PHENOTYPIC DIVERSITY AND FRUIT QUALITY OF TOMATO LANDRACES (Solanum lycopersicum L.) FROM SOUTHEASTERN MEXICO
Abstract
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Ali, M.D., Sina, A.A.I., Khandker, S.S., Neesa, L., Tanvir, E.M., Kabir, A., Khalil, M.I. and Gan, S.H., 2021. Nutritional Composition and Bioactive Compounds in Tomatoes and Their Impact on Human Health and Disease: A Review. Foods, 10(1), pp. 45. https://doi.org/10.3390/foods10010045
Álvarez-Hernández, J.C., Cortez-Madrigal H. and García-Ruiz, I., 2009. Exploración y caracterización de poblaciones silvestres de jitomate (Solanaceae) en tres regiones de Michoacán, México. Polibotánica, 28, pp. 139-159.
AOAC (Association of Official Analytical Chemists)., 1990. Official Methodos of Analysis. Fiftieth Edition. Kenneth Helrich. Arlington, Virginia, USA.
Bai, Y. and Lindhout, P., 2007. Domestication and Breeding of Tomatoes: What have We Gained and What Can We Gain in the Future?. Annals of Botany, 100, pp. 1085-1094. https://doi.org/10.1093/aob/mcm150.
Bonilla-Barrientos, O., R. Lobato-Ortiz, R., García-Zavala, J.J., Cruz-Izquierdo, S., Reyes-López, D., Hernández-Leal, E. and Hernández-Bautista, A., 2014. Diversidad agronómica y morfológica de tomates arriñonados y tipo pimiento de uso local en Puebla y Oaxaca, México. Revista Fitotecnia Mexicana, 37, pp. 129-139.
Canul-Ku, J., González-Pérez, E., Barrios-Gómez, E.J., José Luis Pons-Hernández, J.L. and Rangel-Estrada, S.E., 2022. Caracterización morfológica y agronómica de germoplasma de tomate nativo del sur de México. Revista Fitotecnia Mexicana, 45(1), pp. 23-31.
Carrillo-Rodríguez, J.C., y Chávez-Servia, J.L., 2010. Caracterización agromorfológica de muestras de tomate de Oaxaca. Revista Fitotecnia Mexicana, 33, pp. 1-6.
Casierra-Posada, F., Pachón, C.A. and Niño-Medina, R.C., 2007. Análisis bromatológico en frutos de tomate (Lycopersicon esculentum Mill) afectados por salinidad por NaCl. Revista U.D.C.A Actualidad & Divulgación Científica, 10(2), pp. 95–104. https://doi.org/10.31910/rudca.v10.n2.2007.588.
Estrada-Castellanos, J.B., Carrillo-Rodriguez, J.C., Jerez-Salas, M., Chavez-Servia, J.L. and Perales-Segovia, C. 2019. Small farmer practices for production improvement of the kidney-type tomato landrace: A case study in Oaxaca. International Scholars Journals, 7(11), pp. 1-7.
Favati, F., Lovelli, S., Galgano, F., Miccolis, V., Di Tommaso, T. and Candido, V., 2009. Processing tomato quality as affected by irrigation scheduling. Scientia Horticulturae, 122(4), pp. 562-571. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2009.06.026
Figueroa-Cares, I.E., Cruz-Álvarez, O., Martínez-Damián, M.T., Rodríguez-Pérez, J.E., Colinas-León, M.T. and Valle-Guadarrama, S., 2018. Calidad nutricional y capacidad antioxidante en variedades y genotipos nativos de jitomate (Solanum lycopersicum L.). Revista de la Facultad de Agrononomía de la Universidad de Zulia, 35(1), pp. 63-84.
Flores-Hernández, L.A., Lobato-Ortiz, R., Sangerman-Jarquín, D.M., García-Zavala, J.J., Molina-Galán, J.D., Velasco-Alvarado, M.J. and Marín-Montes, I.M., 2018. Genetic diversity within wild species of Solanum. Revista Chapingo Serie Horticultura, 24(2), pp. 98-100. https://doi.org/10.5154/r.rchsh.2017.08.030.
Frenkel, Ch., Klein, I. and Dilley, D.R., 1968. Protein Synthesis in Relation to Ripening of Pome Fruits. Plant Physiolology. 43(7), 1146–1153.
García B., R., and Gracia, M.A., 2019. Nodos, actores y discursos en generación de alternativas alimentarias locales en Quintana Roo y Yucatán, México, 2000-2016. Intersticios Sociales, 17, 175-202.
Glen, U.R., Kenneth, K.S., and Greg, B.G.M., 2009. PII in higher plants: a modern role for an ancient protein, Trends in Plant Science.14(9), 505-511.
González, C.F., Lozano, M., Ayuso, M.C., Bernalte, M.J., Vidal, M.C. and González, D., 2011. Characterization of traditional tomato varieties grown in organic conditions. Spanish Journal of Agricultural Research, 9(2), 444-452. https://doi.org/10.5424/sjar/20110902-153-10
InfoStat., 2020. Software estadístico. https://www.infostat.com.ar/
Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias (INIFAP)., 2013. Paquete tecnológico de agricultura protegida para el cultivo de jitomate en invernadero. Secretaría de Agricultura, Ganadería, Desarrollo Rural, Pesca y Alimentación (SAGARPA). 5 p. http://www.inifapcirne.gob.mx/Biblioteca/Paquetes2012/72.pdf.
Instituto Internacional de Recursos Fitogenéticos (IPGRI)., 1996. Descriptores Para el Tomate (Lycopersicon spp.). Instituto Internacional de Recursos Fitogenéticos. Roma, Italia.
Juárez-López, P., Castro-Brindis, R., Colinas-León, T., Ramírez-Vallejo, P., Sandoval-Villa, M., Reed, D.W., Cisneros-Zevallos, L. and King, S., 2009. Evaluación de calidad en frutos nativos de siete genotipos nativos de jitomate (Lycopersicon esculentum var. cerasiforme). Revista Chapingo Serie Horticultura, 15(2), pp. 5-9.
Lobato-Ortiz, R., Rodríguez-Guzmán, E., Carrillo-Rodríguez, J.C., Chávez-Servia, J.L., Sánchez-Peña, P. and Aguilar-Meléndez, A., 2012. Exploración, Colecta y Conservación de Recursos Fitogenéticos de Jitomate: Avances en la Red de Jitomates. Sistema Nacional de Recursos Fitogenéticos para la Alimentación y la Agricultura (SINAREFI), Secretaría de Agricultura, Ganadería, Desarrollo Rural, Pesca y Alimentación y Colegio de Postgraduados. Texcoco, México.
Matos-Canul, E.E., Gómez-Leyva, J.F., Alamilla-Magaña, J.C., Sandoval-Gío, J.J., Criollo-Chan, M.A. and Caamal-Velázquez, J.H., 2018. El jitomate Rosa p’ak o Riñón, un ecotipo nativo de la Península de Yucatán. Temas de Ciencia y Tecnología, 22, pp. 63-68.
Mechmeche, M., Kachouri, F., Chouabi, M., Ksontini, H., Setti, K. and Hamdi, M., 2017. Optimization of extraction parameters of protein isolate from tomato seed using response surface methodology. Food Analytical Methods, 10, pp. 809–819. https://doi.org/10.1007/s12161-016-0644-x.
Mcintyre, G.I., 1997. The role of nitrate in the osmotic and nutritional control of plant development. Australian Journal Plant Physiology, 68, pp. 107-112.
Méndez-Infante, I., Vera-Guzmán, A.M., Chávez-Servia, J. L. and Carrillo-Rodríguez, J.C., 2011. Quality of fruits in Mexican tomato (Lycopersicon esculentum Mill.). VITAE, Revista de la Facultad de Química Farmacéutica, 18, pp. 26-32.
Montejo-Canul, E., Aguiñaga-Bravo, A., Ruiz- Sánchez, E., Ballina-Gómez, H., González-Moreno, A., Latournerie-Moreno, L., Martín-Mex, and Garruña-Hernández, R., 2019. Effects of the inclusion of biorational insecticides for pest management on phytophagous insects, fruit yield, and bee abundance in tomato and tomatillo. Archives of phytopathology and plant protection, 52, pp. 1239-1254. https://doi.org/10.1080/03235408.2019.1703300.
Morales-de León, J.C., Bourges-Rodríguez, H. and Camacho-Parra, M.E. (eds.)., 2015. Tablas de Composición de Alimentos y Productos Alimenticios (Versión condensada). Instituto Nacional de Ciencias Médicas y Nutrición Salvador Zubirán. México.
Muratore, C., Espen, L., Prinsi, B., 2021. Nitrogen Uptake in Plants: The Plasma Membrane Root Transport Systems from a Physiological and Proteomic Perspective. Plants, 10, 681. https://doi.org/10.3390/plants10040681
Olaniyi, J.O., Akanbi, W.B., Adejumo, T.A. and Akande, O.G., 2010. Growth, fruit yield and nutritional quality of tomato varieties. African Journal of Food Science, 6, pp. 398-402.
Pacheco-Triste, I. A., Chávez-Servia, J.L. and Carrillo-Rodríguez, J.C., 2014. Relación entre variación ecológica-orográfica y variabilidad morfológica de tomate (Solanum lycopersicum L.) En Oaxaca. Revista Mexicana de Agroecosistemas, 1, pp. 28-39.
Rick, C.M., and Holle. M., 1990. Andean Lycopersicon esculentum var. cerasiforme. Genetic variation and its evolutionary significance. Economy Botany, 44, pp. 69-78.
Ríos-Osorio, O., Chávez-Servia, J.J. and Carrillo-Rodríguez, J.C., 2014. Producción tradicional y diversidad de tomate (Solanum lycopersicum L.) nativo: un estudio de caso en Tehuantepec-Juchitán, México. Agricultura, Sociedad y Desarrollo, 11, pp. 35-51.
Shao, D., Venkitasamy, C., Li, X., Pan, Z., Shi, J. and Wang, B., 2015. Thermal and storage characteristics of tomato seed oil. LWT - Food Science and Technolonogy, 63, pp. 191–197.
Servicio Nacional de Inspección y Certificación de Semillas (SNICS)., 2020. Informe Nacional Sobre el Estado de los Recursos Fitogeneticos para la Alimentacion y la Agricultura. Servicio Nacional de Inspección y Certificación de Semillas. Mexico.
Vera-Sánchez, K.S., Cadena-Iñiguez, J., Latournerie-Moreno, L., Santiaguillo-Hernández, J.F., Rodríguez-Contreras, A., Basulto-Peña, F.A., Castro-Lara, D., Rodríguez-Guzmán, E., López-López, P. and Ríos-Santos, E., 2016. Conservación y Utilización Sostenible de las Hortalizas Nativas de México. Servicio Nacional de Inspección y Certificación de Semillas. México.
URN: http://www.revista.ccba.uady.mx/urn:ISSN:1870-0462-tsaes.v28i1.53622
DOI: http://dx.doi.org/10.56369/tsaes.5362
Copyright (c) 2025 Genny Carolina Ortiz-Salazar, Rubén Humberto Andueza-Noh, Alicia Ruby Lara-Martín, Kati Beatriz Medina-Dzul, Guillermo Castañón-Nájera, Juan Díaz-Mayo, Luis Latournerie-Moreno

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.