EVALUATION OF SUSTAINABILITY INDICATORS OF THE SUGARCANE AGROECOSYSTEM IN SIHOCHAC, CHAMPOTÓN, CAMPECHE, MEXICO

Lizbeth Lucia Candelario Rosales, Carlos Hector Ávila Bello, Carolina Flota Bañuelos, Silvia Fraire Cordero, Verónica Rosales Martínez

Abstract


Background: Currently, agroecosystems (AES) face problems related to climate change, soil erosion, environmental pollution, and resource degradation that directly impact sustainability. Objective: To understand the degree of sustainability of the sugarcane agroecosystem of the community of Sihochac, Champotón, Campeche, Mexico, through the analysis and evaluation of economic, environmental and sociocultural indicators. Methodology: The MESMIS method was used to define the indicators corresponding to each dimension. The information from each was gathered based on a sample of 70 farmers, calculated through the finite population formula; a questionnaire with closed questions was applied and answers with a scale of 0 to 4. Results: The sociocultural indicators obtained the highest value with 2.32, followed by the economic with 2.14, and lastly, the environmental with 0.57. The General Sustainability Index (GSI) obtained was 1.68, which indicates that the sugarcane agroecosystem is not sustainable. Implications: The sugarcane farmers manage their agroecosystems with various conventional methods, so they require using more sustainable practices to reduce the environmental impact on this crop. Conclusions: Because the sugarcane AES is not sustainable, it is necessary to implement conservation measures, for example, using varieties that are more resistant to pests and diseases which require less synthetic chemical products and promoting the use of organic fertilizers, as well as fostering social relationships and fairer and more solidary support both for farmers and for representatives of sugarcane-growing groups.

Keywords


Sustainable agriculture; Equity; Saccharum officinarum; Sustainability Indicators; MESMIS

Full Text:

PDF

References


Arnés., E. and Astier, M., 2018. Sostenibilidad en sistemas de manejo de recursos naturales en países andinos. UNESCO y UNAM, CIGA Centro de Investigaciones en Geografía Ambiental de la Universidad Nacional Autónoma de México – UNAM. https://doi.org/10.22201/ciga.9786073008709e.2018

Ávila, D.J.A., Chan, C.R., Caamal, C.I. and Pat, F.V.G., 2016. Factores socioeconómicos que determinan la permanencia de los agricultores en su unidad de producción: Campeche, México. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 7(4), pp.743-754. Disponible en: http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=263146721002

Boltvinik, J., 1990. Pobreza y necesidades básicas. Conceptos y métodos de medición. (PNUD (Proyecto RLA/86/004), Caracas, Venezuela.

Chamorro, A.M. and Sarandón, S.J., 2021. Evaluación de la sustentabilidad de tres secuencias de doble cultivo en el partido de Tres Arroyos (Argentina) bajo diferentes condiciones de suelo y nivel tecnológico. Revista de la Facultad de Agronomía, La plata, 120(2), pp.1-16. https://doi.org/10.24215/16699513e074

Concepción, E., Caraballoso, V., Napoles, R.G., Morales, L., Cruz, O. and Viñas, Y., 2015. Problemas asociados al rendimiento agrícola de la caña de azúcar en la cooperativa potrerillo, provincia Sancti spíritus. Centro Azúcar, 42(2), pp. 83-92. Disponible en: http://centroazucar.qf.uclv.edu.cu/

Cuadras- Berrelleza, A.A., Peinado-Guevara, V.M., Portillo-Molina, R., Ahumada-Cervantes, R., Leyva-Morales, J.B., Peinado-Guevara, J.H. and Cervantes-Rosas, M.A., 2021. Prácticas agrícolas y sustentabilidad en Cultivos de Maíz en Guasave, Sinaloa. Ra Ximhai. 17(3), pp. 355-385. https://doi.org/10.35197/rx.17.03.2021.15.ac

Cuevas, V., Baca, J., Cervantes, F. and Aguilar, J., 2012. Asistencia técnica en el sector agropecuario en México: análisis del VIII censo agropecuario y forestal. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 3(5), pp. 943-957. https://doi.org/10.29312/remexca.v3i5.1386

Espinola J.E. Plá, L.M. Montañez, E.J. W. Leyva, J. and Cáceres, V.A., 2017. Evaluación de la sustentabilidad del sistema agrícola de la comunidad de Huapra (Perú). Investigación operacional, 38(1), pp. 91-100. Disponible en: http://hdl.handle.net/10459.1/59084

Fideicomisos Instituidos en Relación con la Agricultura (FIRA)., 2010. Producción Sostenible de Caña de Azúcar en México. nº 11. Grupo editorial. Edgar Torres Garrido. https://docplayer.es/31307609-Fira-boletin-informativo-nueva-epoca-num-11-ano-produccion-sostenible-de-cana-de-azucar-en-mexico.html

Figueroa, R.K.A., García, G.M.T., Mayett, M.Y., Hernández, R.F. and Figueroa, S.B., 2015. Factores que explican el rendimiento de caña de azúcar a nivel municipal en México. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 6(6), pp. 1345-1358. http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342015000600016&lng=es&nrm=iso

Fragoso-Servón, P., Pereira-Corona, A., Prezas-Hernández, B., 2023. Efecto de la quema de caña de azúcar (Sacharumm officinarum) sobre las propiedades de los suelos agrícolas en la zona kárstica del Sur de Quinta Roo. European Scientific Journal, 19 (6): 330-348. https://doi.org/10.19044/esj.2023.v19n6p330

Franco-Valderrama, A.M., Caamal-Cauich I., Pat-Fernández, V.G. and Ramírez-Hernández, J.J., 2022. Sustentabilidad del sistema de producción de limón persa en Martínez de la Torre, Veracruz. Agricultura, Sociedad y Desarrollo, 19(2), pp. 213–228. https://doi.org/10.22231/asyd.v19i2.1376

García-Torres, R., Ríos-Leal, E., Martínez-Toledo, A., Ramos-Morales, F.R., Cruz-Sánchez, J.S. y Cuevas-Díaz, M.C., 2011. Uso de cachaza y bagazo de caña de azúcar en la remoción de hidrocarburos en suelo contaminado. Revista Internacional de Contaminación Ambiental, 27(1): 31-39. Recuperado a partir de https://www.revistascca.unam.mx/rica/index.php/rica/article/view/23837

Giraldo, D.R., and Valencia, T.F., 2010. Evaluación de la sustentabilidad ambiental de tres sistemas de producción agropecuarios, en el corregimiento Bolo San Isidro, Palmira (Valle del Cauca). Revista de Investigación Agraria y Ambiental, 1(2), pp.7-17. http://dx.doi.org/10.22490/21456453.900

González-Flores S., Guajardo-Hernández, L.G., Almeraya-Quintero, S.X., Pérez-Hernández, L.M. and Sangerman-Jarquín, D.M., 2020. Evaluación de la sustentabilidad del cultivo de maíz en Villaflores y La Trinitaria, Chiapas. Revista Mexicana Ciencias Agrícolas, 11 (7), pp. 1565- 1578. https://doi.org/10.29312/remexca.v11i7.2673

Hernández, C.M.E., Ordóñez, D.M.J. and Giménez, A.J., 2018. Análisis comparativo de dos sistemas de clasificación bioclimática aplicados en México. Investigaciones Geográficas (95), pp. 1-14. http://dx.doi.org/10.14350/rig.57451

Instituto Nacional para el Federalismo y el Desarrollo Municipal (INAFED)., 2010. Champotón. http://www.inafed.gob.mx/work/enciclopedia/EMM04campeche/municipios/04004a.html

Instituto Nacional de Estadística y Geografía (INEGI)., 2020. Principales resultados por localidad (ITER). Censo de Población y Vivienda 2020-2021. https://www.inegi.org.mx/programas/ccpv/2020/?ps=microdatos

Instituto Nacional de Estadística y Geografía (INEGI)., 2021. Uso de suelo y vegetación. https://www.inegi.org.mx/temas/usosuelo/

Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias (INIFAP)., 2018. Enfermedades bacterianas de importancia económica en caña de azúcar en el occidente de México. https://vun.inifap.gob.mx/VUN_MEDIA/BibliotecaWeb/_media/_folletotecnico/3080_4770_Enfermedades_bacterianas_de_importancia_econ%c3%b3mica_en_ca%c3%b1a_de_az%c3%bacar_en_el_occidente_de_M%c3%a9xico.pdf

Jácome, E., Rodríguez, A. and Hernández, M.R., 2020. Sustainability assessment of natural resource management in the Yungañan river micro-basin in the Ecuadorian Andes. Tropical and Subtropical Agroecosystems, 23(3), pp.1-14. http://dx.doi.org/10.56369/tsaes.3414

Lang-Ovalle, F., Pérez-Vázquez, A., Martínez-Dávila, J.P., Platas-Rosado D.E., Ojeda-Enciso L.A. and González-Acuña, I.J., 2011. Macrofauna edáfica asociada a plantaciones de mango y caña de azúcar. Terra latinoamericana, 29(2), pp.169-177. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=57321257007

Márquez, F., Julca, O. A., Canto, M. Soplín, H., Vargas, S. and Huerta, P., 2016. Sustentabilidad ambiental en fincas cafetaleras después de un proceso de certificación orgánica en la convención (Cusco, Perú). Ecología Aplicada, 15(2), pp.125-132. http://dx.doi.org/10.21704/rea.v15i2.752

Marín, F.R., Moreno M.A., Farias A., Villegas F., Rodríguez Baide J.M. and Van den Berg, M., 2018. Modelación de la caña de azúcar en Latinoamérica: Estado del arte y base de datos para parametrización, EUR 29018 ES, Oficina de Publicaciones de la Unión Europea, Luxemburgo, 2018. http://doi.org/10.2760/247719

Martínez-Castro, C. J., Ríos, M. and Castillo, M., 2016. Propuesta para evaluar la sustentabilidad en agroecosistemas de piña en dos municipios del trópico mexicano. Cathedra et Scientia. International Journal, 1(2), pp. 63-80.

Masera, O., Astier, M. and López, S., 1999. Sustentabilidad y manejo de recursos naturales. El marco de evaluación MESMIS.GIRA-Mundi-prensa, México. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=93938025003

Moreno, S.A.R., 2022. Salud y medio ambiente. Revista de la Facultad de Medicina de la UNAM, 65 (3): 8-18. http://doi.org/10.22201/fm.24484865e.2022.65.3.02

Naranjo, F.J., Salgado, G.S., Lagunes, E.L., Carrillo, A.E. and Palma, L.D., 2006. Changes in the soil fertility of fluvisols cultivated with sugarcane through the years. Soil & Tillage Research, 88, pp.160-167. https://doi.org/10.1016/j.still.2005.05.006

Ojeda-Morales, M.E., Córdova-Bautista, Y., Álvarez-Ramírez, J.G., López-Lázaro, J., Martínez-Pereyra, G. and Morales-Bautista, C.M., 2023. Remediación de suelos contaminados con hidrocarburos empleando sustancias húmicas de vermicomposta. Terra Latinoamericana, 41: 1-18. e1656. https://doi.org/10.28940/terra.v41i0.1656

Olmos, M. A. and González, W., 2013. El valor de la sustentabilidad. Ciencia y Agricultura,10(1), pp. 91-100. https://doi.org/10.19053/01228420.2831

Pérez, M., P. and Galindo, M. M.G., 2022. Situation and regional contrasts of the Mexican sugarcane sector and its environmental impact: the case of black carbon. Revista de Geografía Agrícola, 72. Pp. 1-21. http://dx.doi.org/10.5539/jas.v6n4p26

Pinedo- Taco, R., Borjas- Ventura, R., Alvarado-Huamán, L., Castro-Cepero, V. and Julca-Otiniano, A.M., 2021. Sustentabilidad de los sistemas de producción agrícola: Una revisión sistemática de las metodologías empleadas para su evaluación. Tropical and Subtropical Agroecosystems, 24, pp.1-16. http://dx.doi.org/10.56369/tsaes.3292

Ramírez-Mora, E., Pérez-Vázquez, A., Landeros-Sánchez, C., Martínez-Dávila, J.P., Villanueva-Jiménez, J.A. and Lagunes-Espinoza, L. del C., 2018. Uso histórico de plaguicidas en caña de azúcar del DR035 La Antigua, Veracruz. Acta Universitaria, 28(4), pp. 42-49. http://doi.org/10.15174/au.2018.1644

Rasgado, V.E., Castañeda, E., Lozano, S., Pérez, M.I. and Santiago, G.M., 2019.Sustentabilidad de agroecosistemas de maíz de la planicie costera del Istmo, Oaxaca, México. Revista de la Facultad de Agronomía, La Plata, 118(2), pp.1-12. https://doi.org/10.24215/16699513e028

Reyes-Hernández, J., Torres-de los Santos, R., Hernández-Torres, H., Hernández-Robledo, V., Alvarado-Ramírez, E. and Joaquín-Cancino, S., 2022. Rendimiento y calidad de siete variedades de caña de azúcar en El Mante, Tamaulipas. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas,13(5), pp. 883-892. https://doi.org/10.29312/remexca.v13i5.3232

Ribón, M.A., Salgado, S., Palma, D.J. and Lagunes, L.C., 2003. Propiedades químicas y físicas de un vertisol cultivado con caña de azúcar. Interciencia, 28 (3), pp.154-159. http://ve.scielo.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0378-18442003000300007&lng=es&nrm=iso

Salgado, S.R., 2015. Agricultura sustentable y sus posibilidades en relación con consumidores urbanos. Estudios Sociales XXIII, (45), pp.114-140. Disponible en: http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0188-45572015000100005&lng=es&nrm=iso>

Sánchez, G., 2019. ¿Qué significa sustentabilidad? https://ceiba.org.mx/publicaciones/Consejo%20Editorial/190501_QueeslaSustentabilidad_VictorSS.pdf

Sarandón, S.J., 2002. El desarrollo y uso de indicadores para evaluar la sustentabilidad de los agroecosistemas. En S.J. Sarandón: Agroecología: El camino hacia una agricultura sustentable. Ediciones Científicas Americanas. Disponible en: https://wp.ufpel.edu.br/consagro/files/2010/10/SARANDON-cap-20-Sustentabilidad.pdf

Sarandón, S.J., Zuluaga, M.S. Cieza, R. Gómez, C. Janjetic, L. and Negrete, E., 2006. Evaluación de la sustentabilidad de sistemas agrícolas de fincas en Misiones, Argentina, mediante el uso de indicadores. Agroecología,1, pp.19-28. Disponible en: https://revistas.um.es/agroecologia/article/view/14

Secretaría de Agricultura, Ganadería, Desarrollo Rural, Pesca y Alimentación (SAGARPA)., 2015. Agenda agrícola de campeche. 2nd ed. México. https://issuu.com/serviciodesanidad/docs/agenda_t_cnica_agr_cola_-_campeche

Servicio de Información Agroalimentaria y Pesquera (SIAP)., 2021. Avance de siembras y cosechas. https://nube.siap.gob.mx/avance_agricola/

Sierra, B.R., 1995. Técnicas de investigación social. Teoría y ejercicios. Ediciones Paraninfo. Madrid, España. 720 p.

Vallejo, Y., Pérez, T., Del pozo., E., Arozarena, N. and López, A., 2016. La capacitación agraria desde la visión del agricultor, en el municipio Boyeros, La Habana, Cuba. Cultivos Tropicales, 37 (2), pp. 149-154. http://dx.doi.org/10.13140/RG.2.1.4106.3922

Vilaboa, I. and Barroso, L.A., 2013. Contaminación ambiental por quema de caña de azúcar: Un estudio exploratorio en la región central del estado de Veracruz. Memoria de ponencias. En Think Green 2013: Crecimiento verde, retos y oportunidades para México. Instituto Tecnológico y de Estudios Superiores de Monterrey Campus Central de Veracruz.

Zarta, P., 2017. La sustentabilidad o sostenibilidad: un concepto poderoso para la humanidad. Tabula Rosa, (28), pp.409-423. https://doi.org/10.25058/20112742.n28.18




URN: http://www.revista.ccba.uady.mx/urn:ISSN:1870-0462-tsaes.v28i2.59350

DOI: http://dx.doi.org/10.56369/tsaes.5935



Copyright (c) 2025 Lizbeth Lucia Candelario Rosales, Carlos Hector Ávila Bello, Carolina Flota Bañuelos, Silvia Fraire Cordero, Verónica Rosales Martínez

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.