SUSTAINABILITY INDEX OF CAMOTE (Ipomoea batatas Lam.) PRODUCTION: MULTIVARIATIVE ANALYSIS

Norma Carolina Valverde-Reyes, Rember Pinedo-Taco

Abstract


Background. The area under sweet potato cultivation on the Peruvian coast has grown in the last 10 years due to increased market demand; however, its level of sustainability is unknown due to crop intensification. Objective. To determine the level of sustainability of sweet potato production units (SPU), considering economic, environmental and social aspects, applying multivariate analysis techniques and methodological proposals. Methodology. Surveys with structured questions were applied to farmers responsible for managing their SPU. The values of the economic, environmental and social indicators were found according to a methodological proposal of multidimensional analysis. The data were adapted to an ordinal scale from 1 to 5, in which 1 was considered the least sustainable and 5 an ideal level of sustainability. Implications. The value of economic, environmental and social indicators determines the level of sustainability of agricultural production systems. Conclusions. The economic, social and environmental indicators contribute with a General Sustainability Index (GSI) of 2.93; value that places the SPU in a critical condition due to the fact that the value of the environmental indicators fails to exceed the minimum sustainability threshold established in the applied methodology.

Keywords


agricultural sustainability; agroecosystem; environmental indicator; Ipomoea batatas: monoculture.

Full Text:

PDF

References


Achata, A., Fano, H., Goyas, H., Chiang, O. and Andrade, M., 1990. El camote (Batata) en el sistema alimentario del Perú. El caso del Valle de Cañete. Centro Internacional de la Papa. Lima, Perú. 63 p.

Altieri, M. and Toledo, V.M., 2011. The agroecological revolution of Latin America: rescuing nature, securing food sovereignity and empowering peasants. The Journal of Peasant Studies, 38 (3), pp. 587- 612.

Altieri, M. y A., Nicholls, C. I. 2002. Un método agroecológico para la evaluación de cafetales. CATIE, Turrialba (Costa Rica). 64:17-24.

Astier, M, Masera, O. and Galvan-Miyoshi, Y., 2008. Evaluación de sustentabilidad. Un enfoque dinámico y multidimensional. Ed. Mundiprensa. México. 200 p.

Barrantes, C., Siura, S., Castillo, E., Huarcaya, M. and Rado, J., 2018. Manual para el Análisis de la Sostenibilidad de Sistemas de Producción de la Agricultura Familiar (SPAF). Instituto Interamericano de Cooperación para la Agricultura (IICA). Lima, Perú. 48 p.

Basurto, F, Martinez, D., Rodriguez, T., Evangelista, V., Mendoza, M., Castro, D., Gonzales, J. and Vailon, V., 2016. Conocimiento actual del cultivo de camote (Ipomoea batatas Lam.) en México. Agroproductividad, pp. 30-34.

Benítez, G., Alvarado, G., Ortíz, G., Sangabriel, W., and Lara A., 2016. Evaluación rápida de la sostenibilidad en la región de la laguna de Cuyutlán, Colima, México. Interciencia, 41, pp. 588-595.

Bolívar, H.,2011. Metodologías e indicadores de evaluación de sistemas agrícolas hacia el desarrollo sostenible, CICAG, 8. pp. 1-18.

Cantoral, E., Chavez, A. and Flores, A., 2020. Nueva variedad de camote (Ipomoea batatas Lam.) con mejores características agronómicas y comerciales. Scientia Agropecuaria, 11(1), pp. 39-48. https://dx.doi.org/10.17268/sci.agropecu.2020.01.05

Cerfontaine, C., Panhuysen, S. and Wunderlich, C., 2014. Sostenibilidad agrícola. kit de herramientas de planificación. California, USA. 41 p.

Cusumano, C. and Zamudio, N., 2013. Manual técnico para el cultivo de batata (camote o boniato) en la provincia de Tucumán, Argentina. 1a. ed. - Famaillá: Ediciones INTA. 48 p.

Del Risco, F. 1997. El desarrollo agrícola sostenible: una dosis de realismo y clorofila para el futuro, COMUNIICA, 2(5), pp. 32-35.

FAO., 2016. Agricultura sostenible Una herramienta para fortalecer la seguridad alimentaria y nutricional en América Latina y el Caribe. Food an Agricultural Organizatión. 50 p.

FAO., 2011. Ahorrar para crecer. Guía para los responsables de las políticas de intensificación sostenible de la producción agrícola en pequeña escala (ISPA). Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura, Roma, Italia. 102 p.

Figueroa, S., 2015. Evaluación de dos sistemas de producción de semilla pre básica de camote (Ipomoea batatas L.) Tesis para optar el Título de: ingeniero agrónomo. Universidad Nacional Agraria La Molina. Lima Perú. 84 p. https://hdl.handle.net/20.500.12996/2084.

Flores, C. and Sarandón, S., 2004. Limitations of neoclassical economics for evaluating sustainability of agricultural systems: Comparing organic and conventional systems, Journal of Sustainable Agriculture, 24 (2), pp. 77-91.

Fonseca, C., Zuger, R., Walker, T. and Molina, J., 2002. Estudio de impacto de la adopción de las nuevas variedades de camote liberadas por el INIA, en la costa central, Perú. Caso del valle de Cañete. Centro Internacional de la Papa. Lima, Perú. 24 p.

González, JA. and Pazmiño, M., 2015. Cálculo e interpretación del Alfa de Cronbach para el caso de validación de la consistencia interna de un cuestionario, con dos posibles escalas tipo Likert, Revista Publicando, 2, pp. 62-77.

Glato, K., Aidam, A., Ardo, N., Bassirou. D., Couderc, M., Zekraoui, L., Scarcelli, N., Barnaud, A. and Vigouroux, Y., 2017. Structure of sweet potato (Ipomoea batatas) diversity in West Africa covaries with a climatic gradient. PLoS ONE 12(5), e0177697.

Huamán, Z., 1992. Botánica sistemática y morfología de la planta de batata o camote. Boletín de Información Técnica 25, Centro Internacional de la Papa, Lima, Perú. 22 p.

INDECI (Instituto Nacional de Defensa Civil)., 2002. Mapa de peligros, plan de usos del suelo y propuesta de medidas de mitigación de los efectos producidos por los desastres naturales de las ciudades de la provincia de Cañete. Lima, Perú.

INEI (Instituto Nacional de Estadística e Informática), 2012. Perú: consumo per cápita de los principales alimentos 2008-2009. Lima, Perú, 85 p.

Koo, W., 2019. Camote Perú exportación 2019 marzo. AgrodataPerú. Disponible en: https://www.agrodataperu.com/2019/04/camote-peru-exportacion-2019-marzo.html.

Masaquiza, D.A., Mouso, JP., Curbelo, L.M., Figueredo, R. and Cervantes, M., 2017. Intensificación de los sistemas agropecuarios y su relación con la productividad y eficiencia. Resultados con su aplicación, Revista Producción Animal, 29 (2), pp. 57 - 64.

Muñoz-Espinoza1, M., Artieda, J., Espinoza, S., Curay, S., Pérez, M., Núñez, O., Mera, R., Zurita, H., Velástegui, G., Pomboza, P., Carrasco, A. and Barros, M., 2017. Granjas sostenibles: integración de sistemas agropecuarios. Tropical and Subtropical Agroecosystems, 19, pp. 93-99.

Ministerio de Agricultura y Riego (MINAGRI)., 2016. Estadísticas de Intensión de Siembras- ENI- Dirección General de Seguimiento y Evacuación de Políticas – Ministerio De Agricultura y Riego. Lima, Perú.

Morales R.A., Zorogastúa, P., de Mendiburu, F. and Quiroz, R., 2018. Producción mecanizada de maíz, camote y yuca en la costa desértica peruana: estimación de la huella de carbono y propuestas de mitigación. Ecología Aplicada, 17(1), pp. 13-21.

Pinedo-Taco, R., Borjas-Ventura R, Alvarado-Huamán L., Castro-Cepero V. and Julca-Otiniano A.M., 2021. Sustentabilidad de los sistemas de producción agrícola: una revisión sistemática de las metodologías empleadas para su evaluación. Tropical and Subtropical Agroecosystems 24 (2021): #01.

Pinedo, R., Gómez, L. and Julca, A., 2018. Sostenibilidad de sistemas de producción de quinua (Chenopodium quinoa Willd.), Ecosistemas y Recursos Agropecuarios, 5(15), pp. 399-409.

Pinedo, R., Gómez, L. and Julca, A., 2020. Sostenibilidad ambiental de la producción de quinua (Chenopodium quinoa Willd.) en los valles interandinos del Perú, Ciencia y Tecnología Agropecuaria, 21 (3), e1309.

Rodríguez-Delfín, A., Posadas, A. and Quiroz, R., 2014. Rendimiento y absorción de algunos nutrimentos en plantas de camote cultivadas con estrés hídrico y salino, Revista Chapingo Serie Horticultura, 20(1), pp. 19-28.

Sarandón, S. J., 2020. Biodiversidad, agroecología y agricultura sustentable. 1a ed. - La Plata. Universidad Nacional de La Plata; EDULP. 429 p.

Sarandón SJ. and Flores C., 2014. Agroecología: bases teóricas para el diseño y manejo de Agroecosistemas sustentables. 1a Ed. Universidad Nacional de La Plata. Argentina. 466 p.

Sarandón, S., 2002. La Agricultura como actividad transformadora del ambiente. El impacto de la agricultura intensiva de la revolución verde. El desarrollo y uso de indicadores para evaluar la sostenibilidad de los agroecosistemas. En Agroecología. El camino hacia una agricultura sustentable (Sarandón SJ, ed.). Ediciones Científicas Americanas, 20, pp. 393-414.

Smyth, A. and Dumansky, J., 1995. A framework for evaluating sustainable land management, Canadian Jurnal of Soil Science, 75, pp. 401-406.

Valverde, N., Blas, R. and Pinedo, R., 2020. Caracterización de unidades de producción de camote (Ipomoea batatas) en San Luis, Cañete, IDESIA, (38)3, pp. 5-13.

Villagómez, M., 2015. El cultivo de camote. Departamento de Fitotecnia. Programa de Raíces y Tuberosas. UNALM. 45 p.




URN: http://www.revista.ccba.uady.mx/urn:ISSN:1870-0462-tsaes.v25i3.42957

DOI: http://dx.doi.org/10.56369/tsaes.4295



Copyright (c) 2022 Norma Carolina Valverde-Reyes, Rember Pinedo-Taco

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.