EFFECT OF 6-BENZYLAMINOPURINE ON TWO AGAVE SPECIES AS A PROPAGATION STRATEGY IN A SEMI-HYDROPONIC SYSTEM
Abstract
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Aguilar-Rito, M.G., Arzate-Fernández, A.M., García-Núñez, H.G. and Norman-Mondragón, T.H., 2023. Establishment of an efficient protocol for in vitro disinfection of seeds of seven Agave spp. species. Revista Mexicana de Fitopatología, [online] 42(1), pp.5. https://doi.org/10.18781/R.MEX.FIT.2310-1
Alcántara Cortes, J.S., Acero Godoy, J., Alcántara Cortes, J.D. and Sanchez Mora, R.M., 2019. Principales reguladores hormonales y sus interacciones en el crecimiento vegetal. Nova, 17(32), pp.109–129.
Azcón Bieto, J. and Talón, M., 2013. Fundamentos de fisiología vegetal. Segunda edición ed. Madrid: McGraw-Hill España.
Barajas Ja, M., Ortiz E, M. and Aguirre Cr, S., 2018. Quick Method for Determination of Fructose-Glucose Ratio in Agave Syrup. Journal of Food Processing & Technology, [online] 09, pp. 710. https://doi.org/10.4172/2157-7110.1000710
Bhojwani, S.S. and Dantu, P.K., 2013. Plant tissue culture: an introductory text. New Delhi: Springer.
Cruz Garcia, H., Enriquez-del Valle, J.R., Velazco, V.A., Ruiz Luna, J., Campos Angeles, G.V. and Aquino García, D.E., 2013. Nutrimentos y carbohidratos en plantas de Agave angustifolia Haw. y Agave karwinskii Zucc. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 6, pp.1161–1173.
Enríquez-del Valle, J.R., Velasco, V.A., Campos A., G.V., Hernández-Gallardo, E. and Rodríguez-Mendoza, M.N., 2009. Agave angustifolia plants grown with different fertigation doses and organic substrates. Acta Horticulturae, 843, pp.49–56. https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2009.843.4
Espinoza González, J., Bustamante González, A. and Cedeño García, G., 2022. Efectos del tamaño de cormo y bencilaminopurina sobre la proliferación del plátano en dos ambientes de propagación. Ciencia y Agricultura, [online] 19(1), pp.45-60. https://doi.org/10.19053/01228420.v19.n1.2022.13905
García Mendoza, A.J., 2007. Los Agaves de México. Revista Ciencias de la Universidad Nacional Autónoma de México, 087, pp.14–23.
Luaces, P.A., Elvira, M.M.Y., Monzón, M.D.C., Jeandet, S.M.M., Ramos, V.A.R.D.S. and Bearzzotti, G.C.M., 2015. Effects of nutritional trunk injections on valencia late orange production. Cultivos Tropicales, 36(2), pp. 142-147. [online] https://doi.org/10.13140/RG.2.2.31938.17608
Martínez-Martínez, S.Y., Arzate-Fernández, A.M., Hernández-Solis, M. and Acosta-Villagran, L., 2023. Evaluación del efecto de la putrescina exógena durante la maduración y germinación in vitro de embriones somáticos en dos genotipos de agave. Tropical and Subtropical Agroecosystems, [online] 26(3), pp.094. https://doi.org/10.56369/tsaes.4804
Miguel Luna, M.E., Enriquez del Valle, J.R., Velazco, V.A., Villegas Aparicio, Y. and Carrillo Rodríguez, J.C., 2014. Concentración de benciladenina, tipo y dosis de carbohidratos en el medio de cultivo para la proliferación de brotes de Agave americana. Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias de la Universidad de Cuyo, 46(1), pp.97–107.
Resh, H.M., 2006. Cultivos hidropónicos: nuevas técnicas de producción ; una guía completa de los métodos actuales de cultivo sin suelo. 4a ed. Madrid: Mundi-Prensa.
Ríos-Ramírez, S.D.C., Rodríguez Ortiz, G. and Ruíz-Luna, J., 2017. Benzylaminopurine and indol-3-acetic acid concentrations in in vitro proliferation of Agave angustifolia adventitious shoots. Ciencia e investigación agraria del Instituto Tecnológico del Valle de Oaxaca, 44(3), pp.284–293. https://doi.org/10.7764/rcia.v44i3.1810
Silva-Arero, E.A., Cardona, W.A., Bolaños-Benavides, M.M. and Morales-Osorno, H., 2022. Inyección de nutrientes: una técnica eficiente para incrementar el rendimiento del cultivo de plátano (Musa AAB. Agronomía Mesoamericana, p.48192. https://doi.org/10.15517/am.v33i3.48192
Van Arkel, J., Sévenier, R., Hakkert, J.C., Bouwmeester, H.J., Koops, A.J. and Van Der Meer, I.M., 2013. Tailor-made fructan synthesis in plants: A review. Carbohydrate Polymers, 93(1), pp.48–56. https://doi.org/10.1016/j.carbpol.2012.02.001
Weaver, R.J., 1990. Reguladores del crecimiento de las plantas en la agricultura. México: Trillas.
URN: http://www.revista.ccba.uady.mx/urn:ISSN:1870-0462-tsaes.v28i2.58127
DOI: http://dx.doi.org/10.56369/tsaes.5812
Copyright (c) 2025 Amaury Marrtin Arzate Fernandez, Carlos Castañeda Cervantes

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.