham: Dubai, UAE, pp: 335–357. https://doi-org.pbidi.unam.mx:2443/10.1007/978-3-319-90472-6_15
Barrientos-Rivera, G., Hernández-Castro, E., Sam-pedro-Rosas, M.L., Segura-Pacheco, H.R. 2020. Conocimiento tradicional y acade-mia: productores de maguey y mezcal de pequeña escala en las regiones Norte y Centro de Guerrero, México. Sociedad y Ambiente, 1 (23), pp. 1–28. https://doi.org/10.31840/sya.vi23.2173
Barrios, A.A., Ariza, F.R., Molina, M.J.M., Espinosa, P.H., Bravo, M.E. 2006. Manejo de la ferti-lización de magueyes mezcaleros cultiva-dos (Agave spp) de Guerrero. Iguala, Gro. México: INIFAP. ISBN: 970-43-0052-2.
Bautista, N. and Arias, G.C. 2008. Estudio químico bromatológico de aguamiel de Agave ame-ricana L. (Maguey). Ciencia e Investiga-ción, 11(2), pp. 46-51.
Bautista-Espinoza, P.I., Reynoso-Camacho, R., Mares-Mares, E., Granados-Arvizu, J.A., García-Almendárez, B.E., and Regala-do-González, C. 2024. Revalorization of agave bagasse in the obtention of type II sourdough inoculated with Lactococcus lactis NRRL B-50307. Food Bioscience, 58, 103803. https://doi.org/10.1016/j.fbio.2024.103803
Bautista-Justo, M., García-Oropeza, L., Barbo-za-Corona, J.E. and Parra-Negrete. L.A. 2001. El Agave tequilana Weber y la pro-ducción de tequila. Acta Universitaria, 11 (2), pp. 26–34. https://doi.org/10.15174/au.2001.301
Bhattacharya, A. and Bhattacharya, A. 2021. Mineral nutrition of plants under soil water deficit condition: A Review. Soil water deficit and physiological issues in plants, pp. 287-391. https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-981-33-6276-5_4
Bouaziz, M.A., Bchir, B., Chalbi, H., Sebii, H., Kar-ra, S., Smaoui, S. and Besbes, S. 2021. Techno-functional characterization and biological potential of Agave americana leaves: Impact on yoghurt qualities. Jour-nal of Food Measurement and Character-ization, 15 (1), pp. 309–326. https://doi.org/10.1007/s11694-020-00632-9
Campos-Garci?a, J., Vargas, A., Farías-Rosales, L., Miranda, A.L., Meza-Carmen, V. and Di?az-Pe?rez, A.L. 2018. Improving the or-ganoleptic properties of a craft mezcal beverage by increasing fatty acid ethyl es-ter contents through ATF1 expression in an engineered Kluyveromyces marxianus UMPe-1 yeast. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 66 (17), pp. 4469–4480. https://doi.org/10.1021/acs.jafc.8b00730
Castañeda-Nava, J.J., Rodríguez-Domínguez, J.M., Camacho-Ruiz, R.M., Gallardo-Valdez, J., Villegas-García, E. and Gutiérrez-Mora, A. 2019. Morphological comparison among populations of Agave salmiana Otto ex Salm-Dyck (Asparagaceae), a species used for mezcal production in Mexico. Flora, 255 (1), pp. 18–23. https://doi.org/10.1016/j.flora.2019.03.019
Chaabouni, Y., Drean, J.Y., Msahli, S. and Sakli, F. 2006. Morphological characterization of individual fiber of Agave americana L. Textile Research Journal, 76 (5), pp. 367–374. https://doi.org/10.1177/0040517506061965
Chávez-Guerrero, L. and Hinojosa, M. 2010. Ba-gasse from the mezcal industry as an al-ternative renewable energy produced in arid lands. Fuel, 89 (12), pp. 4049–4052. https://doi.org/10.1016/j.fuel.2010.07.026
Colunga-GarcíaMarín, P., Coello-Coello, J., Espe-jo-Peniche, L. and Fuente-Moreno, L. 1993. Agave studies in Yucatan, Mexico. II. Nutritional value of the inflorescence peduncle and incipient domestication. Economic Botany, 1, pp. 328-334. https://www.jstor.org/stable/4255529
COMERCAM (Consejo Mexicano Regulador de la Calidad del Mezcal). 2024. Denominación de Origen Mezcal (DOM). Oaxaca, México. http://www.crm.org.mx/ (Recuperado: fe-brero 2024).
COMERCAM (Consejo Mexicano Regulador de la Calidad del Mezcal). 2025. Informe esta-dístico. https://comercam-dom.org.mx/estadisticas/ (Recuperado: junio, 2025).
CONABIO (Comisión Nacional para el Conoci-miento y Uso de la Biodiversidad). 2008. Portal de Geo-información Sistema Na-cional de Información sobre Biodiversidad. http://www.conabio.gob.mx/informacion/gis/ (Recuperado: junio 2022).
Cruz García, H., Campos Ángeles, G.V., Enríquez del Valle, J.R., Velasco, V.A. and Rodrí-guez Ortiz, G. 2017. Senescencia foliar en plantas micropropagadas de Agave ame-ricana durante su aclimatización. Revista mexicana de ciencias agrícolas, 8(2), pp. 381-391. https://doi.org/10.29312/remexca.v8i2.58
Cruz, G.H., Enríquez-del Valle, J.R., Velasco, V.A., Ruiz, L.J., Campos, A.G.V. and Aquino, G.D.E. 2013. Nutrimentos y carbohidratos en plantas de Agave angustifolia Haw. y Agave karwinskii Zucc. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 6 (1), pp. 1161–1173. https://doi.org/10.29312/remexca.v0i6.1280
Cruz-Moreno, B.A., Pérez, A.F., García-Trejo, J.F., Pérez-García, S.A. and Gutiérrez-Antonio, C. 2023. Identification of Secondary Me-tabolites of Interest in Pleurotus djamor Using Agave tequilana Bagasse. Mole-cules, 28(2), pp. 557. https://doi.org/10.3390/molecules28020557
Delgadillo, R.L., Bañuelos, V.R., Esparza, I.E.L., Gutiérrez, B.H., Cabral, A.F.J. and Muro, R.A. 2015. Evaluación del perfil de nu-trientes de bagazo de agave como alterna-tiva de alimento para rumiantes. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 1 (11), pp. 2099–2103. https://doi.org/10.29312/remexca.v0i11.778
Espinoza, L. 2015. Generalidades e importancia de los agaves en México. Herbario CICY, Yucatán, México. http://www.cicy.mx/sitios/desde_herbario
García, L.E., López, S.C., Martínez, C.J.M. and Palma, C.F. 2018. Nutrimental Character-ization of a sweet food prepared with Agave spp. in the Mixteca Oaxacaqueña. In Lozano MS (ed.). Bitechnology: Ifbres-chnsasts AC, México. pp. 25. http://www.bio.edu.mx/biotecnologia-cumbre-2018/ (Recuperado: julio 2022).
González, M. 2017. Una aproximación al producto mineralógico del ambiente edáfico por la acción de los elementos climáticos. Terra, Nueva Etapa 33 (54), pp. 189–205. https://www.redalyc.org/pdf/721/72155359008.pdf
Gschaedler, M.A.C., Villarreal, H.S., Gutiérrez, M.A., Ortiz, B.R.I., Moreno, T.C.R., Lappe, O.P.E., Larralde, C.C.P., Contreras, R.S.M., Dávila, V.G. and Gallardo, V.J. 2017. Pa-norama del aprovechamiento de los Aga-ves en México. Guadalajara, Jal. México. http://ciatej.reporitorioinstitucional.mx/jspui/handle/1023/646
Heredia-Solis, A., Esparza-Ibarra, E.L., Rome-ro-Bautista, L., Cabral-Arellano, F. and Bañuelos-Valenzuela, R. 2014. Bagazos de Agave salmiana y Agave weberi utilizados como sustrato para producir Pleurotus os-treatus. Revista Iberoamericana de Cien-cias, 5 (1), pp. 103–110. http://ricaxcan.uaz.edu.mx/jspui/handle/20.500.11845/565
Horwitz, W. 1971. Official Methods of Analysis of the Association of Official Analytical Chemists. Washington, USA: AOAC In-ternational. ISBN 0935584145.
Huerta-Zavala, J., García-Mendoza, A. J., Her-nández-Castro, E., Segura-Pacheco, H. R., Damián-Nava, A. and Godínez-Jaimes, F. 2025. Caracterización morfométrica de poblaciones del complejo Agave angusti-folia (Asparagaceae: Agavoideae) en la re-gión norte de Guerrero, México. Polibotá-nica, (59), pp. 117-139. https://doi.org/10.18387/polibotanica.59.7
Jiménez-Muñoz, E., Prieto-García, F., Prie-to-Méndez, J., Acevedo-Sandoval, O.A. and Rodríguez-Laguna, R. 2016. Caracte-rización fisicoquímica de cuatro especies de agaves con potencialidad en la obten-ción de pulpa de celulosa para elaboración de papel. DYNA, 83 (197), pp. 232–242. https://doi.org/10.15446/dyna.v83n197.52243
Young, V.R., Richards, W.P.C., Lofgreen, G.P., Luick, J.R. 2007. Agotamiento de fósforo en ovejas y la proporción de calcio a fós-foro en la dieta con referencia a la absor-ción de calcio y fósforo. Revista Británica de Nutrición, 20(4), pp. 783-794. https://doi:10.1079/BJN19660080
Khan, M.I.R., Nazir, F., Maheshwari, C., Chopra, P., Chhillar, H. and Sreenivasulu, N. 2023. Mineral nutrients in plants under changing environments: A road to future food and nutrition security. The Plant Genome, 16(4), pp. 20362. https://doi.org/10.1002/tpg2.20362
Kumar, A., Ram, C. 2021. Agave biomass: a poten-tial resource for production of value-added products. Environmental Sustainability, 1 (4), pp. 245–259. https://doi.org/10.1007/s42398-021-00172-y
Luna-Solís, H.A., Ochoa-Martínez, L.A., Gonzá-lez-Herrera, S.M., Rutiaga-Quiñones, O.M. and Wong-Paz, J.E. 2024. Extraction of agavins from Agave durangensis leaves: Structural, thermal and techno-functional characterization. Food Bioscience, 57 (1), pp. 103563. https://doi-org.pbidi.unam.mx:2443/10.1016/j.fbio.2023.103563
Martínez, S., Núñez-Guerrero, M., Gurrola-Reyes, J.N., Rutiaga-Quiñones, O.M., Pare-des-Ortiz, A., Soto, N.O., Flores-Gallegos, A.C. and Rodríguez-Herrera, R. 2019. Mescal an alcoholic beverage from Agave spp. with great commercial potential. Al-coholic Beverages, 1 (7), pp. 113–140. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-815269-0.00004-0
Martínez-Zavala, M., Cruz, M., Ruiz, H. A., Rodrí-guez-Jasso, R. M., Contreras, J. C., Nei-ra-Vielma, A. A. and Belmares, R. 2023. Develop of agave syrup using emerging technology by ohmic heating. Food and Humanity, 1, pp. 1637-1644. https://doi.org/10.1016/j.foohum.2023.11.012
Nava-Cruz, N.Y., Contreras-Esquivel, J.C., Agui-lar-González, M.A., Nuncio, A., Rodrí-guez-Herrera, R. and Aguilar, C.N. 2016. Agave atrovirens fibers as substrate and support for solid-state fermentation for cellulase production by Trichoderma asperellum. Biotech, 6 (1), pp. 1–12. https://doi.org/10.1007/s13205-016-0426-6
NCR. 2007. Nutrient requirements of small rumi-nants: sheep, goats, cervids and new world camelids. Animal Nutrition Series. National Research Council. National Academy Press, Washington, D. C., U. S. A.
NOM: NOM-070-SCFI-2016. 2017. Norma Oficial Mexicana, Bebidas alcohólicas - Mezcal- Especificaciones. Secretaría de Economía. Diario Oficial de la Federación, México. https://dof.gob.mx/nota_detalle.php?codigo=5472787&fecha=23/02/2017#gsc.tab=0
Otzen, T. and Manterola, C. 2017. Técnicas de muestreo sobre una población a estudio. International Journal of Morphology, 35 (1), pp. 227–232. http://dx.doi.org/10.4067/S0717-95022017000100037
Ramírez-Cortina, C.R., Alonso-Gutiérrez, M.S. and Rigal, L. 2012. Valorización de residuos agroindustriales del tequila para alimenta-ción de rumiantes. Revista Chapingo serie Ciencias Forestales y del Ambiente, 18 (3), pp. 449–457. https://doi.org/10.5154/r.rchscfa.2011.08.059
Ramírez-Tobías, H. M., Peña-Valdivia, C. B. and Aguirre, J. R. 2014. Respuestas bioquími-co-fisiológicas de especies de Agave a la restricción de humedad. Botanical Scien-ces, 92(1), pp. 131-139.
Ríos-Ramírez, S.D.C., Enríquez-del Valle, J.R., Rodríguez-Ortiz, G., Ruíz-Luna, J. and Ve-lasco-Velasco, V.A. 2021. Growth of Agave angustifolia Haw. In relation to its nutri-tional condition. Revista mexicana de ciencias agrícolas, 12(5), pp. 865-873. https://doi.org/10.29312/remexca.v12i5.2638
Santiago-Martínez, A., Pérez-Herrera, A., Martí-nez-Gutiérrez, G.A. and Meneses, M.E. 2023. Contributions of agaves to human health and nutrition. Food Bioscience, 102753. https://doi.org/10.1016/j.fbio.2023.102753
Saraiva, A., Carrascosa, C., Ramos, F., Raheem, D. and Raposo, A. 2022. Agave syrup: Chemical analysis and nutritional profile, applications in the food industry and health impacts. International journal of environmental research and public health, 19(12), 7022. https://doi.org/10.3390/ijerph19127022
SIAP (Servicio de Información Agroalimentaria y Pesquera). 2022. Anuario Estadístico de la Producción Agrícola. Ciudad de México, México. https://nube.siap.gob.mx/cierreagricola/ (Recuperado: febrero 2022).
Sierra, M.J., Elizondo, L.J.C., López, A.D., Quiño-nez, Y., Barron, Z., Díaz, M.A., Saldivar, A.P.S., and Martinez, A. J.R. 2023. Moni-toring System for Dry Matter Intake in Ruminants. In: Mejia, J., Muñoz, M., Ro-cha, Á., Hernández-Nava, V. (eds) New Perspectives in Software Engineering. CIMPS 2022. Lecture Notes in Networks and Systems, vol 576. Springer, Cham. https://doi-org.pbidi.unam.mx:2443/10.1007/978-3-031-20322-0_20
Silos-Espino, G., González-Cortés, N., Carri-llo-López, A., Guevaralara, F., Valver-de-González, M.E. and Paredes-López, O. 2007. Chemical composition and in vitro propagation of Agave salmiana ‘Gentry’. The Journal of Horticultural Science and Biotechnology, 82 (3), pp. 355–359. https://doi.org/10.1080/14620316.2007.11512242
Silva-Mendoza, J., Gómez-Treviño, A., Lo-pez-Chuken, U., Blanco-Gámez, E.A., Chávez-Guerrero, L. and Cantú-Cárdenas, M.E. 2020. Agave leaves as a substrate for the production of cellulases by Penicillium sp. and the obtainment of reducing sugars. Journal of Chemistry, 2020 1, pp. 1–7. https://doi.org/10.1155/2020/6092165
Thomas, A., Yadav, B. K., and Šim?nek, J. 2024. Water uptake by plants under nonuniform soil moisture conditions: A comprehensive numerical and experimental analysis. Ag-ricultural Water Management, 292, 108668. https://doi.org/10.1016/j.agwat.2024.108668
Yong, F., Liu, B., Li, H., Hao, H., Fan, Y., Dat-somor, O., Han, R. and Jiang, H. 2025. Relationship between dietary fiber physi-cochemical properties and feedstuff fer-mentation characteristics and their effects on nutrient utilization, energy metabolism, and gut microbiota in growing pigs. J Ani-mal Sci Biotechnol, 16, 1. https://doi-org.pbidi.unam.mx:2443/10.1186/s40104-024-01129-x
Zúñiga, E.L. 2013. Nutrición de Agave tequilana y manejo de los fertilizantes en un sistema de producción intensiva (riego por goteo). Campo Experimental Las Huastecas – CIRNE-INIFAP-SAGARPA, Tamaulipas, México. pp. 58. http://www.inifapcirne.gob.mx/Biblioteca/Publicaciones/944.pdf
URN: http://www.revista.ccba.uady.mx/urn:ISSN:1870-0462-tsaes.v28i3.59842
DOI: http://dx.doi.org/10.56369/tsaes.5984
Copyright (c) 2025 ELIAS HERNANDEZ CASTRO

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.