EFFECT OF FRESH KITCHEN WASTE AND VEGETABLE ADDITIVES ON THE PRODUCTIVE PERFORMANCE OF BACKYARD CREOLE HENS
Abstract
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Alarcón, R.A.D., Gamboa-Alvarado J.G., Rodríguez-Fernández, A.A., Grado, J.A.A. and Janacua, V.H., 2006. Efecto de variables críticas del sacrificio sobre las propiedades fisicoquímicas de la carne de cerdo. Técnica Pecuaria México, 43(1), pp. 53-56. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=613/61344105
Alarcón, A.D., Duarte, J.O., Rodríguez, F.A. and Janacua, H., 2005. Incidencia de carne pálida-suave-exudativa (PSE) y oscura-firme-seca (DFD) en cerdos sacrificados en la región del Bajío en México. Técnica Pecuaria México, 43(3), pp. 335-346. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=613/61343304
Attia, Y.A., Tahawy, W.S., Hamid, A.E., Niazza, A., Aharrhi, M.A., Kelway and M.I., Bovera, F., 2014. Effect of feed form, pellet diameter and enzymes supplementation on carcass characteristics, meat quality, blood plasma constituents and stress indicators of broilers. Archiv für Tierzucht, 57(30), pp. 1-14. https://doi.org/10.7482/0003-9438-57-030
Baños, A. and Guillamón, E., 2014. Utilización de extractos de ajo y cebolla en producción avícola: Alimentación. Selecciones Avícolas, 56(1), pp. 7-9. Disponible en: https://seleccionesavicolas.com/pdf-files/2014/1/007-009-Alimentacion-Utilizacion-de-extractos-de-ajo-Banos-Guillamon-DOMCA-SA201401.pdf
Blakey, J.R. and Mittal, G.S., 1993. Changes in pH and water holding properties of Longissimus dorsi during beef ageing. Meat Science, 34(3), pp. 335-349. https://doi.org/10.1016/0309-1740(93)90082-s
Bradley, G.K., 2014. Cunnighan Fisiología veterinaria (5a edición) España, Elsevier.
Camacho-Escobar, M.A., Jerez-Salas, M.P., Romo-Díaz, C., Vásquez-Dávila, M.A. and García-Bautista, Y., 2016. La conservación in situ de aves en el traspatio oaxaqueño. Quehacer Científico en Chiapas Segunda época, 11(1), pp. 60-69. Disponible en: https://dgip.unach.mx/images/pdf-REVISTA-QUEHACERCIENTIFICO/2016-ener-jun/La_conservacion_in_situ_de_aves.pdf
Camacho-Escobar, M.A., Lezama-Nuñez, P.R., Jerez-Salas, M.P., Kollas, J., Vásquez-Dávila, M.A., García-López, J.C., Arroyo-Ledezma, J., Ávila-Serrano, and N., Chávez-Cruz, F., 2011. Avicultura indígena mexicana: sabiduría milenaria en extinción. Actas Iberoamericanas de Conservación Animal, 1(1), pp. 375-379. Disponible en: http://www.uco.es/conbiand/aica/templatemo_110_lin_photo/articulos/2011/Camacho2011_1_375_379.pdf
Castellanos–Gómez, J.R., 2008. Epazote (Chenopodium ambrosioides). Revisión a sus características morfológicas, actividad farmacológica, y biogénesis de su principal principio activo, ascaridol. Boletín Latinoamericano y del Caribe de Plantas Medicinales y Aromáticas, 7(1), pp. 3-9. Disponible en: https://www.redalyc.org/pdf/856/85670103.pdf
Chowdhury, S., Mandal, G.P. and Patra, A.K. 2018. Different essential oils in diets of chickens: 1. Growth performance, nutrient utilization, nitrogen excretion, carcass traits and chemical composition of meat. Animal Feed, Science and Technology, 236(2), pp. 86-97. https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2017.12.002
Commision Internationale de l’Eclairage., 2004. Technical Report Colorimetry, (3rd ed.) Vienna, Austria, Commision Internationale de l’Eclairage. https://doi.org/10.25039/TR.015.2018
Cori, M.E., Michelangeli, C., De Basilio, V., Figueroa, R. and Rivas, N., 2014. Solubilidad proteica, contenido de mioglobina, color y pH de la carne de pollo, gallina y codorniz. Archivos de Zootecnia, 63(241), pp. 133-143. https://doi.org/10.21071/az.v63i241.570
Corzo, A., Schilling, M., Loar, R.E., Jackson, V., Kin, S. and Radhakrishnan, R., 2009. The effects of feeding distillers dried grains with solubles on broiler meat quality. Poultry Science, 88(2), pp. 432-439. https://doi.org/10.3382/ps.2008-00406
Fanatico, A.C., Pillai, P.B., Emmert, J.L. and Owens, C.M., 2007. Meat Quality of slow and Fast-Growing Chicken Genotypes Fed Low Nutrient or Standard Diets and Raised Indoors or with Outdoor. Poultry Science, 86(10), pp. 2245-2255. https://doi.org/10.1093/ps/86.10.2245
Faria, P.B., Bressan, M.C., Souza, X.R., Rossato, L.V., Bottega, L.M.G. and Gamma, L.T., 2010. Carcass and Parts Yield of Broilers Reared Under a Semi-Extensive System. Brazilian Journal of Poultry Science, 12(3), pp. 153-159. https://doi.org/10.1590/S1516-635X2010000300003
Farouk, M.M., Al-Mazeedi, H.M., Sabow, A.B., Bekhit, A.E..D., Adeyemi, K.D., Sazili, A.Q. and Ghani, A., 2014. Halal and kosher slaughter methods and meat quality: A review. Meat Science, 98(3), pp. 505-519. https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2014.05.021
Fletcher, D.L., 1999. Broiler breast meat color variation, pH and texture. Poultry Science, 78(9), pp. 1323-1327. https://doi.org/10.1093/ps/78.9.1323
Funaro, A., Cardenia, V., Petracci, A., Rimini, S., Rodríguez – Estrada, M.T. and Cavani, C., 2014. Comparison of meat quality characteristics and oxidative stability between conventional and free-range chickens. Poultry Science, 93(6), pp, 1511-1522. https://doi.org/10.3382/ps.2013-03486
Gap-Don, K., Jin-Yeon, J., Sun-Jin, H., Han-Sul, Y., Jin-Tea, J. and Seon-Tea, J., 2010. The relationship between meat color (CIE L* and a*), myoglobin content, and their influence on muscle fiber characteristics and pork quality. Korean Journal for Food Science of Animal Resources, 30(4), pp. 626-633. https://doi.org/10.5851/kosfa.2010.30.4.626
Garrido, M.D, Bañon, S., Pedauye, J. and Laencina, J., 1994. Objective meat quality measurements of ham: a practical classification method on the slaughter line. Meat Science, 37(3), pp. 421- 428. https://doi.org/10.1016/0309-1740(94)90057-4
Glamoclija, N., Starcevic, M., Janjic, J., Jovanovic, J., Boskovica, M., Djordjevic, J., Markovic, R., Baltic, M.Z. 2015. The effect of breed line and age on measurements of pH-value as meat quality parameter in breast muscles (m. pectoralis major) of broiler chickens. Procedia Food Science, 5(1), pp. 89 – 92. DOI: https://doi.org/10.1016/j.profoo.2015.09.023
Grau, R., Hamm, R., 1953. A simple method for the determination of water binding in muscles. Naturwissenschaften, 40(1), pp. 29-30.
Hernández, F., Madrid, J., García, V., Orengo, J. and Megías, D., 2004. Influence of two plant extracts on broilers performance, digestibility, and digestive organ size. Poultry Science, 83(2), pp. 169-174. https://doi.org/10.1093/ps/83.2.169
Hofmann, G.E. and Todgham, A.E., 2010. Living in the Now: Physiological Mechanisms to Tolerate a Rapidly Changing Environment. Annual Review of Physiology, 72(1), pp. 127–145. https://doi.org/10.1146/annurev-physiol-021909-135900
Holownia, K., Chinnan, M.S., Reynolds, A.E. and Koehler, P.E., 2003. Evaluation of induced color changes in chicken breast meat during simulation of pink color defect. Poultry Science, 82(6), pp. 1049-1059. https://doi.org/10.1093/ps/82.6.1049
Honikel, K.O. and Kim, C.J. 1986. Causes of the development of PSE pork. Fleisch Wirtsch Davis California, 66(3) pp. 244-252.
Hulot, F., and Ouhayoun, J., 1999. Muscular pH and related traits in Rabbits: a review. World Rabbit Science, 7(1), pp. 15-36. https://doi.org/10.4995/wrs.1999.378
Jeong, J., Hur, y., Yang, S.J., Moon, H.S., Hwang, S.H., Park, YG. B. and Joo, S.T., 2009. Discoloration characteristics of 3 major muscles from cattle during cold storage. Food Science, 74(1), pp. 1-5. https://doi.org/10.1111/j.1750-3841.2008.00983.x
Jerez-Salas, M.P., 2009. Producción de huevo de gallinas Rhode Island rojas bajo un sistema alternativo de traspatio. Revista Brasileña de Agroecología, 4(2) pp. 656-659. Disponible en: http://revistas.aba-agroecologia.org.br/index.php/rbagroecologia/article/view/7999
Lara, L.P.E., Itzá, O.M., Aguilar, U.E., Magaña, S.H., Chin, P.C. 2009. Aditivos fotogénicos como promotores de crecimiento en pollos de engorda. In: Memorias de la XLV Reunión Nacional de Investigación Pecuaria. Saltillo, Coahuila, México, pp. 1-15.
Lee, S., Norman, B.J.M., Gunasekaran, S., Van Laack, R.L.J.M., Kim, B.C. and Kauffman, R.G., 2000. Use of electrical conductivity to predict water-holding capacity in post-rigor pork. Meat Science, 55(4), pp. 385-389. https://doi.org/10.1016/s0309-1740(99)00166-7
Lessiów, T., Xiong and Y.L. ,2003. Chicken muscle homogenate gelation properties: effect of pH and muscle fiber type. Meat Science, 64(4), pp. 399-403. https://doi.org/10.1016/s0309-1740(02)00206-1
Márquez, S.E. and Salazar, A.A., 1991. Efecto de diferentes niveles iniciales de nitrito y tipo de fibra en algunas características de productos curados. Revista científica FCV-LUZ, 1(1), pp. 35-41. Disponible en: https://produccioncientificaluz.org/index.php/cientifica/article/view/14047/14026
Medinilla, G.I.J., Vigil, R.O.and Platero, C.R.M., 2010. Evaluación bioeconomica del rendimiento en canal de conejos neozelandés blanco alimentados con tres niveles de forraje verde hidropónico de maíz blanco. Tesis de licenciatura. Universidad del Salvador Facultad de Ciencias Agronómicas Departamento de zootecnia San Salvador, El Salvador. Disponible en: http://ri.ues.edu.sv/id/eprint/490/1/10136470.pdf
Miazzo, R.D. and Peralta, M.F., 2006. Calidad de la canal de pollos parrilleros que recibieron Levadura de Cerveza (S. cerevisiae) en sustitución del núcleo vitamínico-mineral. Revista Electrónica de Veterinaria REDVET, 7(11), Disponible en: https://www.redalyc.org/pdf/636/63612653014.pdf
Morón-Fuenmayor, O.E. and Zamorano, G.L., 2004. Pérdida por goteo en carne cruda de diferentes tipos de animales. Revista Científica FCV-LUZ, 14(1), pp. 36-39. Disponible en: https://www.redalyc.org/pdf/959/95911219006.pdf
National Research Council. 1994. Nutrient Requirements of Poultry: Ninth Revised Edition. Washington, DC: The National Academies Press. https://doi.org/10.17226/2114.
Okuyama, E., Umeyama, K., Saito, Y., Yamazaki, M. and Satake, M., 1993. Ascaridole as a pharmacologically active principle of "Paico", a medicinal Peruvian plant. Chemical and Pharmaceutical Bulletin, 41(7), pp. 1309-1311. https://doi.org/10.1248/cpb.41.1309
Promket, D., Ruangwittayanusorna and K., Somchana, T., 2016. The Study of Carcass Yields and Meat Quality in Crossbred Native Chicken (Chee). Agriculture and Agricultural Science Procedia, 11(1), pp. 84-89. https://doi.org/10.1016/j.aaspro.2016.12.014
Puvaca, P., Jubojevic D.L., Kostadinovic L.J., Lukac D., Levic J., Popoulc S. and Durancing O., 2015. Spices and herbs in broilers nutrition Effects of garlic (Allium sativum L.) on broiler chicken production. World´s. Poultry Science, 71(3), pp. 533-538. https://doi.org/10.1017/S0043933915002214
Qiao, M., Fletcher, D.L., Northcutt, J.K. and Smith, D.P., 2002. The relationship between raw broiler breast meat color and composition. Poultry Science, 81(3), pp. 422-427. https://doi.org/10.1093/ps/81.3.422
Rengifo-Gonzáles, L.I. and Ordoñez-Gómez, E.S., 2010. Efecto de la temperatura en la capacidad de retención de agua y pH en carne de res, cerdo, pollo, ovino, conejo y pescado paco. Facultad de Ingeniería en Industrias Alimentarias, Universidad Nacional Agraria de la Selva. Revista del Encuentro Científico Nacional Lima Perú, 7(2), pp. 77-85. https://doi.org/10.33017/RevECIPeru2010.0024/
Reséndiz-Martínez, R., Juárez-Cortez, J.A., Villarreal-Espino, O., Jiménez-Cortes, H., Hernández-Hernández, J., Camacho-Ronquillo, J.C. and Robles-Robles, M., 2016. Caracterización del uso medicinal de las plantas de traspatio en la región de Puebla. Revista Mexicana de Agroecosistemas, 3(1), pp. 140-143. Disponible en: https://www.voaxaca.tecnm.mx/revista/images/RMAE_Suplemento%202-Congreso%20CONBIAND.pdf
Roofchaee, A., Irani, M., Ebrahimzadeh, M.A. and Akbari, M.R., 2013. Effect of dietary oregano (Origanum vulgare L.) essential oil on growth performance, cecal microflora and serum antioxidant activity of broiler chickens. African Journal of Biotechnology, 10(32), pp. 6177-6183. Disponible en: https://www.ajol.info/index.php/ajb/article/view/94499
Statistical Analysis Software., 2004. SAS User’s Guide (Release 9.1) Statistic SAS Inst. Inc., Cary. NC. Disponible en: https://support.sas.com/documentation/onlinedoc/91pdf/sasdoc_91/stat_ug_7313.pdf
Steel, R.G.D. and Torrie, J.H., 1980. Principles and procedures of statistics. A biomedical approach. 2nd ed. McGraw-Hill Book Co., Inc., New York, N.Y.
Schilling M, Radhakrishnan V, Thaxton Y. and Christensen K., 2008. The effects of broiler catching method on breast meat quality. Meat Science, 79(1), pp. 163-171. https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2007.08.010
Secretaría de Agricultura, Ganadería y Desarrollo Rural., 1996. Norma Oficial Mexicana NOM-033-ZOO-1995, Sacrificio humanitario de los animales domésticos y silvestres. Diario Oficial de la Federación publicado el 16 de julio de 1996. Disponible en línea en: https://www.cuautitlan.unam.mx/descargas/cicuae/normas/Norma033.pdf
Secretaría de Salud. 1994. PROYECTO de Norma Oficial Mexicana NOM-087-SSA1-1994, Bienes y servicios. Aves frescas refrigeradas y congeladas enteras y troceadas envasadas. Especificaciones sanitarias. Diario Oficial de la Federación 11 de abril de 1994. Consultado el 13 agosto de 2018. Disponible en línea en: http://www.dof.gob.mx/nota_detalle.php?codigo=4754851&fecha=24/10/1994
Singler, G.S., Gómez, S.R., Alarcón-Rojo, A.D., Ángeles, L., Piña, E., Shimada A.M. and Mora, O.I., 2015. Efecto del ácido lipóico sobre parámetros productivos y calidad de la canal en el pollo de engorda. Revista Mexicana de Ciencias Pecuarias, 6(2), pp. 207-219. Disponible en: https://www.redalyc.org/pdf/2656/265638151007.pdf
Soler, S.M.D., Mateos, O.M., Safón, G.E., Soler, R.P. and Garcés, N.C., 2011. Caracterización del color y relación con el pH de pechuga de pollo durante el procesado de las canales en matadero. XLVIII Simposio científico de avicultura. Área de Producción Animal, Facultad de Veterinaria. Facultad de Veterinaria, Valencia, España. Disponible en: https://www.wpsa-aeca.es/aeca_imgs_docs/1_caracterizacion_del_color_y_relacion_con_el_ph_de_pechuga_de_pollo_durante_el_procesado_de_las.pdf
?wi?tkiewicz, S., Marczewska-W?osek, A. and Józefiak, D., 2015. Application of microalgae biomass in poultry nutrition. World´s Poultry Science Journal, 71(4), pp. 663-681. https://doi.org/10.1017/S0043933915002457
Troy, D.J. and Kerry, J.P., 2010. Consumer perception and the role of science in the meat industry. Meat Science, 86(1), pp. 214-226. https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2010.05.009
Van der Wall, P.G., Engel, B. and Reimert, H.G., 1999. The effect of stress, applied immediately before stunning, on pork quality. Meat Science, 53(2), pp. 101-106. https://doi.org/10.1016/s0309-1740(99)00039-x
Velazco, J., 2001. Aspectos importantes en la medición del pH. CarneTec, Julio-Agosto, pp. 48-51.
Williams, C.M., 2013. Gestión de residuos de aves de corral en los países en desarrollo. In: Revisión del Desarrollo Avícola. FAO, Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura. Pp 48. Disponible en: http://www.fao.org/3/a-i3531s.pdf
Woelfel, R.L., Owens, C.M., Hirschler, E.M., Martínez-Dawson, R and Sams, A.R., 2002. The characterization and incidence of pale, soft, and exudative broiler meat in a commercial processing plant. Poultry Science, 81(4), pp. 579-584. https://doi.org/10.1093/ps/81.4.579
Yin, M. C and Cheng, W.S., 2003. Antioxidant and antimicrobial effects of four garlic-derived organosulfur compounds in ground beef. Meat Science, 63(1), pp. 23-28. https://doi.org/10.1016/s0309-1740(02)00047-5
URN: http://www.revista.ccba.uady.mx/urn:ISSN:1870-0462-tsaes.v26i3.49683
DOI: http://dx.doi.org/10.56369/tsaes.4968
Copyright (c) 2023 Marco Antonio Camacho-Escobar, Lucelly Mijangos-Matus, José Guadalupe Gamboa-Alvarado, Emmanuel Ramírez-Rivera, Narciso Ysac Ávila-Serrano, Serafín Jacobo López-Garrido, Mónica Marcela Galicia-Jiménez
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.