PERCEPTION OF SMALL PRODUCERS CONCERNING THE EFFECTS OF CLIMATE CHANGE ON FLOWERING AND PESTS IN COFFEE AGROECOSYSTEMS: A CASE STUDY
Abstract
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Alba-Alejandre, I., Alba-Tercedor, J. and Vega, F.E., 2018. Observing the devastating coffee berry borer (Hypothenemus hampei) inside the coffee berry using micro-computed tomography. Scientific Reports, 8, 17033. https://doi.org/10.1038/s41598-018-35324-4
Avelino, J., Cristancho, M., Georgiou, S., Imbach P., Aguilar L., Bornermann G., Läderach P., Anzueto, F., Hruska, A.J. and Morales C., 2015. The coffee rust crises in Colombia and Central America (2008-2013): impacts, plausible causes and proposed solutions. Food Security, 7(2), pp.303- 321. https://doi.org/10.1007/s12571-015-0446-9
Barrera, J., Herrera, J., Villalobos, J. and Gómez, B., 2004. El barrenador del tallo y la raíz del café. Una plaga silenciosa. Proyecto Manejo Integrado de Plagas, folleto técnico No. 9. El Colegio de la Frontera Sur ECOSUR, Tapachula, Chiapas, México. 8 p.
Beltrán-Vargas, H.J., Flores-Sánchez, D., Vázquez-García, V. and Espinosa-Calderón, A., 2023. Agroecological management of smallholding coffee cropping systems in the highlands of Veracruz, Mexico. Tropical and Subtropical Agroecosystems, 26, pp.# 077. https://doi.org/10.56369/tsaes.4604
Cadena, F. A.; Quelali, L. and Mamani, A.M., 2021. Nematodos fitoparásitos asociados al cultivo del café (Coffea arabica) en la Estación Experimental de Sapecho. Apthapi, 7(2), pp.2145-2151. https://apthapi.umsa.bo/index.php/ATP/article/view/98
Cantet B., G., Soto V., C., Ocampo T., P., Rivera R., J., Navarro H., A., Guatemala M., G.M. and Villanueva R., S., 2016. La situación y tendencias de la producción de café en América Latina y el Caribe. Instituto Interamericano de Cooperación para la Agricultura (IICA), San José Costa Rica, pp.19-20.
Cássio, F., Zanuncio J., J.S., Novaes S., M., Lorencao F., M., Batista Q., R., Sossai., S.R., Rainha D., R., Fornazier, M.J. and Carvalho G., R., 2022. Métodos de manejo da broca-do-café (Hypothenemus hampei). Tópicos em Agroecología, pp.163-186. https://doi.org/10.36524/9788582635254
Castillo P., G. 2013. Nematodos y su manejo integrado. In: El sistema producto café en México: problemática y tecnología de producción. Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias, pp. 291-309.
Cenicafé (Ciencia, tecnología e innovación para la cafeticultura colombiana)., 2014. La fenología del café, una herramienta para apoyar la toma de decisiones. Avances Técnicos Cenicafé, pp.8. https://doi.org/10.38141/10779/0441
Constantino C., L.M. and Benavides M., P., 2015. El barrenador del tallo y la raíz del café, Plagiohammus colombiensis. Revista Cenicafé, 66, pp.17-24. https://www.cenicafe.org/es/publications/2.Barrenador.pdf
Constantino C., L.M., Gil P., Z.N., Jaramillo R., A., Benavides M., P. and Bustillo P., A.E., 2011. Efecto del cambio y la variabilidad climática en la dinámica de infestación de la broca del café, Hypothenemus hampei en la zona central cafetera de Colombia. Libro de Memorias 38° Congreso Sociedad Colombiana de Entomología, Manizales, pp.106-121. https://doi.org/10.13140/RG.2.1.4683.9205
Constantino, L.M., Rendón, J.R., Cuesta, G., Medina R., R. and Benavides M., P., 2021. Dinámica poblacional, dispersión y colonización de la broca del café Hypothenemus hampei en Colombia. Revista Cenicafé, 72(1), p. e72102. https://doi.org/10.38141/10778/72102
Cressey, D., 2013. Coffee rust regains foothold. Researchers marshal technology in bid to thwart fungal outbreak in Central America. Nature, pp.493-587. https://doi.org/10.1038/493587a
Díaz C., G., 2012. El cambio climático. Ciencia y Sociedad, 37(2), pp.227-240. https://www.redalyc.org/pdf/870/87024179004.pdf
Dicyt (Agencia para la Difusión de la Ciencia y Tecnología). 2019. Nuevas razas de roya atacan el café de América Latina y el Caribe. [en línea]. Disponible en: https://www.dicyt.com/noticias/nuevas-razas-de-roya-atacan-el-cafe-de-america-latina-y-el-caribe [Consultado el 05 de marzo de 2023].
Escamilla P., E., Ruíz R., O., Díaz P., G., Landeros S., C., Platas R., D.E., Zamarripa C., A. and González H., V.A., 2005. El agroecosistema café orgánico en México. Manejo Integrado de Plagas y Agroecología, 76, pp.5-16. https://repositorio.catie.ac.cr/bitstream/handle/11554/6135/A1853e.pdf?sequence=1
Escamilla-Prado, E., Tinoco-Rueda, J.A., Pérez-Villatoro, H.A., Aguilar-Calvo, A.J., Sánchez-Hernández, R. and Ayala-Montejo, D., 2021. Transformación socioecológica en el agroecosistema café afectado por roya en Chiapas, México. Revista Fitotecnia Mexicana, 44(4), pp.643-653. https://revistafitotecniamexicana.org/documentos/44-4/18a.pdf
FAOSTAT., 2018. Cultivos y productos de ganadería. [en línea]. Disponible en: https://www.fao.org/faostat/es/#data/QCL/visualize [Consultado en febrero de 2023].
Fierro-Cabrales, N., Contreras-Oliva, A., González-Ríos, O., Rosas-Mendoza, E.S. and Morales-Ramos, V., 2018. Caracterización Química y Nutrimental de la Pulpa de Café (Coffea arabica L.). Agroproductividad 11(4), pp.9-13. https://revIsta-agroproductividad.org/index.php/agroproductividad/article/view/261/192
Gamarra G., D., Torres S., G., Casas S., J. y Riveros I., H., 2015. Caracterización y manejo integrado de la roya amarilla del café en selva central del Perú. Convicciones, pp.6-17.
Garambel-Acurio, S.I., Lima-Medina, I., Loza-Del Carpio, A. and Checahuari J., S.E., 2022. Incidencia de nematodos asociados a las principales zonas productoras de café en la región de Puno, Perú. Bioagro, pp.85-96. https://doi.org/10.51372/bioagro341.8
Ghini, R., Hamada, E., Pedro J., M. J. and Ribeiro V.G., R., 2011. Incubation period of Hemileia vastatrix in coffee plants in Brazil simulated under climate change. Summa Phytopathologica, 37(2), pp.85–93. https://doi.org/10.1590/S0100-54052011000200001
Gil M., J.E., 2019. Indicadores bióticos del cambio climático: casos granadilla y café. Revista Yachay, 8, pp.522-529. https://doi.org/10.36881/yachay.v8i1.130
Granados, R., Medina, M. and Peña, V., 2014. Variación y cambio climático en la vertiente del golfo de México: Impactos en la cafeticultura. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 5, pp.473-485. https://doi.org/10.29312/remexca.v5i3.951
Granados-Montero, M., Avelino, J., Arauz-Cavallini, F., Castro-Tanzi, S. and Ureña, N., 2020. Hojarasca e inóculo de Mycena citricolor sobre la epidemia de ojo gallo. Agronomía Mesoamericana, 31, pp.77-94. http://doi.org/10.15517/am.v31i1.36614.
Guerrero-Carrera, J., Jaramillo-Villanueva, J.L., Mora-Rivera, J., Bustamante-González, A., Vargas-López, S. and Chulim-Estrella, N., 2020. Impacto del cambio climático sobre la producción de café. Tropical and Subtropical Agroecosystems, 23, pp. 071. http://dx.doi.org/10.56369/tsaes.3288
Henderson, T. P., 2019. La roya y el futuro del café en Chiapas. Revista Mexicana de Sociología, 81(2), pp.389-416. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=32160325006
Hernández P., M., 2022. El café en la región de Huatusco, Veracruz: historia y formas de vida. Edit. Colección Biblioteca, Universidad Veracruzana. Xalapa, Veracruz, México. 213 p. https://doi.org/10.25009/uv.2772.1649
Instituto Veracruzano de Desarrollo Municipal., 2019. Portuario Municipalista de Veracruz. Información básica municipal. [pdf]. Disponible en: http://www.invedem.gob.mx/wp-content/uploads/sites/26/2020/02/prontuario_regionesNUEVO.pdf [Consultado el 20 de enero de 2023].
Jaramillo, J., Setamou, M., Muchugu, E., Chabi-Olaye, A., Jaramillo, A., Mukabana, J., Maina, J., Gathara, S. and Borgemeister, S., 2013. Climate Change or Urbanization? Impacts on a traditional coffee production system in East Africa over the last 80 years. PLoS ONE, 8, pp.1-10. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0051815
Jezeer, R.E., Verweij, P.A., Boot R.G.A, Junginger M. and Santos M.J. 2019. Influence of livelihood assets, experienced shocks and perceived risks on smallholder coffee farming practices in Peru. Journal of Environmental Management 242, pp.496-506. https://doi.org/10.1016/j.jenvman.2019.04.101
Koutouleas, A., Jorgensen, H.J.L., Jensen, B., Lilleso, J.-P., Junge, A. and Ræbild A., 2019. On the hunt for the alternate host of Hemileia vastatrix. Ecology and Evolution 9, pp.13619-13631. https://doi.org/10.1002/ece3.5755
Lara-Rodríguez, N. and Travieso-Bello, A., 2022. Enfoques econométricos para estimar impactos económicos del cambio climático en la agricultura: Revisión de literatura. UV Serva, 13, 142-162. https://doi.org/10.25009/uvs.vi13.2835
Leyva M., S.G. and Villaseñor L., A., 2009. La producción de café ante la indiferencia del estado y de los cafeticultores. Agroproductividad, 2(2), pp.19-22. https://revista-agroproductividad.org/index.php/agroproductividad/article/view/599
López-García, F. J., Escamilla-Prado, E., Zamarripa-Colmero, A. and Cruz-Castillo, G., 2016. Producción y calidad en variedades de café (Coffea arabica L.) en Veracruz, México. Revista Fitotecnia Mexicana, 39(3), pp.297-304.
López-Lima, D., Sánchez-Nava, P., Carrión, G., Espinosa, A. and Villain, L., 2015. Corky-root symptoms for coffee in central Veracruz are linked to the root-knot nematode Meloidogyne paranaensis, a new report for Mexico. European Journal of Plant Pathology, 141, pp.623-629. https://doi.org/10.1007/s10658-014-0564-9
Lugo-Morin, D.R., Desiderio, E.J. and Fajardo F., M.L., 2018. Prácticas y saberes comunitarios en la Sierra Norte de Puebla: el caso del café, sus plagas y enfermedades. Revista de Investigación Agraria y Ambiental, 9(2), pp.78-87. https://doi.org/10.22490/21456453.2135
Magrach, A. and Ghazoul, J., 2015. Climate and Pest-Driven Geographic Shifts in Global Coffee Production: Implications for Forest Cover, Biodiversity and Carbon Storage. PLoS ONE (7), e0133071. https://doi/10.1371/journal.pone.0133071
Martínez, C., 2000. Escarabajos longicornios (Coleoptera: Cerambycidae) de Colombia. Biota Colombiana 1(1), pp. 76-105. https://www.redalyc.org/pdf/491/49110104.pdf
Martínez, T., N.A. and Santacruz de L., G., 2023. Sequía y producción de café: percepción campesina en la Huasteca Potosina. Entreciencias 11(25), pp.1-15. https://doi:10.22201/enesl.20078064e.2023.25.84264 e25.84264
Montes R., C., Armando P., O. and Amilcar C., R., 2012. Infestación de Broca, Roya, y Mancha de Hierro en cultivo de café del departamento del Cauca. Biotecnología en el Sector Agropecuario y Agroindustrial, 10, pp.98-108. http://www.scielo.org.co/pdf/bsaa/v10n1/v10n1a12.pdf
Morales R., Y.A., 2019. Durabilidad de la resistencia genética roya del café (Hemileia vastatrix) en variedades en Honduras. In: Memoria Técnica Mesa de Frutales y Café. 64 Reunión Anual Programa Cooperativo Centroamericano para el Mejoramiento de Cultivos de Cultivos y Animales. Honduras. pp: 16. https://dicta.gob.hn/files/2019,-Memoria-tecnica-PCCMCA-Frutales-y-Cafe.pdf
Nava-Tablada, M.E., 2012. Migración internacional y cafeticultura en Veracruz, México. Migraciones Internacionales, 6(3), pp.139-171. https://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1665-89062012000300005
Navas P., A., 2022. Percepciones de pequeños productores sobre cambios en el clima y su efecto en sistemas de producción de leche. Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú, 33(2), pp.1-17. https://doi.org/10.15381/rivep.v33i2.20543
Noguera-Talavera, A., Salmerón, F. and Reyes-Sánchez, N., 2019. Bases teórico metodológicas para el diseño de sistemas agroecológicos. Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias UNCuyo, 51, pp.273-293. https://revistas.uncu.edu.ar/ojs3/index.php/RFCA/article/view/2451
Otoniano J., A., Bello A., S., Cruz J., R., Borjas V., R. and Gamboa, R., 2015. Efecto de seis fungicidas sobre el crecimiento in vitro de Mycena citricolor (Berk & Curt). Saber y Hacer, 2, pp.9-16. https://revistas.usil.edu.pe/index.php/syh/article/view/38
Parada-Molina, P.C., Cerdán-Cabrera, C.R. and Ortíz-Ceballos, G.C., 2021. Condiciones microclimáticas en dos sistemas de producción de café. UVserva, 12, pp.24-29. https://doi.org/10.25009/uvs.vi12.2808
Parada-Molina, P.C., Gómez-Martínez, M.J., Ortíz-Ceballos, G.C., Cerdán-Cabrera, C.R. and Cervantes-Pérez, J., 2019. Fenómenos meteorológicos y su efecto sobre la producción de café en la Zona Central de Veracruz. UVserva, 9, pp.47-58. https://doi.org/10.25009/uvs.v0i9.2638
Pérez C., A., Ramírez D., J.F. and Figueroa F., D.K., 2023. Infestación de broca del café Hypothenemus hampei (Coleoptera:Scolitydae) en zonas cafetaleras del Estado de México, México. Revista Colombiana de Entomología, 49(1), pp.1-5. https://doi.org/10.25100/socolen.v49i1.12097
Pérez-Sánchez, O., Pérez-Vázquez, A., Lango-Reynoso, V., Gallardo-López, F. and Escamilla-Prado, E., 2022. Bibliographic analysis of sustainability studies in coffee agroecosystem from 2010 to 2019. Agroproductividad, 15(3), pp.61-73. https://doi.org/10.32854/agrop.v15i3.2129
Peterson, E., 2010. Influence of microhabitat conditions on the abundance of American Leaf Spot Disease (Mycena citricolor) on Coffea Arabica. Tropical Ecology Collection (Monteverde Institute), pp.1-9. https://digitalcommons.usf.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1348&context=tropical_ecology
Pham, Y., Reardon-Smith, K., Mushtaq, S. and Cockfield, G., 2019. The impact of climate change and variability on coffee production: a systematic review. Climate Change, 156, pp.609-630. https://doi.org/10.1007/s10584-019-02538-y
Pino-Miranda, E., Ramírez-Dávila, J.F., Serrato-Cuevas, R., Mejía-Carranza, J. and Tapia-Rodríguez, A., 2022. Spatial and temporal distribution of ojo de gallo (Mycena citricolor) in coffee plantations of the State of Mexico. Revista Mexicana de Fitopatología, 40(3), pp.433-446. https://www.smf.org.mx/rmf/ojs/index.php/RMF/article/view/325/331
Queiroz, R. B. and Fanton, C.J., 2021. Broca do café: ainda é a principal praga do cafeeirto?. In: Partelli y Pereira (eds.). CAFÉ CONILON: Conilon e Robusta no Brasil e no Mundo. Seção de Biblioteca Setorial Sul da Universidade Federal do Espírito Santo, ES, Brasil, pp. 103-114. https://www.researchgate.net/publication/355196376_Broca_do_cafe_ainda_e_a_principal_praga_do_cafeeiro
Quintero R., M. L. y Rosales, M., 2014. El mercado mundial del café: tendencias recientes, estructura y estrategias de competitividad. Visión Gerencial, 2, pp.291-307. https://www.redalyc.org/pdf/4655/465545897005.pdf
Restrepo, Y.C., Patiño, L.F. and Castañeda, D.A., 2008. Efecto de los nematodos en la cantidad y calidad de raíces y métodos de evaluación. POLITÉCNICA, 7, pp.47-57. https://revistas.elpoli.edu.co/index.php/pol/article/view/111
Reyes R., J., Rodríguez M., J.A., Pimienta T., D., Fuentes D., M.A., Marroquín M., P., Merino G., A. and Aguirre-Medina, J.F., 2022. Diversidad y estructura de los árboles de sombra asociados a Coffea arabica L. en el Soconusco, Chiapas. Revista Mexicana de Ciencias Forestales, 13(71), pp.4-27. https://doi.org/10.29298/rmcf.v13i71.1191
Reyes-Robles, S.C., Moreno-Reséndez, A., Reyes-Carrillo, J.L., Barrera-Gaytán, J.F., Nava-Camberos, U., Lizardo-Chávez, C.Y. and Trejo-Sosa, A.R., 2021. Primer registro de Hammoderus inermis en Coffea arabica en Honduras. Southwestern Entomologist Scientific Note, 46(2), pp.575-579. https://doi.org/10.3958/059.046.0235
Rodríguez-Hernández, O., Santoyo-Cortés, V.H., Muñoz-Rodríguez, M. and Rodríguez-Padrón, B., 2016. La posición competitiva de las organizaciones cafetaleras en Huatusco, Veracruz. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 15, pp.2956-2979. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=263146724006
Rojas-Herrera, J.J. and Olguín-Pérez, A.M., 2018. Origen, desarrollo y perspectivas de las cooperativas cafetaleras de Huatusco Veracruz. LiminaR 16, pp.119-133. https://doi.org/10.29043/liminar.v16i1.568
Ruíz-García, P., Conde-Álvarez, C., Gómez-Díaz, J.D. and Monterroso-Rivas, A.I., 2021. Projections of Local Knowledge-Based Adaptation Strategies of Mexican Coffee Farmers. Climate, 9(4), pp.1-18. https://doi.org/10.3390/cli9040060
Sánchez C., V., Avendaño P., Y., Gaviria A., A. and Gómez, C., 2018. Cambio climático y café (Coffea arabica) en Acevedo, Huila: una lectura desde sus cultivadores. I+D Revista de Investigaciones, 12(2), pp.59-69. https://doi.org/10.33304/revinv.v12n2-2018006
Santiago-Santiago, A.K., Arana-Coronado, O.A., Brambila-Paz, J.J., Matus-Gardea, J.A. and Sosa-Montes, M., 2020. Evaluación financiera con metodología de opciones reales de inversión para producción y venta de café orgánico. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 11(3), pp.493-505. https://doi.org/10.29312/remexca.v11i3.1877.
Santiago-Hernández, I., Acosta-Ramos, M., Vargas-Hernández, M., López-Lima, D. and Salinas-Castro, A., 2023. Un nuevo sistema de monitoreo para la broca del café Hypothenemus hampei Ferrari, 1987 (Coleoptera: Curculionidae: Scolytinae) en México. Revista Chilena de Entomología, 49(3), pp.547-555. https://www.biotaxa.org/rce/article/view/83218
Servicio Meteorológico Nacional., 2023. Monitor de sequía en México (MSM) [en línea]. Disponible en: https://smn.conagua.gob.mx/es/climatologia/monitor-de-sequia/monitor-de-sequia-en-mexico [Consultado el 27 de septiembre de 2023].
SENASICAa (Servicio Nacional de Sanidad, Inocuidad y Calidad Agroalimentaria)., 2016. Ojo de gallo Mycena citricolor (Berkeley & Curtis). [pdf] Dirección General de Sanidad Vegetal. Disponible en: https://prod.senasica.gob.mx/SIRVEF/ContenidoPublico/Roya%20cafeto/Fichas%20tecnicas/Ficha%20T%C3%A9cnica%20de%20Ojo%20de%20gallo.pdf [Consultado en julio de 2023].
SENASICAb (Servicio Nacional de Sanidad, Inocuidad y Calidad Agroalimentaria)., 2016. Roya del Cafeto Hemileia vastatrix Verkeley & Brome. [pdf]. Disponible en: https://prod.senasica.gob.mx/SIRVEF/ContenidoPublico/Roya%20cafeto/Fichas%20tecnicas/Ficha%20T%C3%A9cnica%20de%20Roya%20del%20cafeto.pdf [Consultado en marzo de 2023].
SENASICA (Servicio Nacional de Sanidad, Inocuidad y Calidad Agroalimentaria)., 2019. Roya del Cafeto Hemileia vastatrix Verkeley & Brome. Aviso público del riesgo y situación actual. [pdf]. Disponible en: https://www.gob.mx/cms/uploads/attachment/file/466534/9._Aviso_P_blico_Roya_del_cafetov2.pdf [Consultado en marzo de 2023].
SIAP (Servicio de Información Agroalimentaria y Pesquera)., 2021. Anuario Estadístico de la producción Agrícola. Resumen nacional por cultivo. [en línea] Disponible en: https://nube.siap.gob.mx/cierreagricola/ [Consultado el febrero de 2023].
Silva, M.C., Julca-Otoniano, A., Alvarado, L., Castro-Cepero, V., Borjas, R., Gómez, L., Pereira, A.P., Nielen, S., Ingelbrecht, I. and Várzea, V., 2021. Survey of Hemileia vastatrix races from Peru to identify potential coffee mutants with disease resistance. In: 29° Conference of Association for the Science and Information on Coffee. Montpellier, France. pp: 84. https://www.repository.utl.pt/bitstream/10400.5/23282/1/Silva%20et%20al.%20_Asic2021.pdf
Tavares, P. D. Giarolla, A., Chou, S.C., Silva, A.J.D. and Lyra, A.D., 2018. Climate change impact on the potential yield of Arabica coffee in Southeast Brazil. Regional Environmental Change, 18, pp. 873-883. https://doi.org/10.1007/s10113-017-1236-z
Toniutti, L., Breitker, J.-C., Etienne, H., Campa, C., Doulbeau, S., Urban, L., Lambot, C., Pinilla, J.-Ch. and Bertrand, B., 2017. Influence of Environmental Conditions and Genetic Background of Arabica Coffee (C. arabica L.) on Leaf Rust (Hemileia vastatrix) Pathogenesis. Frontiers in Plant Science, 8, 2025. https://doi.org/10.3389/fpls.2017.02025
Torres C., N.E., Melchor-Martínez, E.M., Ochoa S., J.S., Ramirez–Mendoza, R.A., Parra-Saldívar, R. and Iqbal, H.M. N., 2020. Impact of climate change and early development of coffee rust - An overview of control strategies to preserve organic cultivars in Mexico. Science of the Total Environment, 738, pp. 1-14. https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2020.140225
Vega, F.E., Infante, F. and Johnson, A.J., 2015. The Genus Hypothenemus, with Emphasis on H. hampei, the Coffee Berry Borer. In: Bark Beetles: Biology and Ecology of Native and Invasive Species (Eds. Vega, F.E.; Hofstetter, R.W.), pp.427-494. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-417156-5.00011-3
Wagner, S., Jassogne, L., Price, E., Jones, M. and Preziosi, R., 2021. Impact of Climate Change on the Production of Coffea Arabica at Mt. Kilimanjaro, Tanzania. Agriculture, 11, pp.1-15. https://doi.org/10.3390/agriculture11010053
Wezel, A., Bellon, S., Doré, T., Francis, C., Vallod, D. and David, C.. 2009. Agroecology as a science, a movement and a practice. A review. Agronomy for Sustainable Development, 29, pp. 503-515. https://doi.org/10.1007/978-94-007-0394-0_3
World Coffee Research., 2023. Costa Rica 95 Catimor, Variedad de muy alto rendimiento, adaptada para las zonas cálidas y suelos ácidos. [en línea] Disponible en: https://varieties.worldcoffeeresearch.org/es/variedades/costa-rica-95 [Consultado en octubre de 2022].
Zamarripa C., A. and Escamilla P., E., 2021. La producción de café Robusta (Coffea canephora P.) en México. n: Partelli y Pereira (eds.). CAFÉ CONILON: Conilon e Robusta no Brasil e no Mundo. Seção de Biblioteca Setorial Sul da Universidade Federal do Espírito Santo, ES, Brasil. pp.75-87. https://www.researchgate.net/publication/354951535_CAFE_CONILON_Conilon_e_Robusta_no_Brasil_e_no_Mundo
URN: http://www.revista.ccba.uady.mx/urn:ISSN:1870-0462-tsaes.v27i2.52261
DOI: http://dx.doi.org/10.56369/tsaes.5226
Copyright (c) 2024 David Sósol-Reyes
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.