PHENOTYPIC CHARACTERIZATION OF CHILI PEPPERS NATIVE TO THE MOUNTAIN REGION, GUERRERO, MÉXICO
Abstract
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Aguilar-Rincón, V.H., Corona-Torres, T., López-López, P., Latournerie-Moreno, L., Ramírez-Meraz, M., Villalón-Mendoza, H. and Aguilar, C.J.A., 2010. Los chiles de México y su distribución. SINAREFI, Colegio de Postgraduados, INIFAP, ITConkal, UANL, UAN. Montecillo, Texcoco, Estado de México, 114 p.
Aguirre, H.E., and Muñoz, O.V., 2015. El chile como alimento. Ciencia, 66(3), pp.16-23.
Beltrán-Morales, F.A., García-Hernández, J.L., Ruiz-Espinoza, F.H., Valdez-Cepeda, R.D., Preciado-Rangel, P., Fortis-Hernández, M. and González-Zamora, A., 2016. Efecto de sustratos orgánicos en el crecimiento de seis variedades de chile jalapeño (Capsicum annuum L.). México. Revista Ecosistemas y Recursos Agropecuarios, 3(7):143-149. https://doi.org/10.19136/era.a3n7.963
Castañon-Najera, G., Latournerie-Moreno, L., Mendoza-Elos, M., Vargas-López, A. and Cárdenas-Morales, H., 2008. Colección y caracterización de Chile (Capsicum spp.) en Tabasco, México. Revista Internacional de Botánica Experimental, 77(1), pp. 189-202.
Castellón-Martínez, E., Carrillo-Rodríguez, J.C., Chávez-Servia, J.L. and Vera-Guzmán, A.M., 2014. Variación fenotípica de morfotipos de chile (Capsicum annuum L.) nativo de Oaxaca, México. Phyton, 83(2), pp. 225-236.
Castellón-Martínez, E., Chávez-Servia, J.L., Carrillo-Rodríguez, J.C. and Vera-Guzmán, A. M., 2012. Preferencias de consumo de chiles (Capsicum annuum L.) nativos en los valles centrales de Oaxaca, México. Revista Fitotecnia Mexicana, 35(5), pp. 27-35.
Castillo-Aguilar, C.C. and López-Castilla L.C., 2019. Caracterización morfológica y molecular de chiles silvestres y variedades criollas de Campeche, México. Revista Agroproductividad, 12(10), pp. 69-70. https://doi.org/10.32854/agrop.vi0.1539
De la Cruz-Lázaro, E., Márquez-Quiroz, C., Osorio-Osorio, R., Preciado-Rangel, P. and Márquez-Hernández, C., 2017. Caracterización morfológica in situ de chile silvestre Pico de paloma (Capsicum frutescens) en Tabasco, México. Acta Universitaria, 27(2), pp. 10-16. https://doi.org/10.15174/au.2017.1083
Elizondo-Cabalceta, E. and Monge-Pérez, J.E., 2016. Caracterización morfológica de 12 genotipos de chile dulce (Capsicum annuum L.) cultivados en invernadero en Costa Rica. Revista Tecnología en Marcha, 29(3), pp. 60-72. https://dx.doi.org/10.18845/tm.v29i3.2888
Escalera-Ordaz, A.K., Guillén-Andrade, H., Nieves, Lara-Chávez, Ma.B., Lemus-Flores, C., Rodríguez-Carpena, J.G. and Valdivia-Bernal, R., 2019. Caracterización de variedades cultivadas de Capsicum pubescens en Michoacán, México. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 23, pp. 239-251. https://doi.org/10.29312/remexca.v0i23.2024
Franco, T. L. and Hidalgo, R., 2003. Análisis Estadístico de Datos de Caracterización Morfológica de Recursos Fitogenéticos. Boletín técnico no. 8. Instituto Internacional de Recursos Fitogenéticos (IPGRI). Cali, Colombia. 89 p.
Güemes, J.R. and Aguilar-Meléndez, A., 2018. Etnobotánica nahua del chile en la Huasteca meridional. En Los chiles que le dan sabor al mundo: contribuciones multidisciplinarias (primera edición). Dirección editorial; Marsella, Francia: IRD Éditions.
Hernández-Verdugo, S., Porras, F., Pacheco-Olvera, A., López-España, R.G., Villarreal-Romero., Parra-Terraza, S. and Osuna Enciso, T., 2012. Caracterización y variación ecogeográfica de poblaciones de chile (Capsicum annuum var. glabriusculum) silvestre del noroeste de México. Polibotánica, 33, pp. 175-191.
Instituto Internacional de Recursos Fitogenéticos (IPGRI), Centro Asiático para el Desarrollo y la Investigación relativos a los Vegetales (AVRDC), Centro Agronómico Tropical de Investigación y Enseñanza (CATIE), 1995. Descriptores para Capsicum (Capsicum spp). 51 p.
Katz, E., 2018. El chile de la Mixteca alta de Oaxaca: de la comida al ritual. En Los chiles que le dan sabor al mundo: contribuciones multidisciplinarias (primera edición). IRD Éditions.
Katz, E. and Aguilar-Meléndez, A., 2018. Capsicum annuum (piment/poivron): une plante venue du Mexique. Quand une espèce se décline en dizaines de variétés. La Garance voyageuse 123, pp. 13-18.
Latournerie, L., Chávez, J.L., Pérez, M., Castañon, G., Rodríguez, S.A., Arias, L.M. and Ramirez, P., 2002. Valoración in situ de la diversidad morfológica de chiles (Capsicum annuum L. y Capsicum chinense Jacq.) en Yaxcabá, Yucatán. Revista Fitotecnia Mexicana, 25(1), pp. 25-33.
Leyva-Ovalle, O.R., Andrés-Meza, P., Del Valle-Hernández, D., Meneses-Márquez, I., Murguía-González, J., Galindo-Tovar, M.E., López-Sánchez, H., Serna-Lagunes, R., Del Rosario-Arellano, L., Lee- Espinoza, H.E., Sierra-Macías, M. and Espinosa-Calderón, A., 2018. Caracterización morfológica de poblaciones de chile manzano (Capsicum pubescens Ruiz & Pav.) en la región centro del estado de Veracruz, México. Revista Bio Ciencias 5. e388. https://doi.org/10.15741/revbio.05.e388
López G. G., Medina T. R., Guillén A. H., Ramírez G. L., Aguilar C. J. A. and Valdivia R M. G., 2012. Características fenotípicas de hoja y fruto en selecciones de aguacate criollo de clima subtropical en el estado de Nayarit. Revista Fuente, 4, pp. 56-62.
Luna-Ruiz, J. de J., Nabhan, G.P. and Aguilar-Meléndez, A., 2018. Shifts in plant chemical defenses of chile pepper (Capsicum annuum L.) due to domestication in Mesoameric. Frontiers in Ecology and Evolution, 6, p. 48. https://doi.org/10.3389/fevo.2018.00048
Martínez-Sánchez, D., Pérez-Grajales, M., Rodríguez-Pérez, J.E. and Moreno-Pérez, E.C., 2010. Colecta y caracterización morfológica de 'chile de agua' (Capsicum annuum L.) en Oaxaca, México. Revista Chapingo Serie Horticultura, 16(3), pp. 169-176.
Montaño-Lugo, M.L., Velasco, V.V.A., Ruiz, L.J., Campos, A.G. V., Rodríguez, O.G. and Martínez, M.L., 2014. Contribución al conocimiento etnobotánico del chile de agua (Capsicum annuum L.) en los Valles Centrales de Oaxaca, México. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 3(5), pp. 503-511.
Murillo-Amador, B., Rueda-Puente, E.O., Troyo-Diéguez, E., Cordoba-Matson, M. V., Hernández-Montiel, L. G. and Nieto-Garibay, A., 2015. Estudio de línea base de características morfométricas de Capsicum annuum silvestres que crecen cerca de dos reservas de biosfera en la Península de Baja California para el manejo futuro de la conservación. BMC Plant Biology, 118 (15), pp. 1-18. https://doi.org/10.1186/s12870-015-0505-6
Partida, S. A. A. and Quezada, C. S. M., 2012. De los nombres del chile y sus variedades principales en tierras nayaritas. Revista Fuente, 10(4), pp. 50-55.
Pérez, C.L.J., Tornero, C.M.A., Escobedo, G.J.S. and Sandoval, C.E., 2016. El chile poblano criollo en la cultura alimentaria del Alto Atoyac. Estudios Sociales, 27(49), pp. 49-66.
Ramírez, G.A.R., 2021. Caracterización morfológica in situ de chiles (Capsicum spp.) silvestres y cultivados en la Región Usumacinta, Tabasco. Revista de Divulgación Científica, 27(58), pp. 49-57. https://doi.org/10.19136/kuxulkab.a27n58.3959
Ramírez, N.U.I., Cervantes, O.F., Montes, H.S., Raya, P.J.C., Cibrián, J.A. and Andrio, E.E., 2018. Diversidad morfológica del chile piquín (Capsicum annuum L. var. glabriusculum) de Querétaro y Guanajuato, México. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 9(6), pp. 1159-1170. https://doi.org/10.29312/remexca.v9i6.1581
Ramírez-Meraz, M., Villalón-Mendoza, H., Aguilar-Rincón, V.H., Corona-Torres, T. and Latournerie-Moreno, L., 2015. Caracterización morfológica de chiles silvestres y semidomesticados de la Región Huasteca de México. Revista Agroproductividad, 9-16.
Rodríguez-Campos, E., 2018. La diversidad genética de Capsicum annuum de México. En Aguilar-Meléndez, A., Vásquez-Dávila, M.A. y Hernández Colorado, E.K. (Eds.). Los chiles que le dan sabor al mundo, pp.42-67. IRD Éditions. https://doi.org/10.4000/books.irdeditions.30889
Ruiz, N.N. del C., and Vásquez-Dávila, M.A., 2018. Etnoecología del chile de campo en Guelavía, Oaxaca: En Los chiles que le dan sabor al mundo: contribuciones multidisciplinarias (primera edición). IRD Éditions.
Salinas, H.R.Ma., Liévano, L.E.A., Ulín?Montejo, F., Mercado, J.N., and Petit, J.D., 2010. Caracterización morfológica y cambios durante la vida postcosecha de cuatro tipos de chile Amashito (Capsicum annuum L.) variedad Glabriusculum (Dunal) Heiser & Pickersgill. Revista Iberoamericana de Tecnología Postcosecha, 11(1), pp. 92-100.
Steiner, A.A., 1984. The universal solution. ISOSC. In: proceedings of 6th International Congress on Soilles Culture. Lunteren, The Netherlands, pp. 633-649.
Toledo-Aguilar, R., López-Sánchez, H., Antonio-López, P., Guerrero-Rodríguez, J.D., Santacruz-Varela, A. and Huerta-de la Peña, A., 2011. Características vegetativas, reproductivas y de rendimiento de fruto de variedades nativas de chile "poblano", Revista Chapingo Serie Hortícola, (17)3, pp. 139-150.
Vázquez-Casarrubias, G., Escalante-Estrada, J.A.S., Rodríguez-González, Ma. T., Ramírez-Ayala, C., and Escalante-Estrada, L.E., 2011. Edad al trasplante y su efecto en el crecimiento y rendimiento de chile apaxtleco. Revista Chapingo Serie Horticultura, 17(1), pp. 61-65.
Villota-Cerón, D., Bonilla-Betancourt, M.L., Carmen-Carrillo, H., Jaramillo-Vásquez, J., and García-Dávila, M.A., 2012. Caracterización morfológica de introducciones de Capsicum spp. existentes en el Banco de Germoplasma activo de Corpoica C.I. Palmira, Colombia. Acta Agronómica, 61(1), pp. 16-26.
URN: http://www.revista.ccba.uady.mx/urn:ISSN:1870-0462-tsaes.v27i2.49453
DOI: http://dx.doi.org/10.56369/tsaes.4945
Copyright (c) 2024 Oscar Martín Antunez, Ismaela Guzmán Olea, Juan Elías Sabino López, Delfina Natividad Herrera Castro, Mariana Espinosa Rodriguez, Mirna Vázquez Villamar

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.