SUSTAINABILITY OF NATIVE COCOA PRODUCING FARMS IN THE BAGUA PROVINCE, PERU
Abstract
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Alcívar, A., García, G., Cadena, D. and Sánchez, V., 2019. Evaluación y planificación de sistemas agroforestales sustentables de cacao (Theobroma cacao L.) y bambú (Guadua angustifolia K.), Montalvo, Ecuador. Revista Ciencia e Investigación, 4(4), pp.10-21. https://zenodo.org/record/3473533#.ZBM3EXZBzIuU
Álvarez-Sánchez, D. and Gómez-López, E., 2020. Estimación de la sustentabilidad de fincas productoras de arveja en el municipio de Ipiales, Nariño-Colombia. Revista U.D.C.A Actualidad & Divulgación Científica, 23(1), pp. e1578. https://revistas.udca.edu.co/index.php/ruadc/article/view/1578
Anzules-Toala, V., Pazmiño-Bonilla, E., Borjas-Ventura, R., Alvarado-Huamán, L., Viviana Castro-Cepero, V. and Julca-Otiniano, A., 2021. Sustentabilidad de las fincas productoras de cacao en Santo Domingo De Los Tsáchilas, Ecuador. Tropical and Subtropical Agroecosystems, 24(3), pp. #96 https://www.revista.ccba.uady.mx/ojs/index.php/TSA/article/view/3720/1651
Aquino, V., Gómez, N., Porta, R. and Jiménez-Dávalos, J., 2021. Análisis de correspondencia múltiple de sustentabilidad en unidades productoras de tarwi (Lupinus mutabilis Sweet) en el valle del Mantaro, Perú, 40(1), IDESIA(Chile), pp. 15-23. http://dx.doi.org/10.4067/S0718-34292022000100015
Barrientos-Felipa, P., 2017. Estrategia de diversificación productiva en Perú y su aplicación en el sector agrícola. Semestre Económico, 20(44), pp. 117-136. https://Doi.Org/10.22395/Seec.V20n44a6
Bedoya, E. and Julca-Otiniano, A., 2021. Sustentabilidad de las fincas de palto (Persea americana Mill.) en la región Moquegua, Perú. Revista RIVAR, 8 (22), pp. 36-50. https://doi.org/10.35588/rivar.v8i22.4770
·
Cáceres-Yparraguirre, H., Pinedo-Taco, R. y Julca-Otiniano, A., 2020. Sustentabilidad de fincas productoras de vid (Vitis vinífera L.) para Pisco en la región Ica-Perú. Tropical and Subtropical Agroecosystems, 23(3), pp. #77. http://dx.doi.org/10.56369/tsaes.3332
Chopin, P., Mubaya, Ch., Descheemaeker, K., Öborn, I. and Bergkvist, G., 2021. Avenues for improving farming sustainability assessment with upgraded tools, sustainability framing and indicators. A review. Agronomy Sustainable Development, 41, pp. 19. https://doi.org/10.1007/s13593-021-00674-3
Collantes, R., Rodríguez, A. and Beyer, A., 2021. Sustentabilidad de agroecosistemas de arándano azul (Vaccinium corymbosum L.) en Cañete, Lima, Perú. Tecnociencia, 23(2), pp. 244-256. https://doi.org/10.1007/s13593-021-00674-3
Díaz, L., Canto, M., Alegre, J., Camarena, F. and Julca, A., 2017. Sostenibilidad social de los subsistemas productivos de Tomate de árbol (Solanum betaceum Cav) en el Cantón Guachapala, provincia de Azuay – Ecuador. Ecología Aplicada, 16(2), pp. 99-104. http://dx.doi.org/10.21704/rea.v16i2.1013
Fernández, A., Chávez, S., Julca, A. and Vega, N. 2023. Atributos morfológicos y sensoriales de cacao nativo, Bagua, Perú. Revista de la Universidad Del Zulia, 14 (39), pp. 64-82. http://dx.doi.org/10.46925//rdluz.39.04
Fernández, A., Torres, E., Chávez, S., Julca, A. and Fernández, L., 2022. Caracterización socioeconómica y ambiental de las fincas productoras de cacao nativo en la provincia de Bagua, Perú. IDESIA (Chile), 40(2), pp. 67-75. http://dx.doi.org/10.4067/S0718-34292022000200067
Fu, L., Mao, X., Mao, X. and Wang, J., 2022. Evaluation of agricultural sustainable development based on resource use efficiency: empirical evidence from Zhejiang province, China. Frontiers in Environmental Science, 10, p. 860481. https://doi.org/10.3389/fenvs.2022.860481
Geomática-INDES-CES., 2022. Laboratorio de Geomática y Teledetección. Instituto de Investigación para el Desarrollo Sustentable de Ceja de Selva. Universidad Nacional Toribio Rodríguez de Mendoza de Amazonas. Perú.
Goñas, M., Rubio, K., Rojas, N., Pariente-Mondragón, E. and Oliva-Cruz, M., 2022. Tree diversity in agroforestry systems of native fin-aroma cacao, Amazonas, Plos One, 17(10), pp. e0275994. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0275994
Hasang-Moran, E., García-Bendezú, S., Carrillo-Zenteno, M., Durango-Cabanilla, W. and Cobos-Mora, F., 2021. Sustentabilidad del sistema de producción del maíz, en la provincia de Los Ríos (Ecuador), bajo la metodología multicriterio de Sarandón. Journal of the Selva Andina Biosphere, 9(1), pp. 26-40.https://doi.org/10.36610/j.jsab.2021.090100026
Heredia-Rengifo, M., Torres, B., Vasseur, L., Puhl, L., Barreto, D. and Díaz-Ambrona, C., 2022. Sustainability dimensions assessment in four traditional agricultural systems in the Amazon. Frontiers in Sustainable Food Systems, 5, pp. 782633. https://doi.org/10.3389/fsufs.2021.782633
INEI., 2012. Características socioeconómicas del productor agropecuario en el Perú. IV Censo Nacional Agropecuario 2012. Instituto Nacional de Estadística e Informática. Lima. 388 pp.
Maraví, J., Buendía, O., Alvarado, L., Ventura, R1, Castro-Cepero, V. and Julca A., 2018. Characterization of banana farms (Musa spp.) in Cuyani microbasin, Pichanaki district, Chanchamayo province (Junín, Perú). Peruvian Journal of Agronomy, 2 (2), pp. 6-13. https://revistas.lamolina.edu.pe/index.php/jpagronomy/article/view/1200
Martínez, A., Grandett, L., Novoa, R., Martínez, J., Contreras, J. and Berrio, E., 2022. Análisis técnico-económico del sistema de producción de Theobroma cacao L. en el departamento de Sucre, Colombia. Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales, 9 (3), pp. 46-55. https://riiarn.umsa.bo/index.php/RIIARn/article/view/242/214
Mercado, W. and Lujan, A., 2020. Canales de comercio alternativo en pequeños productores de quinua del departamento de Junín–Perú. Natura@economía, 5(2), pp. 52-71. http://dx.doi.org/10.21704/ne.v5i2.1607
.
Melgarejo, S., 2019. Agroecología: de agroecosistemas a agroecosistemas sostenibles. Revista de Tecnología, 18(2), pp. 1-13. https://revistas.unbosque.edu.co/index.php/RevTec/article/view/4088
Mills, J., Chiswell, H., Gaskell, P., Courtney, P., Brockett, B., Cusworth, G. and Lobley, M., 2021. Developing farm-level social indicators for agri-environment schemes: A Focus on the agents of change. Sustainability, 13, p. 7820. https://doi.org/10.3390/su13147820
Montoya, J., Cartes, I. and Zumelzu, A., 2020. Indicators for evaluating sustainability in Bogota’s informal settlements: Definition and validation. Sustainable Cities and Society, 53, p. 101896. https://doi.org/10.1016/j.scs.2019.101896
Moreno, C., Paredes, M., Escobar, J. and Molina, J., 2021. Evaluación de la sostenibilidad socio-económica en fincas productoras de cacao en el centro-norte de Ecuador: una propuesta de estrategias inter-organizacionales. Acta Agronómica, 70(2), pp. 171-179. https://doi.org/10.15446/acag.v70n2.85876
Motta-Delgado, P., Ocaña, H. and Rojas-Vargas, E., 2019. Indicadores asociados a la sostenibilidad de pasturas: una revisión. Ciencia y Tecnología Agropecuaria, 20(2), pp. 387-408. https://revistacta.agrosavia.co/index.php/revista/article/view/1464
Peña, J., Alegre, J. and Bardales, R., 2018. Efecto de la riqueza de las especies cultivadas en la sustentabilidad de los sistemas agroforestales en la Amazonía sur del Perú. Ecosistemas, 27(3), pp. 87-95. https://www.revistaecosistemas.net/index.php/ecosistemas/article/view/1522
Pinedo, R., Gómez, L. and Julca, A., 2020. Sostenibilidad ambiental de la producción de quinua (Chenopodium quinoa Willd.) en los valles interandinos del Perú. Ciencia y Tecnología Agropecuaria, 21(3), pp. e1309. https://revistacta.agrosavia.co/index.php/revista/article/view/1309
Pinedo-Taco, R.; Gómez-Pando, L. and Julca-Otiniano, A., 2021. Tipología de productores de quinua (Chenopodium quinoa Willd.) en agroecosistemas de valles interandinos de Perú. Tropical and Subtropical Agroecosystems, 24, pp. #110. http://dx.doi.org/10.56369/tsaes.3658
Rasgado, G. and Renard, MC., 2022. El dilema de la calidad: valorización del cacao del Soconusco, Chiapas, México. Revista RIVAR, 9(27), pp. 22-38. https://revistarivar.cl/images/vol9-n27/art02.pdf
Rodríguez, C., Dimitrova, L., Zachrison, M. and Carlsson, G., 2021. Sustainability of diversified organic cropping systems-challenges identified by farmer interviews and multi-criteria assessments. Frontiers in Agronomy, 3, pp. 698968. https://doi.org/10.3389/fagro.2021.698968
Rojas-Briceño, N., García, L., Cotrina-Sánchez, A., Goñas, M., Salas, R., Silva, J. and Oliva-Cruz, M., 2022. Land suitability for cocoa cultivation in Peru: AHP and MaxEnt modeling in a GIS environment. Agronomy 12, pp. 2930. https://doi.org/10.3390/agronomy12122930
Romero, F., Julca, A., Canto, M., Soplín, H., Vargas, S. and Huerta, P., 2016. Sustentabilidad ambiental en fincas cafetaleras después de un proceso de certificación orgánica en la Convención (Cusco, Perú). Ecología Aplicada, 15(2), pp. 125-132. https://revistas.lamolina.edu.pe/index.php/eau/article/view/752
Santistevan-Mendez, M., Borjas-Ventura, R., Alvarado-Huamán, L., Anzules -Toala, V., Castro-Cepero, V. and Julca-Otiniano, A., 2018. Sustainability of lemon (Citrus aurantifolia Swingle) farms in the province of Santa Elena, Ecuador. Peruvian Journal of Agronomy, 2(3), pp. 44-53. http://dx.doi.org/10.21704/pja.v2i3.1210
Sarandón, S., Zuluaga, M., Cieza, R., Gómez, C., Janjetic L. and Negrete, E., 2006. Evaluación de la Sustentabilidad de sistemas agrícolas de fincas en misiones, Argentina, mediante el uso de indicadores. Agroecología, 14(1), pp. 19-28. https://revistas.um.es/agroecologia/article/view/14/5
Sarandón, S. and Flores, C., 2009. Evaluación de la sustentabilidad en agroecosistemas: una propuesta metodológica. Agroecología, 4, pp. 19-28. https://revistas.um.es/agroecologia/article/view/117131/110801
Sarandón, S., 2020. Biodiversidad, agroecología y agricultura sustentable. Editorial de la UNLP. La Plata. 430 pp.
Scheaffer, R., Mendenhall, W. and Otto, L., 1987. Elementos de muestreo. Traducido por G. Rondón S. y J. Gómez A. Grupo Editorial Iberoamericana S.A. de C. V. México D.F. 321 pp.
SENAMHI., 2021. Climas del Perú. Mapa de Clasificación Climática Nacional. Boletín del Servicio Nacional de Meteorología e Hidrología del Perú. Lima.70 pp.
Taraborelli, P., Carrasco, N., Malaspina M., Domínguez M., Belaus A., López A., Scavone AS., Barbera, A. and Zamora MY., 2022. Evaluation of agrobiodiversity and its trophic interactions as an indicator of sustainability in productive systems. Open Journal Environmental Biology, 7(1), pp. 006-013. https://dx.doi.org/10.17352/ojeb.000027
Tirado-Malaver, R.H, Mendoza-Sáenz, J., Tirado-Lara, R. and Tirado-Malaver, R., 2021. Análisis multivariado para caracterizar y tipificar fincas productoras de papa (Solanum tuberosum L.) en Cutervo, Cajamarca, Perú. Tropical and Subtropical Agroecosystems, 24, pp. #106. http://dx.doi.org/10.56369/tsaes.3744
Umstätter, C., Mann, S. and Werner, J., 2022. A simple measure for workload as a social sustainability indicator for family farms. Environmental and Sustainability Indicators, 14, pp. 100180. https://doi.org/10.1016/j.indic.2022.100180
Valarezo, C., Julca-Otiniano, A. and Rodríguez, A., 2020. Evaluación de la sustentabilidad de fincas productoras de limón en Portoviejo, Ecuador. Revista RIVAR, 7(20), pp. 108-120. https://doi.org/10.35588/rivar.v7i20.4485
Valverde-Reyes, N. and Pinedo-Taco, R., 2022. Índice de sostenibilidad de la producción de camote (Ipomoea batatas Lam.): Análisis multivariado. Tropical and Subtropical Agroecosystems, 25, pp. #128. http://dx.doi.org/10.56369/tsaes.4295
Van-Heurck, M., Alegre, J., Solis, R., Del Castillo, Pérez, L., Lavelle, P. and Quintero, M., 2020. Measuring sustainability of smallholder livestock farming in Yurimaguas, Peruvian Amazon. Food and Energy Security, 9(4), pp. e242. https://doi.org/10.1002/fes3.242
Vásquez-García, J., Santos-Pelaez, J., Malqui-Ramos., Vigo, C., Alvarado, W. and Bobadilla, L., 2022. Agromorphological characterization of cacao (Theobroma cacao L.) accessions from the germplasm bank of the National Institute of Agrarian Innovation, Peru. Heliyon, 8, pp. e10888. https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2022.e10888
URN: http://www.revista.ccba.uady.mx/urn:ISSN:1870-0462-tsaes.v26i2.46618
DOI: http://dx.doi.org/10.56369/tsaes.4661
Copyright (c) 2023 ARMSTRONG BARNARD FERNANDEZ JERI
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.