EFFECT OF AGE AND CUTTING HEIGHT OF HYBRIDS OF Urochloa sp. ABOUT In vitro GAS PRODUCTION
Abstract
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Allen, M.S. and Mertens, D.R., 1987. Evaluating constraints on fiber digestion by rumen microbes. Journal of Nutrition, 118 (2), pp. 261-270. https://doi.org/10.1093/jn/118.2.261
Amanzougarene, Z. and Fondevila, M., 2020. Fitting of the in vitro gas production technique to the study of high concentrate diets. Animals, 10 (10), pp:1-13. https://doi.org/10.3390/10101935
Beltrán, L.S., Hernández, G.A., García, M.E., Pérez, P.J., Kohashi, S.J., Herrera, H.J.G., Quero, C.A.R. and González, M.S.S., 2005. Efecto de la altura y frecuencia de corte en el crecimiento y rendimiento del pasto buffel (Cenchrus ciliaris l.) en un invernadero. Agrociencia, 39(2), pp. 137-147. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=30239202
Bruni, M.A. and Chilibroste, P., 2001. Simulación de la digestión ruminal por el método de la producción de gas. Asociación Latinoamericana de Producción Animal, 9(1), pp. 43-51. http://www.spluy.com/documentos/articulos/alimentacion/14.pdf
Carmona, J., Bolívar, D. and Giraldo, L., 2005. El gas metano en la producción ganadera y alternativas para medir sus emisiones y aminorar su impacto a nivel ambiental y productivo. Revista Colombiana de Ciencias Pecuarias, 18(1), pp. 49-63. http://www.scielo.org.co/pdf/rccp/v18n1/v18n1a06.pdf
Carrizales, G.A., 1996. Pastoreo intensivo tecnificado en zonas tropicales. In: Memorias del XX Congreso Nacional de Buiatría. agosto 1996. Acapulco, Guerrero, México. pp. 319-325.
Cruz, H.A., Hernández, G.A., Enríquez, Q.J., Gómez, V.A., Ortega, J.E. and Maldonado, G.N., 2011. Producción de forraje y composición morfológica del pasto Mulato (Brachiaria híbrido 36061) sometido a diferentes regímenes de pastoreo. Revista Mexicana de Ciencias Pecuarias, 2(4), pp. 429-443. http://www.scielo.org.mx/pdf/rmcp/v2n4/v2n4a7.pdf
Dhanoa, M.S., Lopez, S., Dijkstra, J., Davies, D.R., Sanderson, R., Williams, B.A., Sileshi, Z. and France, J., 2000. Estimating the extent of degradation of ruminant feeds from a description of their gas production profiles observed in vitro: comparison of models. British Journal of Nutrition, 83, pp. 131-142. https://doi.org/10.1017/s0007114500000179
Hernández-Morales, J., Sánchez-Santillán, P., Torres-Salado, P., Herrera-Pérez, J., Rojas-García, AR., Reyes-Vázquez, I. and Mendoza-Núñez, MA., 2018. Composición química y degradaciones in vitro de vainas y hojas de leguminosas arbóreas del trópico seco de México. Revista Mexicana de Ciencias Pecuarias, 9 (1), pp. 105-120. http://dx.doi.org/10.22319/rmcp.v9i1.4332
Juárez, R.A., Cerrillo, S.M., Gutiérrez, O.E., Romero, T.E., Colín, N.J. and Bernal, B.H., 2009. Estimación del valor nutricional de pastos tropicales a partir de análisis convencionales y de la producción de gas in vitro. Técnica Pecuaria en México, 47(1), pp 55-67. https://www.redalyc.org/pdf/613/61312109004.pdf
NOM-062-ZOO-1999. Norma Oficial Mexicana, Especificaciones técnicas para la producción, cuidado y uso de los animales de laboratorio. Servicio Nacional de Sanidad, Inocuidad y Calidad Agroalimentaria. SENASICA, México. 22 de agosto de 2001. https://www.gob.mx/cms/uploads/attachment/file/203498/NOM-062- ZOO-1999_220801.pdf
Ortega, A.C., Lemus, F.C., Bugarín, P.J., Alejo, S.G., Ramos, Q.A., Grageola, N.O. and Bonilla, C.J., 2015. Características agronómicas, composición bromatológica, digestibilidad y consumo animal en cuatro especies de pastos de los géneros Brachiaria y Panicum. Tropical and Subtropical Agroecosystems, 18(3), pp. 291-301. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=93944043005
Ortiz, T.M., López, M.J., Cerrillo, S.M., Juárez, S.A., Favela, T.E. and Soto, C.N., 2007. Effect of solid substrate fermentation on the nutritional quality of agroindustrial residues. Interciencia, 32(5), pp. 339-343. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=33932509
Pinos, R.J.M., González, S., Mendoza, G., García, J.C., Miranda, L., De la Cruz, G.A. and De Lerma, V., 2005. Efecto de enzimas fibrolíticas exógenas en la degradación in vitro de ingredientes alimenticios y en la producción de vacas Holstein. Interciencia, 30(12), pp. 752-757. http://ve.scielo.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0378-18442005001200006&lng=es&nrm=iso
Pinto, R.R., Gómez, H., Martínez, B., Hernández, A., Medina, F.J., Gutiérrez, R., Escobar, E. and Vázquez, J., 2005. Árboles y arbustos forrajeros del sur de México. Pastos y Forrajes, 28(2), pp. 87-97. https://www.redalyc.org/pdf/2691/269121680001.pdf
Rivera, J.E., Molina, I.C., Donney´s, G., Villegas, G., Charà, J. and Barahona, R., 2015. Dinámicas de fermentación y producción in vitro de metano en dietas de sistemas silvopastoriles intensivos con L. leucocephala y sistemas convencionales orientados a la producción de leche. Livestock Research for Rural Development, 27(4), pp. 1-15. http://www.lrrd.org/lrrd27/4/rive27076.html
Rodríguez, R., Mota, M., Castillo, C. and Fondevilla, M., 2010. In vitro rumen fermetation of the tropical grass Pennisetum purpureum and mixtures with browse legumes: effects of tannin contents. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 94(6), pp. 696-705. https://doi.org/10.1111/j.1439-0396.2010.01001.x
Rojas-García, A.R., Torres-Salado, N., Maldonado-Peralta, M. de los Á., Sánchez-Santillán, P., García-Balbuena, A., Mendoza-Pedroza, S.I., Álvarez-Vázquez, P., Herrera-Pérez, J. and Hernández-Garay, A., 2018. Curva de crecimiento y calidad del pasto cobra (Brachiaria HIBRIDO BR02/1794) a dos intensidades de corte. Agroproductividad, 11, pp. 34-38. https://revista-agroproductividad.org/index.php/agroproductividad/article/view/368
Rosero, N.R. and Posada, O.S., 2007. Modelación de la cinética de degradación de alimentos para rumiantes. Revista Colombiana Ciencias Pecuarias, 20, pp. 174-182. http://www.scielo.org.co/pdf/rccp/v20n2/v20n2a09.pdf
Sánchez-Santillán P., 2010. Extractos fibrolíticos fúngicos como modificadores de la fermentación ruminal in vitro. Tesis Maestría. Colegio de postgraduados. Texcoco, Edo. México. 100 p. https://1library.co/document/ozln3n2q-extractos-fibroliticos-fungicos-modificadores-fermentacion-ruminal-in-vitro.html
Sánchez-Santillán, P., Wilson-Garcia, C.Y., Lopez-Zeron, N.E., Saaverdra-Jiménez, L.A., Maldonado-Peralta, M. de los A. and Melo-Trani, M.Y., 2021. Rendimiento, calidad y biogas in vitro en pasto Megathyrsus maximus cv. Aruana con diferente fertilización. Eosistemas y Recursos Agropecuarios, Núm. Esp. (II): e2957. https://doi.org/10.19136/era.a8nll.2957
SAS (Statistical Analisys System)., 2011. SAS Proceeding Guide, Versión 9.0 SAS Insitute. Cary NC. USA.
Scholfiel, P. and Pell, A.N., 1995. Measurement and kinetic analysis of the neutral detergent soluble carbohydrate fraction of legumes y grasses. Journal of Animal Science, 73 (11), pp. 3455-3463. https://doi.org/10.2527/1995.73113455x
Texta, N.J., Sánchez-Santillán, P., Hernández, S.D., Torres-Salado, N., Crosby, G.M., Rojas-García, A.R., Herrera, P.J. and Maldonado, P.M., 2019. Use of disaccharides and activated carbon to preserve cellulolytic ruminal bacterial consortiums lyophilized. MVZ Cordoba, 24(3), pp. 7305-7313. https://doi.org/10.21897/rmvz.1412
Van-Soest, P.J., Robertson, J.B. and Lewis, B.A., 1991. Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, and nonstarch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science, 74, pp. 3583-3597. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(91)78551-2
Yan, T. and Agnew, R.E., 2004. Prediction of nutritive value in grass silages: I. Nutrient digestibility and energy concentration using nutrient composition and fermentation characteristics. Journal of Animal Science, 82, pp. 367-1379. https://doi.org/10.2527/2004.8251367x
URN: http://www.revista.ccba.uady.mx/urn:ISSN:1870-0462-tsaes.v25i3.41576
DOI: http://dx.doi.org/10.56369/tsaes.4157
Copyright (c) 2022 Paulino Sánchez Santillán, Adan Garcia Balbuena, Guadalupe Núñez Martínez, Nicolás Torres Salado, Jerónimo Herrera Pérez, Adelaido Rafael Rojas García, María de los ángeles Maldonado-Peralta
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.