DOSES OF BIOSTIMULANT AND PLANT SPACING IN CORRELATION WITH PRODUCTIVE PARAMETERS IN AGUAYMANTO (Physalis peruviana L.)

Ricardo Peña-Castillo, Manuel Neira Ojeda, Javier Javier-Alva, Diego Arévalo-Valladolid, Roger Chanduvi-García, David Lindo-Seminario, Elvis Vera, Mariano Calero-Merino, Marco Quiroz-Calderón, Arturo Morales-Pizarro

Abstract


Background: The aguaymanto has aroused great interest in both the national and international markets for its different uses: aesthetic, medicinal, nutritional and gastronomic.  However, agronomic management strategies for this crop with commercial potential are unknown, resulting in low yields and profitability. Objective: To evaluate the effect of different doses of Biogen 1 biostimulant (Bg) and planting distances (PD) on the production and economic analysis of aguaymanto. Methodology: Two factors were evaluated: planting density and dose of biostimulant, resulting in 6 treatments: T1- control (250 ml Bg/200 L + 1m x 1m); T2 (250 ml Bg/200 L + 1.5m x1.5m); T3 (500 ml Bg/200 L + 1m x 1m); T4 (500 ml Bg/200 L + 1.5m x 1.5m); T5 (750 ml Bg/200 L + 1m x 1m) and T6 (750 ml Bg/ 200 L + 1.5m x 1.5m), using a randomized complete block design. The following production parameters were evaluated: number of fruits per plant-NFP, fruit weight-FW (g), fruit diameter-FD (cm), yield per plant-YPP (kg/plant), yield per hectare-YPHA (kg ha-1). Results: T6 had the best yields per plant; however, in the yield per hectare and in the economic analysis, T5 performed better. The correlation in NFP was positive on FD, YPP and YPHA; also, FW with respect to FD and YPP. FD was positively correlated with YPP. However, YPP presented a very weak correlation with YPHA. Implications: Proper use of biostimulants and planting distance increases crop yields. Conclusion: The T6 treatment improved the parameters evaluated per plant, and T5 improved YPHA and the B/C ratio. This positive correlation indicates the directly proportional effect between the parameters

Keywords


Aguaymanto; biostimulant; spacing; doses; production.

Full Text:

PDF

References


Agraria.pe, 2020. En diciembre de 2019, exportación de aguaymanto saltó a 6.2 toneladas. Agraria.pe Agencia Agraria de Noticias. https://agraria.pe/noticias/en-diciembre-de-2019-exportacion-de-aguaymanto-salto-a-6-2-t-20848#:~:text=%C3%97-,En%20diciembre%20de%202019%2C%20exportaci%C3%B3n%20de%20aguaymanto%20salt%C3%B3%20a%206.2,2018%2C%20seg%C3%BAn%20resalta%20Fresh%20Fruit

Aguilar-Carpio, C., Juárez-López, P., Campos-Aguilar, I. H., Alia-Tejacal I., Sandoval-Villa, M. and López-Martínez, V., 2018. Análisis de crecimiento y rendimiento de uchuva (Physalis peruviana L.) cultivada en hidroponía e invernadero. Revista Chapingo. Serie Horticultura, 24(3), pp. 191-202. https://doi.org/10.5154/r.rchsh.2017.07.024

Álvarez-Herrera, J., Fischer, G. and Vélez, J. E., 2021. Análisis de la producción de uchuva (Physalis peruviana L.) durante el ciclo de cosechas en invernadero con diferentes láminas de riego. Revista de la Academia Colombiana de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales, 45(174), pp. 109–121. https://doi.org/10.18257/raccefyn.1239

Antúnez-Ocampo, O. M, Sandoval-Villa, M., AIcántar-González, G. and Solís-Martínez, M., 2014. Aplicación de amonio y nitrato en plantas de Physalis peruviana L. Agrociencia, 48 (8), pp. 805-817. https://www.scielo.org.mx/scielo.php?pid=S1405-31952014000800004&script=sci_arttext

Bulgari, F.G. and Ferrante, A., 2019. Biostimulants Application in Horticultural Crops under Abiotic Stress Conditions. Agronomy, 9(6), pp. 1-30. https://doi.org/10.3390/agronomy9060306

Carbajal, Y. N., 2018. Caracterización citogenética de tres ecotipos de Physalis peruviana “Aguaymanto” provenientes del departamento de Cajamarca: Diversidad y evolución. Universidad Nacional Mayor de San Marcos. https://cybertesis.unmsm.edu.pe/handle/20.500.12672/7692

Condori, D. P. C. and Valencia, M. R. E. V., 2018. Impacto de la Poliploidia en Physalis peruviana L. en condiciones in vitro. Veritas, 19(1), pp. 49-54. https://doi.org/10.35286/veritas.v19i1.165

Chanduvi-García, R., Sandoval-Panta, M. A., Peña-Castillo, R., Alva, J. J., Álvarez, L. Á., Quiroz-Calderón, M. V., and Morales-Pizarro, D. A. (2023). Biofertilizante y su Correlación entre Parámetros Productivos y de Calidad en Limón Sutil (Citrus aurantifolia Swingle). Terra Latinoamericana, 41, pp. 1-9. https://doi.org/10.28940/terra.v41i0.1685

Díaz-Franco, A., Alvarado-Carrillo, M., Alejandro-Allende, F. and Ortiz-Chairez F. E., 2017. Uso de abono orgánico y micorriza arbuscular en la producción de repollo. Revista Chapingo Serie Zonas Áridas, 16(1), pp. 15-21. http://dx.doi.org/10.5154/r.rchsza.2017.02.003

Dostert N., Roque J., Brokamp G., Cano A., La Torre M., Weigend M. and Flores D., 2013. Seven vascular plants species used in Perú. Factsheet botanical, 20(2), pp. 359-432. http://doi.org/10.5154/r.rchsza.2017.02.003

Fischer, G. and Melgarejo, L., 2020. The ecophysiology of cape gooseberry (Physalis peruviana L.)-an Andean fruit crop. A review. Revista Colombiana de Ciencias Hortícolas, 14(1), pp. 76-89. https://doi.org/10.17584/rcch.2020v14i1.10893

Fischer, G., Almanza-Merchán, P.J. and Miranda, D., 2014. Importancia y cultivo de la uchuva (Physalis peruviana L.). Revista Brasileira de Fruticultura, 36, pp. 01-15. https://doi.org/10.1590/0100-2945-441/13

Galecio-Julca, M., Neira-Ojeda, M., Chanduví-García, R., Peña-Castillo, R., Álvarez-Bernaola, L. A., Granda-Wong C., … and Morales-Pizarro A., 2023. Efecto de los microorganismos eficientes nativos y compost en tres pisos altitudinales en el cultivo de quinua (Chenopodium quinoa) variedad INIA 415-Pasankalla. Terra Latinoamericana, 41 (1). http://www.doi.org/10.28940/TERRA.V41I0.1622

Gastelum-Osorio, D. A., Sandoval-Villa, M., Trejo-López, C. and Castro-Brindis, R., 2013. Fuerza iónica de la solución nutritiva y densidad de plantación sobre la producción y calidad de frutos de Physalis peruviana L. Revista Chapingo Serie Horticultura, 19 (2), pp. 197-210. https://doi.org/10.5154/r.rchsh.2012.01.002

IBM SPSS Statistics, 2017. Statistical Package for the Social Sciences User’s Guide. version 25. Armonk, NY, USA: IBM Corp.

IMDA, 2016. Instituto de Desarrollo y Medio Ambiente. Manual técnico de producción agro ecológica de aguaymanto. https://idmaperu.org/wp-content/uploads/2023/03/Manual-Prod-Agroecologica-Aguaymanto-IDMA.pdf

Leghari, S. J., Wahocho, N. A., Laghari, G.M., Laghari, A. H., Bhabhan, G. M., Talpur, K. H., Bhutto, T. A, Wahocho, S. A. and Lashari, A. A., 2016. Role of nitrogen for plant growth and development: A review. Advances in Environmental Biology, 10 (9), pp. 209-218. https://go.gale.com/ps/i.do?id=GALE%7CA472372583&sid=googleScholar&v=2.1&it=r&linkaccess=abs&issn=19950756&p=AONE&sw=w&userGroupName=anon%7Ee999d9b5&aty=open+web+entry

Miranda, D., 2004. Informes de visitas de asesoría técnica a fincas productoras de uchuva (P. peruviana L.) en la Sabana de Bogotá y Antioquia. Facultad de Agronomía, U. N. Colombia, Bogotá D.C. 35p.

Morales-Pizarro, A., Javier, J. and Álvarez, L. A., 2022. In vivo control of Phaeoacremonium parasiticum with native antagonists Bacillus, Trichoderma and actinomycetes and their growth promoting effect in grapevine. Tropical and Subtropical Agroecosystems, 25(3). http://dx.doi.org/10.56369/tsaes.4232

Muniz, J., Kretzschmar, A.A., Rufato, L., Pelizza, T. R., Marchi, T., Duarte, A. E., and Garanhani, F., 2011. Sistemas de condução para o cultivo de Physalis no planalto catarinense. Revista Brasileira de Fruticultura, 33, pp. 830-838. https://doi.org/10.1590/S0100-29452011005000083

Peña R., Galecio M. and Guerrero J., 2021. Producción, calidad y rentabilidad de tres ecotipos de aguaymanto (Physalis peruviana L.). Manglar, 18(3), pp. 231-238. http://dx.doi.org/10.17268/manglar.2021.030

Panayotov N. and Popova A., 2014. Vegetative and productive behaviors of Cape gooseberry (Physalis peruviana L.), grown by direct sowing outside under conditions of Bulgaria. Türk Tar?m ve Do?a Bilimleri Dergisi, 1(Özel Say?-1), pp. 1141-1146. https://dergipark.org.tr/en/pub/turkjans/issue/13310/160880

Quevedo E., Sánchez O., Veloza C. E, Agromil-Bioest and Báez P. I., 2015. Efecto del tutorado y distancias de siembra sobre el rendimiento de Physalis peruviana L. Revista Udca Actualidad & Divulgacion Cientifica, 18(1), pp. 91–99. http://www.scielo.org.co/scielo.php?pid=S0123-42262015000100011&script=sci_arttext

Ramírez, F., Fischer, G., Davenport, T.L., Pinzón, J.C.A., and Ulrichs, C., 2013. Cape gooseberry (Physalis peruviana L.) phenology according to the BBCH phenological scale. Scientia Horticulturae, 162, pp. 39-42. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2013.07.033

Ramírez, M. S and Muñoz, S. V. O., 2021. Obtención de una bebida alcohólica a partir de aguaymanto (Physalis peruviana) proveniente de Amazonas-Perú. Revista Científica UNTRM: Ciencias Naturales e Ingeniería, 2(3), pp. 73-80. https://doi.org/10.25127/ucni.v2i3.606

R Core Team, 2020. R. A language and environment for statistical computing. Vienna, Autria: R Foundation for Statistical Computing.

Reyes-Pérez, J. J., Enríquez-Acosta, E. A., Ramírez-Arrebato, M. Á., Rodríguez-Pedroso, A. T. and Rivero M., 2019. Respuesta de plántulas de cultivares de tomate a la aplicación de quitosano. Centro Agrícola, 46(4), pp. 21-29. http://scielo.sld.cu/scielo.php?pid=S0253-57852019000400021&script=sci_arttext

Rosa, O. L., José, A., Augusto Elías-Peñafiel, C. C., Contreras-López, E., Arias-Arroyo, G. C., and Bracamonte-Romero M., 2021. Características fisicoquímicas, nutricionales y morfológicas de frutas nativas. Revista De Investigaciones Altoandinas, 23(1), pp. 17–25. https://doi.org/10.18271/ria.2021.202

Samuelson, PA and Nordhaus, W. D. 2009. Economía. (19 Ed.). Madrid. España: McGraw-Hill.

Sierra y selva exportadora, 2021. Análisis de mercardo aguaymanto 2015-2020 de aguaymanto. https://www.gob.pe/institucion/sse/informes-publicaciones/1745797-analisis-de-mercado-aguaymanto-2015-2020

Vásquez–Rojas E., 2020. Las aplicaciones foliares de Calcio-Boro y su efecto en calidad interna e incidencia del rajado de frutos de aguaymanto. Revista Investigación Agraria, 2(2), pp. 37-48. https://doi.org/10.47840/ReInA.2.2.842




URN: http://www.revista.ccba.uady.mx/urn:ISSN:1870-0462-tsaes.v27i1.50582

DOI: http://dx.doi.org/10.56369/tsaes.5058



Copyright (c) 2023 Ricardo Peña-Castillo, Manuel Neira Ojeda, Javier Javier-Alva, Diego Arévalo-Valladolid, Roger Chanduvi-García, David Lindo-Seminario, Elvis Vera, Mariano Calero-Merino, Arturo Morales

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.