IMPACT AND CONTROL PROSPECTS OF THE Fusarium COMPLEX, ASSOCIATED TO WILT IN AGAVE AND OTHER CROPS
Abstract
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Andrés, J.L., Vicente, M.J., Cenis, J.L., Collar, J. y Tello, J., 2001.Variación genética y patogénica de Fusarium oxysporum f. sp. dianthi en España. Boletín de Sanidad Vegetal de Plagas 7, pp 249-257.
Anaya, J.L., González, M.M., Villordo, E., Rodríguez, R., Rodríguez, R., Guevara, R.G., Guevara, L., Montero, V. and Torres, I., 2011. Selección de genotipos de chile resistentes al complejo patogénico de la marchitez. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 2, pp. 373-383. http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S200709342011000300006&lng=es&tlng=es.
Álvarez, F., González, T., Armenta, A.D., Méndez, R., Eaquer, E., Juárez, J. y Encinas, D., 2020. Silver nanoparticles coated with chitosan against Fusarium oxysporum causing the tomato wilt. Nanoparti?culas de plata recubiertas con quitosano contra la marchitez vascular causada por Fusarium oxysporum en plántulas de tomate. Biotecnia, 22, pp. 73-80. https://doi.org/10.18633/biotecnia.v22i3.952
Ahmad, B., Shireen, F., Bashir, S., Khan, I. y Azam, S., 2016. Green synthesis, characterization and biological evaluation of AgNPs using Agave americana, Mentha spicata and Mangifera indica aqueous leaves extract. Nanobiotechnology, 10, pp. 281–287. https://doi.org/10.1049/iet-nbt.2015.0053
Almazán, A., Moreno, M.E., Hernández, E., Vázquez, M., Mora, J.A., Cabrera, E., y Alvarez, P., 2022. Phytochemical profile and in vitro activity of Agave angustifolia and A. cupreata extracts against phytopathogenic fungi. Revista Mexicana de Fitopatología, 40. pp 169-187. https://doi.org/10.18781/r.mex.fit.2202-6
Arbeláez, T.G., 2000. Algunos aspectos de los hongos del género Fusarium y de la especie Fusarium oxysporum. Agronomía Colombiana, 17, pp. 11-22. https://agris.fao.org/agris-search/search.do?recordID=CO20020021127
Ayala, S.J.L., Mur, R.R., Ferrer, G.C.A. y Castellanos, L., 2005. Programa Especial para la Seguridad Alimentaria y el Desarrollo Rural (PESA-FAO) en la República Bolivariana de Venezuela, pp. 54-57. https://www.fao.org/americas/programas-y-proyectos/es/
Balanta, J.F., Ramírez, L. and Caicedo-Bejarano, L.D., 2013. Características fisicoquímicas y actividad antimicótica del extracto de tomillo sobre cepas Fusarium oxysporum. Ingenian, 7, pp. 29-35.
Barraza, A., Sa?nchez, F.L., Robert, M., Esqueda, M. and Gardea, A., 2006. Variabilidad gene?tica en Agave angustifolia Haw. de la Sierra Sonorense, Me?xico, determinada con marcadores AFLP. Revista Fitotecnia Mexicana, 29, pp. 1–8. https://doi.org/10.35196/rfm.2006.1.1
Bertoncelli, D.J., Mazaro, S.M., Serra?o, R.R.C.D., Locatelli, N., Lewandowski, A. and Wagner, J.A., 2016. A?cido salici?lico na induc?a?o de resiste?ncia ao tombamento de pla?ntulas de beterraba e atividade antifu?ngica contra Fusarium sp., in vitro. Semina: Cie?ncias Agra?rias, 37, pp. 67-75. https://www.redalyc.org/pdf/4457/445744667007.pdf
Beutelspacher, S.E., and Calderón, A.J.M., 2005. Diseño y construcción de un generador de ozono para aplicaciones de purificación de agua. CENIDET, Cuernavaca, México, pp. 1-151. https://nanopdf.com/download/diseo-y-construccion-de-un-generador-de-ozono-para_pdf
Booth, C., 1971. The genus Fusarium. Commonwealth. Mycological Institute, Kew, pp. 32-35.
Boutaj H., Meddich A., Roche, J., Mouzeyar, S., and El Modafar C., 2022. The effects of mycorrhizal fungi on vascular wilt diseases. Crop Protection. 155. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0261219422000345?via%3Dihub
Bragulat, M.R., Martínez, E., Castellá, G., and Cabañes, F.J., 2004. Selective efficacy of culture media recommended for isolation and enumeration of Fusarium spp. Journal of Food Protection, 67, pp. 207-11. https://doi.org/10.4315/0362-028X-67.1.207
Cabrera, M., Garmendia, G., Rufo, C., Pereyra, S., and Vero, S., 2020. Trichoderma atroviride como controlador biológico de fusariosis de espiga de trigo mediante la reducción del inóculo primario en rastrojo. Terra Latinoamericana Número Especial, 38, pp. 629-651. https://doi.org/10.28940/terra.v38i3.664
Camacho, M.D., Valenzuela, C., and Hernández, R., 2014. Fusarium spp. asociadas a clavel (Dianthus caryophyllus L.) en Baja California, México. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 5, pp. 1409-1415. http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342014001001409&lng=es&tlng=es.
Campbell, C.L., and Benson, D.M., 1994. Epidemiology and Management Root Diseases. North Carolina state University. Department of plant Pathology. pp 334.
Cardoso, P.C., 2016. Nanopartículas de plata: obtención, utilización como antimicrobiano e impacto en el área de la salud. Revista Hospital de Niños, 58, pp. 19-28. http://revistapediatria.com.ar/wp-content/uploads/2016/04/260-Nanoparti%CC%81culas-de-plata.pdf
Cardona, L.F., and Castaño, J., 2019. Comparación de métodos de inoculación de Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici (Sacc.) Snyder and Hansen, causante del marchitamiento vascular del tomate. Revista Académica Colombiana de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales, 43, pp. 1-7. https://doi.org/10.18257/raccefyn.854.
Carrer, R., Guimarães, M., Abreu, V., Pereira R., Alves G., Menezes, R., Dias, D.V., and Marcos, G.C., 2023. Fusarium sacchari associated with stem rot in sweet corn in Brazil. Pesquisa Agropecuária Tropical, 53. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=253074416005
Chandra, N.S., Wulff, E.G., and Udayashankar, A.C., 2011. Prospects of molecular markers in Fusarium species diversity. Applied Microbiology and Biotechnology, 90, pp. 1625–1639 . https://doi.org/10.1007/s00253-011-3209-3
Chuajedton, A., Uthaibutra, J., Whangchai, K. and Nuanaon, N., 2015. Ozone microbubbles disinfection technique to inactivate Penicillium digitatum in suspension. Acta Horticulturae Procedure IInd Southeast Asia Symposium on Quality Management in Postharvest Systems Eds.: Acedo, A.L. Jr. and Kanlayanarat, S. Acta Horticulturae, 60, pp. 355-358. https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2015.1088.60
Contreras, M.E., Hernández, F.D., Sánchez, A., Gallegos, G., and Jasso De Rodríguez, D., 2011. Actividad Fungicida de Extractos de Cowania plicata D. Don. contra Fusarium oxysporum Schlechtend. Fr. y de Pistacia lentiscus L. contra Colletotrichum coccodes Wallr. Hunghes. Revista Agraria Nueva Epoca, 8. pp 6-13.
C.R.M., Consejo Regulador del Mezcal., 2020. El mezcal, la cultura líquida de México. Informe estadístico. pp.26. https://www.ecorfan.org/bolivia/researchjournals/Desarrollo_Economico/vol6num18/Revista_de_Desarrollo_Econ%C3%B3mico_V6_N18_3.pdf
C.R.M., Consejo Regulador del Mezcal., 2024. El mezcal, la cultura líquida de México. Informe estadístico. pp.26. https://www.ecorfan.org/bolivia/researchjournals/Desarrollo_Economico/vol6num18/Revista_de_Desarrollo_Econ%C3%B3mico_V6_N18_3.pdf
CRT., Consejo Regulador del Tequila, 2020. Historia de la denominación de origen. CRT, pp. 1-3. https://www.crt.org.mx/index.php/es/pages-3/otros-productos-vinculados-al-origen
CRT, Consejo Regulador del Tequila, 2022. Mapas Históricos. ART, pp. 1-3 https://www.crt.org.mx/EstadisticasCRTweb/
C.R.T, Consejo Regulador del Tequila, 2024. Historia de la denominación de origen. pp. 1-3. https://www.crt.org.mx/index.php/es/pages-3/otros-productos-vinculados-al-origen
Cruz, A., Rivero, D., Martínez, B., Echevarría, A., and Tania, A., 2017. Evaluación de la actividad antifúngica de Trichoderma asperellum Samuels ante patógenos fúngicos que afectan al cultivo de la soya (Glycine max L.). Cultivos Tropicales, 38, pp.15-21. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S025859362017000400006&lng=es&tlng=es.
Da Silva, M. C., Robert-Harri H., João, S. M., Pereira, A. and Adami, T. F., 2010. Diversidad e genética por marcadores moleculares em Fusarium oxysporum f. sp. cubense no Estado de Santa Catarina. Ciência Rural
Delgado, J.C., Ochoa, Y.M., Cerna, E., Beltrán, M., Rodríguez, R., Aguirre, L.A., and Vázquez, O., 2016. Patogenicidad de especies de Fusarium asociadas a la pudrición basal del ajo en el centro norte de México. Revista Argentina de Microbiología, 48, pp. 222-228. https://doi.org/10.1016/j.ram.2016.04.003
Dempsey, D.M.A. and Klessig, D.F., 2017. How does the multifaceted plant hormone salicylic acid combat disease in plants and are similar mechanisms utilized in humans? Biomedical Center Biology, 15, pp. 1-11. https://doi.org/10.1186/s12915-017-0364-8
DOF, Diario Oficial de la Federación., 2013. ACUERDO por el que se establece la campaña y las medidas ftosanitarias que deberán aplicarse para el control y en su caso erradicación del picudo del agave, así como disminuir el daño de las enfermedades asociadas a dicha plaga en la Zona Denominación de Origen Tequila. http://dof.gob.mx/nota_detalle.php?codigo=5284294&fecha=08/01/2013.
DGSV-CNRF, Dirección General de Sanidad Vegetal-Centro Nacional de Referencia Fitosanitaria., 2017. Marchitez del Agave, Fusarium oxysporum. Secretaría de Agricultura, Ganadería, Desarrollo Rural, Pesca y Alimentación-Servicio Nacional de Sanidad, Inocuidad y Calidad Alimentaria. Tecámac, México, pp.111. https://www.gob.mx/cms/uploads/attachment/file/244026/Ficha_T_cnica_Fusarium_oxysporum_en_agave_Versi_n_FINAL.pdf
Durrant, W.E. and Dong, X., 2004. Systemic acquired resistance. Annual Review of Phytopathology, 42, pp. 185-209. https://doi.org/10.1146/annurev.phyto.42.040803.140421
Flores, L.H.E., Chávez, D.A.A., Ruiz, C.J.A., Mora, O.C., and Rodríguez, M.V.M., 2016. Efecto del cambio climático sobre las zonas de riesgo por marchitez en el Agave tequilana Weber variedad Azul en Jalisco. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 13, pp. 2497-2510.
Erazo, C.L.F., 2012. Diseño y construcción de un ozonificador con capacidad de 300 m3 para la purificación de ambientes. Tesis de Licenciatura. Facultad de Ciencias de la Ingeniería. UTE, 1-144 p. http://repositorio.ute.edu.ec/handle/123456789/19298.
Flores, L., H.E., Ireta, M.J. y Rui?z, C.J.A., 2010. Prevencio?n y/o control de la marchitez del agave tequilero. Ficha de la Tecnología. INIFAP, pp. 1-2.
Flores, H.E., Chávez, Á. A., Ruíz, J.A., De la Mora, C., and Rodríguez, V.M., 2016. Efecto del cambio climático sobre las zonas de riesgo por marchitez en el Agave tequilana Weber variedad Azul en Jalisco. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas,13, pp. 2497-2510
Garci?a, J.M., Alcan?iz, S., Ferna?ndez, F.J., Pe?rez, J.J., Silveira, D., and Garci?a, M., 2020. Revisio?n de las aplicaciones del ozono y su generacio?n para el uso en mascarillas contra Pato?genos. Versio?n Preliminar. Grupo Unidad Científica de Innovación Ars Innovatio, Universidad de Alicante, Espan?a, pp. 1-14. http://hdl.handle.net/10045/104988.
García, E.J., Méndez S.J., and Talavera., 2010. El género Agave spp. en México: Principales usos de importancia socioeconómica y agroecológica. Revista Salud Pública y Nutrición, 5, pp.109-129. http://www.geaac.org/images/stories/DM_GeneroAgaveSSP_130311.pdf
García, A.J., 2018. México cuenta con 159 especies de agave; investigadores de la UNAM encontraron 4 nuevas. Universidad Nacional Autónoma de México, Boletín UNAM-DGCS-045, pp. 1-3. https://www.dgcs.unam.mx/boletin/bdboletin/2018_045.html
García, Y., Galindo, M.E., Murguía J., Landero, I., and Leyva, O.R., 2018. Fertilización complementada con sílice en la resistencia del tomate a Fusarium oxysporum Schtdl. Agronomía Mesoamericana, 29. https://doi.org/10.15517/ma.v29i1.27002
Goertz A.Z., Sebastian, M., Spiteller,, U., Steiner, H.W., Dehne, C., Waalwijk, C., de Vries, I., and Oerke, E. C., 2010. Fusarium species and mycotoxin profiles on commercial maize hybrids in Germany. European Journal of Plant Pathology, 128, pp.101-111. https://core.ac.uk/download/pdf/29238725.pdf
Go?mez, J.R., Villarreal, B.T., Va?zquez, L.A, Arteaga, G.R.I., y Osuna, G.J.A., 2017. Actividad esporicida de la solucio?n electrolizada con pH neutro en hongos de importancia postcosecha. Revista Mexicana de Ciencias Agri?colas, Publicación Especial, 19. pp. 3993-4007. https://doi.org/10.29312/remexca.v0i19.668.
Go?mez, P., Sa?nchez, A., Virgen, G., Carvajal, C.R. and Padro?n, E., 2011. Incidencia y severidad de la marchitez del Agave tequilana Weber Var. azul en la zona sur del Estado de Nayarit, México. Revista Agraria Nueva Época, 8, pp. 21-25. https://www.gob.mx/cms/uploads/attachment/file/244026/Ficha_T_cnica_Fusarium_oxysporum_en_agave_Versi_n_FINAL.pdf
González, T., Troncos, R., Gonzalez, D., and Mendez, V., 2022. Patogenicidad de las cepas nativas de Fusarium solani en plantas de algodón transgénico en Baja California, México. Tip Revista Especializada en Ciencias Químico-Biológicas, 25, pp. 1-7. https://doi.org/10.22201/fesz.23958723e.2022.420
Gliessman, S., 2013. Agroecología: plantando las raíces de la resistencia. Agroecología. 8, pp.19-26.
Harman, G., Howell, C., Viterbo, A. y Chet I- Lorito M., 2004. Trichoderma species opportunistic, avirulent plant symbionts. Nature Reviews, 2, pp. 43-56. https://doi.org/10.1038/nrmicro797
Henao, E. D., Hernández, C.A., Salazar, C., Velasco, M.L., and Gómez, E.D., 2018. Identificación molecular de aislamientos de Fusarium asociados a maracuyá en el Valle del Cauca, Colombia 1 Agronomía Mesoamericana, 29. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=43754020005
Hernández, R., López, A., Borreg, F., Espinoza, J., Sánchez, D., Maldonado, I.E. and López, L.A., 2014. Razas de Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici en predios tomateros en San Luis Potosí. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 5, pp. 1169-1178
Horva?th, E., Pa?l, M., Szalai, G., Pa?ldi, E. and Janda, T., 2007. Exogenous 4-hydroxybenzoic acid and salicylic acid modulate the effect of short-term drought and freezing stress on wheat plants. Biología Plantarum, 51, pp. 480-487. https://link.springer.com/content/pdf/10.1007/s10535-007-0101-1.pdf
INEGI-CAJ, Instituto Nacional de Estadística, Geografía e Informática-Consejo Agroalimentario de Jalisco., 2019. Conociendo la industria del tequila y el mezcal. Comunicado de prensa, 342. pp. https://www.inegi.org.mx/contenidos/saladeprensa/boletines/2019/OtrTemEcon/industriatequila.pdf
Infante, M., Avilés, M., Borrero, C., Demetrio, W.C. and Dionísio, J.A., 2018. Earthworms and Fusarium oxysporum: effect on strawberry plant growth and production. Semina: Ciências Agrárias, 39, pp 1437-1446. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2018v39n4p1437
Kebede, H., Liu, X., Jin, J. and Xing, F., 2020. Current status of major mycotoxins contamination in food and feed in Africa. Food Control, 110, pp.69-75. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2019.106975
Khan, M.I.R., Fatma, M., Per, T.S., Anjum, N.A. and Khan, N.A., 2015. Salicylic acid-induced abiotic stress tolerance and underlying mechanisms in plants. Frontiers in Plant Science, Secc Plant Physiology, 30, pp. 1-17. https://doi.org/10.3389/fpls.2015.00462.
Lecomte, H., Alabouvette, C., Hermann, V., Robert, F., and Steinberg, C., 2016. Biological control of ornamental plant diseases caused by Fusarium oxysporum: A review. Biological Control, 101, pp.17-30.
Leslie, F. John and Summerell A. Brett., 2006. The Fusarium laboratory manual. Ed. Blackwell. Australia.369 pp.
Leyva, S.G., Vivas M.L., Héctor M., Espitia, E., Valadez, E., and Huerta, J., 2003. Diferenciación de aislamientos de Fusarium graminearum por patogenicidad y pcr. Revista de Fitotecnia Mexicana, 26, pp. 37-42.
Logrieco, A.F., Mulè, G., Moretti, A., and Bottalico, A., 2002. Toxigenic Fusarium Species and Mycotoxins Associated with Maize Ear Rot in Europe. European Journal of Plant Pathology, 108, pp. 597-609. https://link.springer.com/article/10.1023/A:1020679029993
López, V., Mora, G., Gutiérrez, M.A., Mendoza, C., Martínez- V.I., Coria-. J.J., Acevedo G., and Santana, B., 2020. Morphological and molecular characterization of Fusarium spp. associated to the regional occurrence of wilt and dry bud rot in Agave tequilana. Revista Mexicana de Fitopatología, 38. 1-28. https://doi.org/10.18781/r.mex.fit.1911-4
López, G., Martínez, J., and Mayett, Y., 2014. Cadena de suministro del mezcal de Zacatecas, situación actual y perspectivas de desarrollo. Contaduría y Administración, 59, pp. 227-252. https://www.elsevier.es/es-revista-contaduria-administracion-87-sumario-vol-59-num-S0186104214X71019.
Lustre, H., 2022. Los superpoderes de las plantas: los metabolitos secundarios en su adaptación y defensa. Revista Digital Universtaria, UNAM, 23, pp. 1-8. https//doi.org/10.22201/cuaieed.16076079e2022.23.2.10.
Ma, L., J, Geiser, D.M., Proctor, R.H., Rooney, A.P., O’Donnell, K., Trail, F., Gardiner, M., Manners, J.M. and Kazan, K., 2013. Fusarium Pathogenomics. Annual Review of Microbiology, 67, pp. 367-399. https://doi.org/10.1146/annurev-micro-092412-155650.
Manayay, C.A.L., Córdova, L.M., García, J.W. and Vásquez, J. M., 2016. Efecto antagónico de una cepa de Trichoderma sp sobre Fusarium sp. En planta de tomate Río Grande (Solanum lycopersicum). UCV-HACER Revista de Investigación y Cultura, 5(1), pp. 64–68. https://revistas.ucv.edu.pe/index.php/ucv-hacer/article/view/748
Martínez, E., Martínez, P., Guillén, D., Peña, G. and Hernández, V. M., 2015. Diversidad de Fusarium en las raíces de caña de azúcar (Saccharum officinarum) en el estado de Morelos, México. Revista Mexicana de Micología, 42, pp. 33-43
Marti?nez, A., Marti?nez, L.E., Na?poles, C.R., Sa?nchez, N.M., Ambri?z, L., Guille?n, S., and Lobit, P., 2019. Monocultivo y sistemas agresivos de manejo asociados a plagas y enfermedades en plantaciones de Agave cupreata en Michoaca?n. In: A. Martínez Palacios, J.L. Morales García and S. Guillén Rodriguez, eds. Aspectos sobre el manejo y la conservación de Agaves mezcaleros en Michoacán, Universidad Michoacana de Nicolás de Hidalgo-Universidad Nacional Autónoma de México. pp. 83-101.
Maruri, I., Avilés, N.Y., Buchala, A., and Serrano, M., 2019. Intra and Extracellular Journey of the Phytohormone Salicylic Acid. Frontiers in Plant Science, 10, p.423. https://doi.org/10.3389/fpls.2019.00423.
Medentsev, A.G. y Akimenko, V.K., 1998. Naphtho-quinone metabolites of the fungi, Phytochemistry: 47: 935–959.
Mendoza, C., Mora, G., Coria, J.J., Santana, B., Acevedo, G., Martínez, V., Gutiérrez, M.A. and Rubio, R. 2021. Fusarium spp. y estimación de carga de inóculo asociados a hijuelos de Agave tequilana en diferentes niveles de inductividad epidémica regional. Revista Mexicana de Fitopatología, 39, pp. 94-121. https://doi.org/10.18781/r.mex.fit.2006-8.
Michel, A.C., Otero, M.A., Rebolledo, O., Lezama, R. and Ochoa, M.E., 2005. Producción y efecto antagónico de quitinasas y glucanasas por Trichoderma spp, en la inhibición de Fusarium subglutinans y Fusarium oxysporum in vitro. Revista Chapingo serie Horticultura, 11, pp. 273-278. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=60911213
Montes, R., 2009. Diversidad de compuestos químicos producidos por las plantas contra hongos fitopatógenos. Revista Mexicana de Micología, 29, pp. 73-82. https://www.scielo.org.mx/scielo.php?pid=S018731802009000100010&script=sci_abstract&tlng=pt
Myung-Ho, K., Jin-Woong, J. and Young-Je, Cho., 2004. Comparison of characteristics on electrolyzed water manufactured by various electrolytic factors. Korean Journal of Food Science and Technology, 36, pp.416-422. https://www.koreascience.or.kr/article/JAKO200404637341573.pdf
Naivy, Y., Nava, M.A., Medina, J.L., Martínez, R.R., and Cristóbal, N., 2015. Agave biotechnology: an overview, Critical Reviews in Biotechnology, 35. pp. 546-559. https://doi.org/10.3109/07388551.2014.923813
Nuño, C.S., 2005. Control químico como alternativa para el manejo de marchitez en Agave (Fusarium sp. y Erwinia sp.). Centro Universitario de Ciencias Biológicas. División de Ciencias Agronómicas. Coordinación de Posgrado. U. de G., 82 p. http://repositorio.cucba.udg.mx:8080/xmlui/bitstream/handle/123456789/5402/Nuno_Cuevas_Sergio.pdf?sequence=1
Oliva, L.C., Velázquez, T., Sosa, R., Partida, L., Díaz, T., Arciniega, J., and López, C.A., 2017. Control de la fusariosis vascular del garbanzo (Cicer arietinum l.) por microorganismos nativos de Sinaloa, México. Agrociencia, 51, pp.683-695. http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1405-31952017000600683&lng=es&tlng=es.
Pe?rez, E., Cha?vez, M.C. y Gonza?lez, J.C., 2016. Revisio?n del agave y el mezcal. Revista Colombiana de Biotecnologi?a,, 18. pp. 148-164. http://dx.doi.org/10.15446/rev.colomb.biote.v18n1.49552.
Page, J.M., Joanne, E.M., Patrick, M.B., Boutronc, I., Hoffmannd, C.T., Mulrowe, D.C., Shamseerf, L., Jennifer M., Tetzlaffg, E.A. Aklh, S.E., Brennana, R.C., Glanvillej J., Jeremy, M., Grimshawk, A.H., Manoj M., Lalum, T.L, Elizabeth, W., Lodero, E.M, McDonalda S., Luke A., McGuinnessq, L.A., Stewartr, J.T., Triccot A.C., Welchu, V.A., Whitingqy P., Moherw D., Yepes J.J, Urrútia, G., Romero, M., and Fernández, S.A., 2021. Declaración PRISMA 2020: una guía actualizada para la publicación de revisiones sistemáticas., Revista Española de Cardiología, 74, pp.790–799. https://doi.org/10.1016/j.recesp.2021.06.016
Quiñones, E.E., Montoya, A.C., Rincón, G., and López, L., 2023. Inoculación de bulbilos de Agave tequilana con hongos micorrízicos arbusculares: efecto en el crecimiento y biocontrol contra Fusarium oxysporum. Ciencia y Tecnología Agropecuaria, 24. pp. 3043. https://doi.org/10.21930/rcta.vol24_num1_art:3043
Quiroga L.F., Ruiz, N., Muñoz, G., and Lozano, M.D., 2012. Microorganismos rizosféricos, potenciales antagonistas de Fusarium sp. causante de la pudrición radicular de maracuyá (Passiflora edulis Sims). Corporación Colombiana de Investigación Agropecuaria
Ramirez, M.J., Mancilla, N.A., Meza, L., Turincio, R., Guzmán de Pena D., and Avila, M.E., 2017. Epidemiology of Fusarium wilt in Agave tequilana Weber var. azul. Plant Protection Science, 53, pp. 144-152.
Ramos, Q.F., Bautista, H.A. and Sotelo, N.H., 2017. Relacio?n de la temperatura y humedad relativa con el brote del hongo Fusarium oxysporum f. sp. vanillae. Revista Mexicana de Ciencias Agri?colas, 8, pp. 713-720. https://doi.org/10.29312/remexca.v8i3.44.
Rangel, S.G., Castro, M.E., Beltrán, P.E., Reyes, C.H. and Garci?a, P.E., 2010. El ácido salici?lico y su participacio?n en la resistencia a pato?genos en plantas. Biológicas, 1, pp. 90-95. https://www.exa.unne.edu.ar/biologia/fisiologia.vegetal/Elacidosalic%C3%ADlicoyresistenciaenplantas.pdf
Retana, K., Ramírez, J.A., Castro, O., Blanco, M., 2018. Caracterización morfológica y molecular de Fusarium oxysporum F. SP. Apii asociado a la marchitez del apio en Costa Rica, Agronomía Costarricense, 42, pp. 115-126. https://doi.org/10.15517/rac.v42i1.32199
Reyes, S.J., Lecona, C.A., Gutiérrez, F.A., Ruiz, V.M. and Vargas, A.A., 2021. Selection and analysis of polymorphisms in somaclonal variants of Agave americana resistant to Fusarium oxysporum via an ethyl methanesulphonate treatment. Phyton-International Journal of Botany, 90. pp. 1727-1739. https://doi.org/10.32604/phyton.2021.016171
Riva, R.F.X., 2010. Análisis de la expresión del Gen PR-1 mediante la técnica de PCR en tiempo real (RT-PCK) en tomate (Solanum Lycopersicum) infectado con Phytophtora infestans. Tesis Ingeniería en Biotecnología. Departamento de Ciencias de la Vida, URI. http://repositorio.espe.edu.ec/handle/21000/2640.
Rivas, M., and Plascencia, J., 2011. Salicylic acid beyond defense: its role in plant growth and development. Journal of Experimental Botany, 62, pp. 3321–3338. https://doi.org/10.1093/jxb/err031
Robles, M.L., Robles, C., Rivera, Fa., Ortega, M. P., and Pliego, L., 2013. Inoculación con consorcios nativos de hongos de micorriza arbuscular en Agave angustifolia Haw. Revista mexicana de ciencias agrícolas, 4, p.1231-1240. http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S200709342013001000014&lng=es&tlng=es.
Robles, Y., Leyva M.L., Santos, G., Cruz, G.A., Camacho, T.M., Nieto, A.D. and Tovar, P.J.M., 2016. Fusarium oxysporum Schltdl. y Fusarium solani (Mart.) Sacc. causantes de la marchitez de plántulas de Pinus spp. en vivero. Revista Mexicana de Ciencias Forestales., 7, pp 25-36. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=63449186003
Rodríguez, G., Betancourt, I., Rodríguez, R., Velázquez, J.J., Fernández, S.P. and Gómez, N., 2012. Caracterización de Grupos de Compatibilidad Vegetativa de Fusarium mexicanum Causante de la Malformación del Mango en Jalisco, México. Revista Mexicana de Fitopatología, 30. pp.28-140.
Rodríguez, D., Hernández, D., Angulo, J.L., Rodríguez, R., Villarreal, J.A. and Lira, R.H., 2007. Antifungal activity in vitro of Flourensia spp. extracts on Alternaria sp., Rhizoctonia solani, and Fusarium oxysporum. Industrial Crops and Products, 25, pp. 111-116. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2006.08.007
Rodríguez, B., Gutiérrez, M., Arrizon, J., Loera, M.M., Flores, E.P., Rincón, G., Quiñones, E.E. and Quiñones, J.A., 2015. La materia prima: Agave tequilana Weber Var. Azul. Ciencia y tecnología del tequila: avances y perspectivas. 2 ed. Guadalajara, Jalisco, México: Centro de Investigación y Asistencia en Tecnología y Diseño del Estado de Jalisco, pp. 17-53.
Rodríguez, D. and Wang, A., 2020. Efectividad a nivel in vitro de Trichoderma spp. nativos e importados contra Fusarium oxysporum. Agronomía Costarricense, 44, pp. 109-125. http://dx.doi.org/10.15517/rac.v44i2.43096
Rubio, R., 2007. Enfermedades del cultivo de agave. pp. 171-195. In: Pérez J.F., Del Real J.I. (eds). Conocimiento y prácticas agronómicas para la producción de Agave tequilana Weber en la zona de denominción de origen del tequila. Centro de Investigación Regional del Pacífico Centro. Campo Experimental Centro-Altos de Jalisco. Tepatitlán de Morelos, Jalisco. Libro Técnico Núm 4.
Rubio, J.R., 2018. Análisis espacio-temporal de la marchitez del agave tequilero en Jalisco. Tesis de Maestría. Postgrado de Fitosanidad. Colegio de Postgraduados, pp. 33-34. http://colposdigital.colpos.mx8080/jspui/handle/10521/30R.
Rudy, N., Hugh, S., Almanza, J.C. y Loza., M., 2011. Evaluación de la capacidad biocontroladora de cepas nativas de Trichoderma spp sobre Rhizoctonia sp y Fusarium sp en café (Coffea arabica) en condiciones experimentales, Journal of the Selva Andina Research Society, 2, pp. 43-52. http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=361333623006
Samson R.A, Hoekstra, E.S., Frisvad, J.C. and Filtenborg, O.,1995. Introduction to Foodborne Fungi, fourth edition, CBS, Baarn, Netherlands, pp. 85-119.
Serrano, H.A, and Cardona, N., 2015. Micotoxicosis y micotoxinas: generalidades y aspectos básicos. CES Medicina, 29. 143-151. http://www.scielo.org.co/pdf/cesm/v29n1/v29n1a12.pdf
SIAP, Servicio de Información Agroalimentaria y Pesquera., 2019. Recuperado de: https://www.gob.mx/siap/documentos/siacon-ng-161430
Sifontes, A.B., Melo, L., Maza, C., Mendes, J.J., Mediavilla, M., Brito, J.L., Zoltan, T., and Albornoz, A., 2010. Preparación de nanopartículas de plata en ausencia de polímeros estabilizantes. Química Nova, 33. pp. 1-11. https://doi.org/10.1590/S0100-40422010000600009.
Silva, C. M.; Hinz, R. H.; Stadnik, M. J.; Pereira, A., Adami, F., 2010. Diversidad genética por marcadores moleculares en Fusarium oxysporum f. sp. cubense. Ciencia Rural, 40, pp. 2480-2485
Summerell , B.A. and Leslie, J.F., 2011. Fifty years of Fusarium: How could nine species have ever been enough? Fungal Diversity, 50. pp. 135-144. http://doi.org/10.1007/s13225-011-0132-y
Summerell, B.A., Salleh, B. and Leslie, J.F., 2003. An utilitarian approach to Fusarium Identification. Plant Disease., 87, pp. 117-128. https://doi.org/10.1094/PDIS.2003.87.2.117.
Tapia, C. and Amaro, J., 2014. Retrato microbiológico. Revista Chilena de Infectología, 31, pp. 1. http://dx.doi.org/10.4067/S0716-10182014000100012.
Tlapal, B., González, H., Zavaleta, E., Sánchez, P., Mora, G., Nava, C., Del Real, J. I. and Rubio, R., 2014. Colonización de Trichoderma y Bacillus en plántulas de Agave tequilana Weber, Var. Azul y el efecto sobre la fisiología de la planta y densidad de Fusarium. Revista Mexicana de Fitopatología, 32. pp. 62-72. http://www.scielo.org.mx/scielo.php?pid=S018533092014000100006&script=sci_abstract&tlng=pt
Trinidad, J.R., Quin?ones, E.E., Rinco?n, G., Lo?pez, L., and Herna?ndez, L.V., 2017. Mycorrhization of Agave cupreata: Biocontrol of Fusarium oxysporum and plant growth promotion. Revista Mexicana de Fitopatologi?a, 35, pp. 151-169. https://doi.org/10.18781/r.mex.fit.1607-5
Vásquez, D.A., Montes, R., Jiménez, A. and Flores, H.E., 2013. Aceites esenciales y extractos acuosos para el manejo in vitro de Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici y F. solani. Revista Mexicana de Fitopatología, 31, pp. 170-179.
Villa, A., Pérez, R., Morales, H.A., Basurto, M., Sotelo, J.M. and Martínez, E., 2015. Situación actual en el control de Fusarium spp. y evaluación de la actividad antifúngica de extractos vegetales. Acta Agronómica, 64, pp. 194-205. https://doi.org/10.15446/acag.v64n2.43358.
Vega, K.L., Uvalle, J.X. and Gómez, J.F., 2013. Molecular Variability among Isolates of Fusarium oxysporum associated with root rot disease of Agave tequilana. Biochemistry Genetic, 51, pp. 243–255. https://doi.org/10.1007/s10528-012-9559-4.
Vlot, A.C., Dempsey, D.M.A. and Klessig, D.F., 2009. Salicylic acid, a multifaceted hormone to combat disease. Annual Review of Phytopathology, 47, pp. 177-206. https://doi.org/10.1146/annurev.phyto.050908.135202
Wagacha, J.M. and Muthomi, J.W., 2007. Fusarium culmorum: Infection process, mechanisms of mycotoxin production and their role in pathogenesis in wheat. Crop Protection, 26, pp. 877-885. https://doi.org/10.1016/j.cropro.2006.09.003
Wulff, E.G., Sørensen, J.S., Lübeck, M., Nielsen, K.F., Thrane, U.T.J., 2010. Fusarium spp. associated with rice Bakanae: ecology, genetic diversity, pathogenicity and toxigenicity. Environmental Microbiology, 12, pp. 649–657. http;//doi.org/10.1111/j.1462-2920.2009.02105.x
Yamaki, Y. and Scho?rner, A., 1995. A field trial for estimating possibility of controlling powdery mildew of Cucumber by function water. University Orchard, Faculty of Agriculture, University of Tokyo. In: Function Water Symposium Held in Kyoto in 1995. Vision for the future of acid and alkaline electrolytic water DRAFT, pp. 1-20. https://ci.nii.ac.jp/naid/10016874805/
Yahuza, I. 2011. Review of some methods of calculating intercrop efficiencies with particular reference to the estimates of intercrop benefits in wheat/faba bean system. International Journal of Biosciences, 5, pp. 18-30.
Yogalakshmi, S., Thiruvudainambi, S., Kalpana, K., Thamizh, V.R. and Oviya, R., 2021. Antifungal activity of Trichoderma atroviride against Fusarium oxysporum.f.sp.lycopersici causing wilt disease of tomato. Journal of Horticultural Sciences, 16, https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=577074107015
Yuan, S., Lin, H.H., 2008. Minireview: Role of salicylic acid in plant abiotic stress. Zeitschrift für Naturforschung C, 63, pp. 313-320. https://doi.org/10.1515/znc-2008-5-601.
Zhao, T., Gao, F., Zhou, L. and Song, T., 2013. Essential oil from Inula britannica extraction with SF-CO2 and its antifungal activity. Journal of Integrative Agriculture, 12, pp. 1791-1798. https://doi.org/10.1016/S2095-3119(13)60382-2
URN: http://www.revista.ccba.uady.mx/urn:ISSN:1870-0462-tsaes.v28i1.55648
DOI: http://dx.doi.org/10.56369/tsaes.5564
Copyright (c) 2025 Amaury-M. Arzate Fernandez, MARIA DEL CARMEN CORONA RODRIGUEZ, HILDA GUADALUPE GARCIA NUÑEZ, TOMAS HECTOR NORMAN MONDRAGON, VALENTINA LAMUS MOLINA

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.