SUSTAINABILITY INDEX OF THE POTATO (Solanum tuberosum L.) PRODUCTION AGROECOSYSTEM IN CUTERVO, PERU
Abstract
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Abdar, Z.K., Amirtaimoori, S., Mehrjerdi, M. R. Z. and Boshrabadi, H. M., 2022. A composite index for assessment of agricultural sustainability: the case of Iran. Environmental Science and Pollution Research international, 29(31), pp. 47337–47349. http://doi.org/10.1007/s11356-022-19154-6
Allen, W.J., Bufford, J. L., Barnes, A.D., Barratt, B.I.P., Deslippe, J.R., Dickie, I.A., Goldson, S.L., Howlett, B.G., Hulme, P.E., Lavorel, S., O'Brien, S.A., Waller, L.P. and Tylianakis, J.M., 2022. A network perspective for sustainable agroecosystems. Trends in Plant Science, 27(8), pp. 769–780. http://doi.org/10.1016/j.tplants.2022.04.002
Aquino, V., Gómez, N., Porta, R. y Jiménez, J., 2021. Análisis de Correspondencia Múltiple de Sustentabilidaden Unidades Productoras de Tarwi (Lupinus mutabilis Sweet) en el valle del Mantaro, Perú. IDESIA, 40(1), pp. 15-23. http://doi.org/10.4067/S0718-34292022000100015
Astier, M, Masera, O. and Galvan-Miyoshi, Y., 2008. Evaluación de sustentabilidad. Un enfoque dinámico y multidimensional. Ed. Mundiprensa. México. 200 p.
Barrantes, C., Siura, S., Castillo, E., Huarcaya, M. and Rado, J., 2018. Manual para el Análisis de la Sostenibilidad de Sistemas de Producción de la Agricultura Familiar (SPAF). Instituto Interamericano de Cooperación para la Agricultura (IICA). Lima, Perú. 48 p.
Çal??kan, M.E., Yousaf, M.F., Yavuz, C., Bakar, M.A. and Çal??kan, S., 2023. Potato Production Worldwide. 1era Ed. Academic Press, Nebraska. págs. 1-18. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-822925-5.00016-5
Coaquira, I., Julca, O., Coaquira, R. y Mendoza, J. 2019. Sustentabilidad de las unidades productoras de papa (Solanum tuberosum L.), en Jauja, Perú. Journal of Science and Research: Revista Ciencia e Investigación, 4(2), pp. 21 – 27. https://doi.org/10.5281/zenodo.3240674
Contreras, S., Valenzuela, A. y García, S., 2019. Análisis de la sustentabilidad económica de la producción de papa en la región Lima. TAYACAJA, 1(2). http://doi.org/10.46908/rict.v1i2.23
Cruz, B. y Useche, L., 2021. Análisis de correspondencias múltiple para describir el comportamiento proambiental del ciudadano de Manabí-Ecuador para el año 2018. Revista Bases de la Ciencia, 6(2), pp. 75-94. https://doi.org/10.33936/rev_bas_de_la_ciencia.v%vi%i.3109.
De Anda-Montaño, R., Portillo-Molina, R., López-Noriega, M. y Cervantes-Rosas, M. 2020. Elaboración y validación de instrumento para medir prácticas sustentables que crean valor en organizaciones agrícolas. Revista de Investigación Agraria y Ambiental. Bogotá - Colombia, 11(2), pp: 59-70. https://doi.org/10.22490/21456453.3375
Ebrahimian, F., Denayer, J. and Karimi, K., 2022. Potato peel waste biorefinery for the sustainable production of biofuels, bioplastics, and biosorbents. Bioresource Technology, 360, pp. 127609. https://doi.org/10.1016/j.biortech.2022.127609
Garza, C.A., Olivares-Sáenz, E., González-Morales, S., Cabrera, M., Juárez-Maldonado, A., González-Fuentes, J.A. Tortella, G. Valdés-Caballero, M.V. and Benavides-Mendoza, A. 2022. Strawberry Biostimulation: From Mechanisms of Action to Plant Growth and Fruit Quality. Plants, 11, pp. 3463. https://doi.org/10.3390/plants11243463
Martínez, M.A., González, N., Lorenzo, S. and Jiménez, A. 2021. Validación de un instrumento para la valoración de la sostenibilidad en sistemas de riego. Ciencia Latina Revista Científica Multidisciplinar, 5(1), pp. 535-555. https://doi.org/10.37811/cl_rcm.v5i1.250
Martínez, E., Luna, L., Ramos, H. and Vidal, U. 2022. Potato Farming Systems from a Social-Ecological Perspective: Identifying Key Points to Increase Resilience in a High Andean Productive Landscape. Sustainability, 14(5), pp. 2491. https://doi.org/10.3390/su14052491
Mejía-Valvas, R.L., Gómez-Pando, L. and Pinedo-Taco, R., 2020. Sostenibilidad de las unidades de producción del cultivo de amaranto (Amaranthus caudatus L.). Ecosistemas y Recursos Agropecuarios, 7(2), pp. e2483. http://doi.org/10.19136/era.a7n2.2483
MINAGRI - Ministerio de Agricultura y Riego. (2022). La papa: principales aspectos de la cadena agroproductiva. Recuperado de. http://agroaldia.minag.gob.pe/biblioteca/download/pdf/agroeconomia/2022/papa
Pashkevich, M.D., d'Albertas, F., Aryawan, A.A.K., Buchori, D., Caliman, J.P., Chaves, A.D.G., Hidayat, P., Kreft, H., Naim, M., Razafimahatratra, A., Turner, E.C., Zemp, D.C. and Luke, S.H., 2022. Nine actions to successfully restore tropical agroecosystems. Trends in Ecology & Evolution, 37(11), pp. 963–975. http://doi.org/10.1016/j.tree.2022.07.007
Pinedo-Taco, R., Gómez-Pando, L. and Berens, A. 2022. Production sustainability index of organic quinoa (Chenopodium Quinoa WILLD.) in the interandean valleys of Peru. Tropical and Subtropical Agroecosystems, 25 (2022), pp. #044. http://dx.doi.org/10.56369/tsaes.3925
Pinedo, R., Gómez, L. and Julca, A. 2018. Sostenibilidad de sistemas de producción de quinua (Chenopodium quinoa Willd.) Ecosistemas y Recursos Agropecuarios, 5(15), pp. 399-409. http://dx.doi.org/10.19136/era.a5n15.1734
Qin, Y., He, J., Wei, M., and Du, X., 2022. Challenges Threatening Agricultural Sustainability in Central Asia: Status and Prospect. International Journal of Environmental Research and Public Health, 19(10), pp. 6200. https://doi.org/10.3390/ijerph19106200
Romero, E., Canto, M., Jiménez, J., Blas, R., Vargas, S. and Julca, A. 2019. Sostenibilidad social de un sistema productivo familiar con granadilla (Passiflora Ligularis Juss.) en la provincia de Oxapampa, Pasco-Perú. Agricultura, Sociedad y Desarrollo, 17(2), pp. 217-232. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=7556628
Sarandón, S., Zuluaga, M., Cieza, R., Gómez, C., Janjetic, L. and Negrete, E. 2006. Evaluación de la sustentabilidad de sistemas agrícolas en fincas de Misiones, Argentina, mediante el uso de indicadores. Agroecología, 1, pp. 19-28. https://revistas.um.es/agroecologia/article/view/14/5
Sarandón, S.J .2002. El desarrollo y uso de indicadores para evaluar la sustentabilidad de los agroecosistemas. En: Sarandón SJ (ed.). Agroecología: El camino para una agricultura sustentable. Ediciones Científicas Americanas. La Plata, Argentina, pp. 393-414.
Sarandón, S.J. y Flores, C. 2014 Agroecología: bases teóricas para el diseño y manejo de Agroecosistemas sustentables. Primera Edición. Universidad Nacional de La Plata. Argentina. 466p.
Smith, O.M., Cohen, A.L., Reganold, J.P., Jones, M.S., Orpet, R.J., Taylor, J.M., Thurman, J.H., Cornell, K.A., Olsson, R. L., Ge, Y., Kennedy, C. M., & Crowder, D. W. 2020. Landscape context affects the sustainability of organic farming systems. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, 117(6), pp. 2870–2878. https://doi.org/10.1073/pnas.1906909117
Tirado M.R., Tirado L.R. y Mendoza C.J. 2018. Interacción genotipo x ambiente en rendimiento de papa (Solanum tuberosum L.) con pulpa pigmentada en Cutervo, Perú. Chilean Journal of Agricultural & Animal Sciences, 34, pp. 191–198. https://doi.org/10.4067/S0719-38902018005000502
Tirado-Lara, R., Tirado-Malaver, R., Mayta-Huatuco, E. y Amoros-Briones, W. 2020. Identificación de clones de papa con pulpa pigmentada de alto rendimiento comercial y mejor calidad de fritura: Estabilidad y análisis multivariado de la interacción genotipo-ambiente. Scientia Agropecuaria, 11, pp. 323 – 334. https://doi.org/10.17268/sci.agropecu.2020.03.04
Tirado, M.R., Mendoza-Sáenz, J. y Tirado L.R. 2021. Análisis multivariado para caracterizar y tipificar fincas productoras de papa (Solanum tuberosum L.) en Cutervo, Cajamarca, Perú. Tropical and Subtropical Agroecosystems, 24, pp. #106.
Valverde, C. y Pinedo, R. (2022). Indice de sostenibilidad de la producción de camote (Ipomoea batatas Lam.): análisis multivariado. Tropical and Subtropical Agroecosystems, 25, pp. #128.
van Dijk, M., Morley, T., Rau, M.L. and Saghai, Y., 2021. A meta-analysis of projected global food demand and population at risk of hunger for the period 2010–2050. Nat. Food, 2, pp. 494–501. https://doi.org/10.5281/zenodo.4911251.
Villavicencio, A., Park, C. , Cho, K. , Bae, R., Peñaherrera, D. , Narváez, G., López, V., Camacho, J., Suquillo, J., Yumisaca, F., Asaquibay, C., Nieto, M., Ortega, D., Quimbiamba, V., Torres, C., Naranjo, E., Cuenca, S. and Alvarez, R., 2022. Sustainable Potato Production in the Mountain Area of Ecuador, an Approach to Increase Productivity with Small Scale Farmers. Agricultural Sciences, 13, pp. 1080-1090. https://doi.org/10.4236/as.2022.1310066
Zarei, S., Bozorg-Haddad, O., Singh, V.P., and Loáiciga, H.A., 2021. Developing water, energy, and food sustainability performance indicators for agricultural systems. Scientific reports, 11(1), pp. 22831. https://doi.org/10.1038/s41598-021-02147-9
URN: http://www.revista.ccba.uady.mx/urn:ISSN:1870-0462-tsaes.v27i1.49348
DOI: http://dx.doi.org/10.56369/tsaes.4934
Copyright (c) 2023 Roberto Hugo Tirado Malaver

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.