DOSES OF BIOSTIMULANT AND PLANT SPACING IN CORRELATION WITH PRODUCTIVE PARAMETERS IN AGUAYMANTO (Physalis peruviana L.)
Abstract
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Agraria.pe, 2020. En diciembre de 2019, exportación de aguaymanto saltó a 6.2 toneladas. Agraria.pe Agencia Agraria de Noticias. https://agraria.pe/noticias/en-diciembre-de-2019-exportacion-de-aguaymanto-salto-a-6-2-t-20848#:~:text=%C3%97-,En%20diciembre%20de%202019%2C%20exportaci%C3%B3n%20de%20aguaymanto%20salt%C3%B3%20a%206.2,2018%2C%20seg%C3%BAn%20resalta%20Fresh%20Fruit
Aguilar-Carpio, C., Juárez-López, P., Campos-Aguilar, I. H., Alia-Tejacal I., Sandoval-Villa, M. and López-Martínez, V., 2018. Análisis de crecimiento y rendimiento de uchuva (Physalis peruviana L.) cultivada en hidroponía e invernadero. Revista Chapingo. Serie Horticultura, 24(3), pp. 191-202. https://doi.org/10.5154/r.rchsh.2017.07.024
Álvarez-Herrera, J., Fischer, G. and Vélez, J. E., 2021. Análisis de la producción de uchuva (Physalis peruviana L.) durante el ciclo de cosechas en invernadero con diferentes láminas de riego. Revista de la Academia Colombiana de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales, 45(174), pp. 109–121. https://doi.org/10.18257/raccefyn.1239
Antúnez-Ocampo, O. M, Sandoval-Villa, M., AIcántar-González, G. and Solís-Martínez, M., 2014. Aplicación de amonio y nitrato en plantas de Physalis peruviana L. Agrociencia, 48 (8), pp. 805-817. https://www.scielo.org.mx/scielo.php?pid=S1405-31952014000800004&script=sci_arttext
Bulgari, F.G. and Ferrante, A., 2019. Biostimulants Application in Horticultural Crops under Abiotic Stress Conditions. Agronomy, 9(6), pp. 1-30. https://doi.org/10.3390/agronomy9060306
Carbajal, Y. N., 2018. Caracterización citogenética de tres ecotipos de Physalis peruviana “Aguaymanto” provenientes del departamento de Cajamarca: Diversidad y evolución. Universidad Nacional Mayor de San Marcos. https://cybertesis.unmsm.edu.pe/handle/20.500.12672/7692
Condori, D. P. C. and Valencia, M. R. E. V., 2018. Impacto de la Poliploidia en Physalis peruviana L. en condiciones in vitro. Veritas, 19(1), pp. 49-54. https://doi.org/10.35286/veritas.v19i1.165
Chanduvi-García, R., Sandoval-Panta, M. A., Peña-Castillo, R., Alva, J. J., Álvarez, L. Á., Quiroz-Calderón, M. V., and Morales-Pizarro, D. A. (2023). Biofertilizante y su Correlación entre Parámetros Productivos y de Calidad en Limón Sutil (Citrus aurantifolia Swingle). Terra Latinoamericana, 41, pp. 1-9. https://doi.org/10.28940/terra.v41i0.1685
Díaz-Franco, A., Alvarado-Carrillo, M., Alejandro-Allende, F. and Ortiz-Chairez F. E., 2017. Uso de abono orgánico y micorriza arbuscular en la producción de repollo. Revista Chapingo Serie Zonas Áridas, 16(1), pp. 15-21. http://dx.doi.org/10.5154/r.rchsza.2017.02.003
Dostert N., Roque J., Brokamp G., Cano A., La Torre M., Weigend M. and Flores D., 2013. Seven vascular plants species used in Perú. Factsheet botanical, 20(2), pp. 359-432. http://doi.org/10.5154/r.rchsza.2017.02.003
Fischer, G. and Melgarejo, L., 2020. The ecophysiology of cape gooseberry (Physalis peruviana L.)-an Andean fruit crop. A review. Revista Colombiana de Ciencias Hortícolas, 14(1), pp. 76-89. https://doi.org/10.17584/rcch.2020v14i1.10893
Fischer, G., Almanza-Merchán, P.J. and Miranda, D., 2014. Importancia y cultivo de la uchuva (Physalis peruviana L.). Revista Brasileira de Fruticultura, 36, pp. 01-15. https://doi.org/10.1590/0100-2945-441/13
Galecio-Julca, M., Neira-Ojeda, M., Chanduví-García, R., Peña-Castillo, R., Álvarez-Bernaola, L. A., Granda-Wong C., … and Morales-Pizarro A., 2023. Efecto de los microorganismos eficientes nativos y compost en tres pisos altitudinales en el cultivo de quinua (Chenopodium quinoa) variedad INIA 415-Pasankalla. Terra Latinoamericana, 41 (1). http://www.doi.org/10.28940/TERRA.V41I0.1622
Gastelum-Osorio, D. A., Sandoval-Villa, M., Trejo-López, C. and Castro-Brindis, R., 2013. Fuerza iónica de la solución nutritiva y densidad de plantación sobre la producción y calidad de frutos de Physalis peruviana L. Revista Chapingo Serie Horticultura, 19 (2), pp. 197-210. https://doi.org/10.5154/r.rchsh.2012.01.002
IBM SPSS Statistics, 2017. Statistical Package for the Social Sciences User’s Guide. version 25. Armonk, NY, USA: IBM Corp.
IMDA, 2016. Instituto de Desarrollo y Medio Ambiente. Manual técnico de producción agro ecológica de aguaymanto. https://idmaperu.org/wp-content/uploads/2023/03/Manual-Prod-Agroecologica-Aguaymanto-IDMA.pdf
Leghari, S. J., Wahocho, N. A., Laghari, G.M., Laghari, A. H., Bhabhan, G. M., Talpur, K. H., Bhutto, T. A, Wahocho, S. A. and Lashari, A. A., 2016. Role of nitrogen for plant growth and development: A review. Advances in Environmental Biology, 10 (9), pp. 209-218. https://go.gale.com/ps/i.do?id=GALE%7CA472372583&sid=googleScholar&v=2.1&it=r&linkaccess=abs&issn=19950756&p=AONE&sw=w&userGroupName=anon%7Ee999d9b5&aty=open+web+entry
Miranda, D., 2004. Informes de visitas de asesoría técnica a fincas productoras de uchuva (P. peruviana L.) en la Sabana de Bogotá y Antioquia. Facultad de Agronomía, U. N. Colombia, Bogotá D.C. 35p.
Morales-Pizarro, A., Javier, J. and Álvarez, L. A., 2022. In vivo control of Phaeoacremonium parasiticum with native antagonists Bacillus, Trichoderma and actinomycetes and their growth promoting effect in grapevine. Tropical and Subtropical Agroecosystems, 25(3). http://dx.doi.org/10.56369/tsaes.4232
Muniz, J., Kretzschmar, A.A., Rufato, L., Pelizza, T. R., Marchi, T., Duarte, A. E., and Garanhani, F., 2011. Sistemas de condução para o cultivo de Physalis no planalto catarinense. Revista Brasileira de Fruticultura, 33, pp. 830-838. https://doi.org/10.1590/S0100-29452011005000083
Peña R., Galecio M. and Guerrero J., 2021. Producción, calidad y rentabilidad de tres ecotipos de aguaymanto (Physalis peruviana L.). Manglar, 18(3), pp. 231-238. http://dx.doi.org/10.17268/manglar.2021.030
Panayotov N. and Popova A., 2014. Vegetative and productive behaviors of Cape gooseberry (Physalis peruviana L.), grown by direct sowing outside under conditions of Bulgaria. Türk Tar?m ve Do?a Bilimleri Dergisi, 1(Özel Say?-1), pp. 1141-1146. https://dergipark.org.tr/en/pub/turkjans/issue/13310/160880
Quevedo E., Sánchez O., Veloza C. E, Agromil-Bioest and Báez P. I., 2015. Efecto del tutorado y distancias de siembra sobre el rendimiento de Physalis peruviana L. Revista Udca Actualidad & Divulgacion Cientifica, 18(1), pp. 91–99. http://www.scielo.org.co/scielo.php?pid=S0123-42262015000100011&script=sci_arttext
Ramírez, F., Fischer, G., Davenport, T.L., Pinzón, J.C.A., and Ulrichs, C., 2013. Cape gooseberry (Physalis peruviana L.) phenology according to the BBCH phenological scale. Scientia Horticulturae, 162, pp. 39-42. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2013.07.033
Ramírez, M. S and Muñoz, S. V. O., 2021. Obtención de una bebida alcohólica a partir de aguaymanto (Physalis peruviana) proveniente de Amazonas-Perú. Revista Científica UNTRM: Ciencias Naturales e Ingeniería, 2(3), pp. 73-80. https://doi.org/10.25127/ucni.v2i3.606
R Core Team, 2020. R. A language and environment for statistical computing. Vienna, Autria: R Foundation for Statistical Computing.
Reyes-Pérez, J. J., Enríquez-Acosta, E. A., Ramírez-Arrebato, M. Á., Rodríguez-Pedroso, A. T. and Rivero M., 2019. Respuesta de plántulas de cultivares de tomate a la aplicación de quitosano. Centro Agrícola, 46(4), pp. 21-29. http://scielo.sld.cu/scielo.php?pid=S0253-57852019000400021&script=sci_arttext
Rosa, O. L., José, A., Augusto Elías-Peñafiel, C. C., Contreras-López, E., Arias-Arroyo, G. C., and Bracamonte-Romero M., 2021. Características fisicoquímicas, nutricionales y morfológicas de frutas nativas. Revista De Investigaciones Altoandinas, 23(1), pp. 17–25. https://doi.org/10.18271/ria.2021.202
Samuelson, PA and Nordhaus, W. D. 2009. Economía. (19 Ed.). Madrid. España: McGraw-Hill.
Sierra y selva exportadora, 2021. Análisis de mercardo aguaymanto 2015-2020 de aguaymanto. https://www.gob.pe/institucion/sse/informes-publicaciones/1745797-analisis-de-mercado-aguaymanto-2015-2020
Vásquez–Rojas E., 2020. Las aplicaciones foliares de Calcio-Boro y su efecto en calidad interna e incidencia del rajado de frutos de aguaymanto. Revista Investigación Agraria, 2(2), pp. 37-48. https://doi.org/10.47840/ReInA.2.2.842
URN: http://www.revista.ccba.uady.mx/urn:ISSN:1870-0462-tsaes.v27i1.50582
DOI: http://dx.doi.org/10.56369/tsaes.5058
Copyright (c) 2023 Ricardo Peña-Castillo, Manuel Neira Ojeda, Javier Javier-Alva, Diego Arévalo-Valladolid, Roger Chanduvi-García, David Lindo-Seminario, Elvis Vera, Mariano Calero-Merino, Arturo Morales

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.